Skocz do zawartości
  • 0

Dylemat wyboru roweru.

Gość Mordziak

Pytanie

Gość Mordziak

Witam

Od dłuższego czasu poluję na rower który sprostałby moim wymaganiom.

Chciałbym aby był dostatecznie szybki na jazdę po mieście, a zarazem na tyle solidny aby można było nim bez brutalnie przejchać przez las, lekki wyskok itp.

Gdy mieszkałem za granicą jeździłęm meridą speeder t2. Aktualnie jazda tym rowerem w polsce zaczyna mnie nudzić i irytować z racji że muszę uważać na każdą dziurę, krawężnik, a o wjeździe do lasu nie mam mowy.

Mam okazję tanio kupić Ridleya Ignite  http://allefree.pl/galeria/667326/1.html

Ale patrząc na przednią zębatkę, wnioskuję, że jest wolny. Wydaję mi się że przydały się też tylni amortyzator.

Proszę profesjonalistów o odpowiedź czy jest gdzieś rower ( złoty środek ) który sprosta moim wymaganiom.

Pozdrawiam

Jerzy

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze pytanie: Czy masz miejsce, żeby przechowywać dwa rowery?

Pytanie jest ściśle związane z tematem jaki poruszyłeś, ponieważ nie ma rowerów uniwersalnych. To co się nadaje świetnie do jazdy miejskiej i ewentualnie szosowej, nie sprawdzi się w brutalnej jeździe po lesie.

Jeżeli masz dwa miejsca w garażu, mieszkaniu, domu... to kupuj tego Ridleya, na pewno spełni Twoje wymogi co do trudnych terenów. Rowery z pełnym zawieszeniem (które rozważasz do zakupu) są cięższe i droższe od swoich odpowiedników ze sztywną ramą i musisz to wziąć pod uwagę. Poza tym ten rower który wskazałeś jest z włókna węglowego, więc rama nie przenosi tak mocno drgań z kół na pupę :) jak aktualnie przez Ciebie używana.

Co do prędkości, to nie sugeruj się ilością zębów na blatach, bo będą Cię w góralu ograniczać przede wszystkim opory toczenia. Dodatkowo wątpię, żebyś notorycznie przekraczał prędkość 40 km/h, a na tych blatach jest to prędkość możliwa do utrzymania na asfalcie.

A jak nie masz dużo miejsca na garażowanie dwóch rowerów, to masz dwa wyjścia:

1) kupić amortyzowany widelec do swojego crossa, oraz wymienić opony na tak szerokie jak Ci pozwala na to rama (są specjalne oponki 28' do jazdy w trudnym terenie),

2) kupić tego Ridleya (jak Ci geometria odpowiada) i dokupić drugi zestaw kół/opon na miasto, a swojego crossa sprzedać.

Mam nadzieję, że troszeczkę pomogłem w wyborze najlepszego dla Ciebie rozwiązania.

Gość Mordziaty

Miejsce na rower to nie problem.

Ridley podoba mi się ale boję się, że te wółkno węglowe pęknie.

Myślę że lepiej mieć podwójne zawieszenie, taki rower chyba waży z 2-3 kilo więcej (12-13 kg)

Gość Carlos

Rozumiem Twoje rozterki. Kiedyś miałem podobne. Do tej pory jeździłem głównie po drogach asfaltowych ze względu na rower z kołami 700/23c. Wiosną kupiłem Scott-a G-Zero, odpowiednik dzisiejszych Genius. Od tego momentu jestem nim zafascynowany. Nadaje się świetnie i do lasu i w góry. Dodatkowo bardzo lubię nim jeździć po mieście po naszych dziurawych ulicach i chodnikach. Opony ma semi slick czyli takie łyse prawie z kostkami po bokach. Dodam,że dzięki wspaniałym amortyzatorom podjeżdżałem na tych niby łysych kołach pod bardzo strome górki w lasach nawet po mokrej nawierzchni. Wiele można pisać. Przeciwnicy pewnie powiedzą, że amortyzatory pochłaniają energię. Ma to znaczenie tylko podczas ścigania się o tzw. złote kalesony. Dlatego polecam taki sprzęt. Dodam, że możesz wybierac pomiędzy nowymi jak Cię stać i używanymi. Ja kupiłem używany za 10% wartości nowego. Podobno nowy z tym wyposarzeniem kosztował 4tys euro. 

Witam

Od dłuższego czasu poluję na rower który sprostałby moim wymaganiom.

Chciałbym aby był dostatecznie szybki na jazdę po mieście, a zarazem na tyle solidny aby można było nim bez brutalnie przejchać przez las, lekki wyskok itp.

Może coś takiego?

http://www.rosebikes.pl/bike/rose-npl-2-fitness-605411/aid:605413/fromtopoffers:1

Witam,
mam ogromną prośbę do Was. Chcę kupić rower do jazdy po mieście, lesie, niewielkich górkach. Mogę na ten cel przeznaczyć 1,5 tyś zł. Niestety kompletnie się na tym nie znam. Znalazłam takie dwa rowery i chciałabym prosić o opinie. Czy są one coś warte? Który byście polecili?

Z góry wielkie dzięki za pomoc :) 

http://allegro.pl/aluminiowy-rower-trekkingowy-shimano-deore-28-mifa-i3770557922.html

http://allegro.pl/rower-kross-preria-hydraulika-shimano-deore-27-i3776779278.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...