Skocz do zawartości

[trening] prośba o pomoc w rozeznaniu treningu

pajomcek001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chodzę na zajęcia z cyklingu, moim celem jest pozbycie się kilogramów i zbudowanie kondycji na przyszły rok.

Czy moglibyście mi wyjaśnić/podpowiedzieć co dają treningi typu

10 minut rozgrzewki

4x interwały 8 minut z tętnem w ostatnich 3-4 minutach na poziomie 85% HRmax, między nimi przerwy 2 min

cooldown

Zawsze myślałem, że interwał to dowalenie obciążenia na krótki czas, ale takiego, że człowiek ma ochotę porzygać się z wysiłku. Tymczasem ja na tych 85% nawet specjalnej zadyszki nie dostaję, nie chcę się chwalić, bo wiem, że kondycji  nie mam. Po prostu nie rozumiem co się buduje tego rodzaju treningiem?

mozesz miec zle policzone progi bo wg HR max - to jest obarczone 50% bledem.

ogolnie nie trenuj wg tego wzoru ani wg wyznaczonego HR max - nie wyznaczaj go w ogole - to nie ma sensu.

Interwaly nie oznaczaja TYLKO wysilku do odciecia - interwaly moga byc tez spokojniejsze- chodzi o takie cwiczenia, miedzy ktorymi przerwa nie do konca pozwala zregenerowac organizm.

chodzenie na spinning ma ten minus ze trwa krotko ok 40 minut docelowego treningu, i jest zbyt intensywny na wczesna zime.  Np Friel pierwsze tygodnie Przygotowania w ogole kaze trzymac sie tylko 1. strefy, dla mnie to jest trucht i marszobieg, a nie spininng i interwaly na stojaka ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...