jogi109 Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Witajcie. Zakupiłem opone Schwalbe Smart Sam 28x1.4. Założyłem ja na tył i jest za wąska. Docelowo, opony maja słuzyć na jazde po lesie, czesto poza ścieżką (tak wiem cross sie nie nadaje -.-) wjazd na pobliskiego tysiecznika, gdzie w pewnym momencie przełożenie 24-28 przestaje byc wystarczalne, wiec musze nadrobic opona, oraz dojazdy do tych miejsc po asfalcie . Z opony ogólnie jestem zadowolony, ale jest za waska. Mój rower przyjmie maksymalnie 5 cm opone, wiec nie jest źle. I teraz najwiekszy problem- co zrobić z tą oponą ?! Scenariusz nr...: 1. zostawić ja na tyle, na przód kupic szersza- zjazdy i hamowanie OK, z wjazdem tragedia (bo za waska ) 2. dać na przód, na tył kupić odpowiednią- czy to ma racje bytu? Trace sterowność i hamowanie (choć obecnie mam jakas łysą no-name na przodzie i jeżdże i żyje ), ale za to wjazd nie bedzie jakims wiekszym problemem Podałem sposoby na rozwiązanie, które mi sie nasunęły. Co wy byście zrobili? Wiem, że lepiej byłoby ja sprzedać i kupić obie odpowiednie, ale mój budżet nie jest moją mocną stroną :CC Przy okazji podajcie jakieś ciekawe gumy, które nadadza sie do mojego bika. Prosze pomóżcie...
thomasz Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Jeżeli budżet nie pozwala sprzedać i kupić pary nowych to ja bym dał tą na przód a na tył bym kupił sama 1.6 lub 1.75
jogi109 Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Ty masz w swoim 26 czy 28 ? Jak sie one spisują? Ile wazysz i ile je pompujesz? BTW: Podoba mi sie twój rowerek : P
thomasz Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Zdjęcia już dużo nie aktualne. Jest nowa korba 28x42, nowa kiera, mostek i sztyca. Wstawię nowe jak zmienię amorka Co do opon: 28 cali Mam 184cm, ważę 80kg Opony to smart sam 1.6 przód i tył Dętki super light Latem na asfalt gdy jest sucho pompuję 4.5 bara Jesienią na mokre drogi i jakieś błotko w lesie to max do 4 barów. Zimą na śnieg do 3.5 Opony są bardzo dobre. Śmigam w 90% po górach i to dość konkretnych (Alpy). Polecam w 100%
jogi109 Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Hmmm..parametry masz podobne do moich : P Ale skoro przełożenie 28-32 jest dla Ciebie wystarczalne, to jakiś specjalnych podjazdów ty tam chyba nie masz. : )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.