Skocz do zawartości

[bezpieczeństwo] Czy to koło ma spore szanse odlecieć?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś przyjrzałem się jednemu z "rowerów" miejskich którym jeden z członków rodziny dojeżdża codziennie na pociąg. Taki rower byle żeby dojechać na stację i nie bać się że ukradną. 

Niestety ostatnio odpadła mu korba... to przykręciłem. Ale przyjrzałem się jednocześnie tylnemu kołu, a raczej jego umiejscowieniu w hakach. Koło jest przyczepione do ramy tuż przy końcówce haków(z tego co kojarzę to zwanych poziomymi), jest tam dodatek takie ustrojostwo które zdaje się ma spełniać rolę "awaryjnego trzymacza koła" - ta blaszka idąca od pisaty, przykręcona do tylnego widelca ramy. Koła wepchnąć w haki dalej się nie da bo długość łańcucha na to nie pozwala. Skręciłem to jak najmocniej potrafiłem.   

Załączam zdjęcia. Trzeba się obawiać odpadnięcia koła? Dla mnie to tajemna, przedpotopowa technika.

WP_20131202_011.jpg

WP_20131202_002.jpg

WP_20131202_007.jpg

WP_20131202_009.jpg

Napisano

Jeszcze kilka dokręceń koła i haki się rozegną i kółko bedzie sobie chciało wyskoczyć. Dlatego też nie powinno tak być. Ośka ma siedzieć jak najbliżej  "dołka" haka. Widziałem już takie rozklepańce ;)

Napisano

Tak, ale moim zdaniem kup sobie od KMC za ok. 10 zł, zwłaszcza że to rower "byleby nie ukradli". Poza tym łańcuchy jednorzędowe są wytrzymalsze od kilku rzędowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...