AntyIdiota Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Dziś przyjrzałem się jednemu z "rowerów" miejskich którym jeden z członków rodziny dojeżdża codziennie na pociąg. Taki rower byle żeby dojechać na stację i nie bać się że ukradną. Niestety ostatnio odpadła mu korba... to przykręciłem. Ale przyjrzałem się jednocześnie tylnemu kołu, a raczej jego umiejscowieniu w hakach. Koło jest przyczepione do ramy tuż przy końcówce haków(z tego co kojarzę to zwanych poziomymi), jest tam dodatek takie ustrojostwo które zdaje się ma spełniać rolę "awaryjnego trzymacza koła" - ta blaszka idąca od pisaty, przykręcona do tylnego widelca ramy. Koła wepchnąć w haki dalej się nie da bo długość łańcucha na to nie pozwala. Skręciłem to jak najmocniej potrafiłem. Załączam zdjęcia. Trzeba się obawiać odpadnięcia koła? Dla mnie to tajemna, przedpotopowa technika.
miti09 Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 ta blacha jest do hamulca typu torpedo, na twoim miejscu wymieniłbym łańcuch na dłuższy
beskid Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Chyba jednak na dłuższy. Jak go jeszcze by skrócił to gdzie znajdzie się ośka?? Znajdzie się poza widełkami nie sądzisz.
ajgor11 Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Jezu ,przepraszam ,mój błąd Źle spojrzałem na zdjęcie
piotreeek Napisano 3 Grudnia 2013 Napisano 3 Grudnia 2013 Nie odpadnie, iezdzilem na ostry kole prawiw rok z tak dokrexonym kolem. Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 4
Groniu Napisano 3 Grudnia 2013 Napisano 3 Grudnia 2013 Dłuższy łańcuch i oś dojdzie tam gdzie ma czyli na swoje miejsce.
mklos1 Napisano 4 Grudnia 2013 Napisano 4 Grudnia 2013 @@piotreeek, To, że tobie się udało, nie koniecznie innemu może się udać. Ja bym nie jeździł.
kundello Napisano 4 Grudnia 2013 Napisano 4 Grudnia 2013 Jeszcze kilka dokręceń koła i haki się rozegną i kółko bedzie sobie chciało wyskoczyć. Dlatego też nie powinno tak być. Ośka ma siedzieć jak najbliżej "dołka" haka. Widziałem już takie rozklepańce
Groniu Napisano 4 Grudnia 2013 Napisano 4 Grudnia 2013 Zdrowy rozsądek = bezpieczeństwo!!!... Koszt łańcucha a bezpieczeństwo? Tym zakończe krótką lecz treściwą wypowiedź.
AntyIdiota Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Napisano 5 Grudnia 2013 Czy ten łańcuch jest właściwy: http://allegro.pl/jednorzedowy-lancuch-shimano-nexus-cn-nx10-i3733112912.html ?
Piter233 Napisano 6 Grudnia 2013 Napisano 6 Grudnia 2013 Tak, ale moim zdaniem kup sobie od KMC za ok. 10 zł, zwłaszcza że to rower "byleby nie ukradli". Poza tym łańcuchy jednorzędowe są wytrzymalsze od kilku rzędowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.