KMtown Napisano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Mam pytanie , który z tych dwóch amorów jest lepszy:Duro djd 20QLC czy spinner cargo ?Miałem już amory z formy sr suntour i nawet jednego mam i jestem z nich zadowolony Ale nie wiem który lepszy. i proszę o nie pisanie w temacie o innych amorach tylko o porównaniu tych dwóch co podałem. I jedno z najważniejszych pytań czy duro da się wyciągnąć na skok 150mm ? Amor służył by do amatorskiego dh. Duro jest z rocznika 2012 lub 2013 a spinner nie wiem ,ale oba są nowe Chyba ,że duro nie da rady w amatorskim dh więc zostanie spinner. Nie interesują mnie posty w stylu dobieraj itp, dlatego ,że chce kupić teraz amor za ok 500zł i zbierać na następny o wiele lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 4 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Zaczniemy od DuroMiałem standardowego Duracza w Signie. Dopóki nie został stuningowany(opaska itd) chodził jak muł, później wystarczyło regularnie dbac o to by jakiś syf nie wlazł pod kurzówki i regularnie traktowac uszczelki silikonem w sprayu i chodził jak marzenie. Był na mnie nawet za miękki(ok 100 kg). Wyczyściłem sprężynę ze stałego smaru który był w oryginale i nasmarowałem ją papką którą uzyskałem z wymieszania oleju silnikowego z ŁT-43. Na Bikeparku w Olsztynie chłopaki oczy przecierali ze zdumienia. Gdy napisałem info że sprzedaję to miałem z siedmiu chętnych - powaga Konkluzja - to nie jest amor dla leniwców.Czy da się wyciągnąc do 150mm da się. Jeździłem na takowym na trasach dualowych i pode mną tarcza non stop dzwoniła na zakrętach. Jeśli się nie mylę to Pixon(albo ktoś z naszej ekipy "zielonych") śmigał kiedyś na wydłużonym Duro i u niego ponoc nie dzwoniło - kwestia wagi.Czy nada się do lekkiego DH - no nie. Pode mną się giął przy tarczy 180 mm i mechanicznym hamulcu Accent Freezer DH na klockach półmetalikach. Jakieś dropiki pod anorektykiem wytrzyma, ale szybko go zakatujesz. W sensie może się nie połamie, ale widziałem takie co mają luzy że palce można wkładac Spinner Cargo - heh, widzę że nie tylko Ty przeglądasz regularnie allegro. Patrzyłem, czytałem i zrezygnowałem. Ten wideł to nic innego jak model Ammo tylko ma inny kolor. Na dodatek sprężyna która tam siedzi to loteria. Pisałem do sprzedawców i nikt nie ma pojęcia jak sprężyna tam siedzi. Druga sprawa ma ponoc blokadę która lubi się zaciąc albo zamulac pracę. Nie opieram swojej opinii na wypowiedziach kilku dzieciaków z dh-łomu tylko poczytałem na zagramanicznych forach i na jednym rosyjskim. Dla mnie jeśli Wasyl z Iwanem piszą że słabo działa i nie da się z tym nic zrobic to znaczy że się nie da i koniec.Może jako wideł na początek dla kogoś kto nie wie jak działa prawdziwy amor wystarczy.Pisałeś do mnie na priv i jeśli wstrzymasz się do końca tygodnia, to jest szansa że będzie pan zadowolony, wszyscy będą zadowoleni, no może nie ja bo nie będę miał widelca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Dzięki wielkie za odpowiedź W takim razie nie będę sobie nimi zaprzątać głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FURMAN19875 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Ja tylko powiem, że miałem porównanie z domainem, i spokojnie powiem, że chodzi jak domain. . Mi blokada nie szwankuje, ale mimo to uważam ją za zbędną Oczywiście amorka pryskam brunoxem co około 2 tyg i chodzi jak złoto .Z duraczem jeszcze nie miałem styczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 5 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 no a te uszczelki i twardnienie widła? To nie Ty opisywałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FURMAN19875 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Tak to ja, ale w sumie, jakoś mi to już specjalnie nie przeszkadza . Prawda, twardnieje jak nażre się pyłu, ale to wina uszczelek. Z tego co wiem to ja te uszczelki troszkę skatowałem, bo go nie smarowałem przez 4 miesiące jazdy dzień w dzień .Tutaj jest praca zadbanego od początku Cargo :http://www.youtube.com/watch?v=51O22LgIx-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Trochę zapomniałem o tym temacie A wracając do porównania który by wytrzymał jeden sezon w lekkim dh ? Jestem ciekawy po porost który jest lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 A sprecyzuj lekkie DH bo niektórzy mając to na myśli wygląda to jak takie troche ostrzejsze XC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ciężko mi to opisać ale będzie to jazda w Zakopanem na Harendzie , Kluszkowce + do tego pobliske lasy Skakać też będę. Może to trochę pomoże w zrozumieniu o co mi chodzi oś podobnego w tym stylu teraz mam epicona i on takiego czegoś na pewno nie zniesie Jakoś ten jeden sezon przeżyje na duro lub spinnerze Choć bardziej się skłaniam ku spineerze , jakoś tak mi się zdaje ,że przeżyje tan sezon skok ma odpowiedni i golenie 34mm a co do pracy to można popracować nad nim A duro taki wyciągnięty na 150mm wydaje mi się ,że się rozleci.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 coś mi się wydaje że autor tematu jest kolejnym zawracaczem... hmm, no żeby nie być wulgarnym to niech będzie że gitary.Na priv pisze co innego a na forum co innego.Sam się zdecyduj co chcesz robić i co chcesz kupić.żeby nie było że jestem złośliwy(a powinienem, bo nie cierpię tych co chcą kupić coś a później zamiast napisać wprost, wymyślają jakąś ściemę) to napiszę, że lepszy z dwojga będzie spinner. Napiszę więcej - amorki których wysyp obserwujemy w sieci to są modele 2010 i 2011, a jedyny na allegro powietrzniak 150 mm to model 2012. Po zakupie należy taki amor rozebrać i gruntownie przesmarować. Napiszę również że sprężyna tam zamontowana jest dla mnie zagadką, bo nawet Jankesi nie wiedzą co tam standardowo siedzi, ani gdzie można kupić twardszą czy miększą. Z mojego wywodu wynika, że najbezpieczniejszym zakupem będzie amor na luft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Nie ma to jak zwymyślać człowieka w poście nie znając prawdy. Ale końcu pan jest moderatorem i ma pan racje -,-. Jednak zdecyduje się na spinnera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 O duro kazdy ma inne zdanie - 13 letnie "gimby" drą papę że "duro to zło pęka zabijesz się". Ja za to twierdzę, iż duro jest dobrze, ale musisz je rozłożyć, przesmarować, psiak brunoxem, dbać. + Nie licz na to, że wytrzyma Ci olbrzymie dropy, to raczej jest amor dla początkujących, tych którzy jeszcze boją się robić duże skoki, przeloty, itd. Co do spinnera - tu jest mało informacji, ale ja bym się skusił, zobaczcie na to jak to pracuje, ktos wyzej dal link do filmu który sam za siebie mówi, czy sie opłaca czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.