Skocz do zawartości

[centrowanie koła a stan opony]

Olin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sytuacja wygląda tak, że koło jest centrowane bez opony (włącznie z naciąganiem szprych przy użyciu tensometru)-tolerancja w pionie i poziomie 0,5 mm. Zakładam oponę i... koło "szaleje" od sasa do lasa. Co jest grane? Czy po założeniu opony koło się rozcentrowuje? Krzywa opona?

• Mod Team
Napisano

Szaleje koło czy opona ?? koło znaczy obręcz, zakręć kołem s sprawdź czy obręcz ma odchyłki, jak nie to masz albo krzywą oponę albo krzywo ją założyłeś.

Napisano

Myślę, że Twój problem to opona. Samo maksymalne ciśnienie nie zawsze wystarcza, aby opona się ułożyła. Przed napompowaniem opony posmaruj ją w miejscu styku z obręczą z obu stron. Użyj wody z mydłem, albo najlepiej płynu do naczyń. Powinno pomóc.

Napisano

Skoro jesteś taki dokładny w sprawie szprych to podaj o jaką wartość tego bicia chodzi. Jeśli jest małe to po prostu nie "wskoczyła" Ci prawidłowo opona w obręcz.

Napisano

Wydaje mi sie, żę "bije" opona. Obręcz pozostaje na swoim miejscu. Jedyne co mi pozostaje to jeszcze spróbować z tym płynem do naczyń. Pompowanie dętki na maksa nic nie pomaga. Nie wiem jak wygląda ułożenie taśmy ochronnej-może tu leży problem. Taśma po jednej stronie jest chropowata, po drugiej śliska (płaska). Nie wiem jak ma być ułożona, chropowatym do góry czy w stronę felgi ?

Napisano

Co to znaczy "wydaje Ci się"?? Kręcisz kołem i przykładasz byle co ot choćby zapałkę do obręczy i już wiesz co i jak. Taśma nic do gadania nie ma.

W terenie nie ma płynów do naczyń a daje się radę. Dlatego sprawdz czy prawidłowo weszła. Jeśli nie to jej pomóż a jak to pooglądań wiadomo gdzie.

Napisano

Zapomniałem dodać, że cały czas chodzi o "bicie" w pionie, nie na boki. Dlatego jest trudno określić czy obręcz jest ok.

• Mod Team
Napisano

Dlaczego trudno określić? Zakładasz koło bez opony, sprawdzasz bicie góra/dół. Jak jest ok ściągasz koło, zakładasz oponę, zakładasz koło do roweru, sprawdzasz bicia. Jak są bicia, ściągasz oponę i ponownie zakładasz koło bez opony i sprawdzasz czy są bicia, Jak nie ma winna opona, jak są winna obręcz.

Napisano
włącznie z naciąganiem szprych przy użyciu tensometru

I tutaj chyba masz odpowiedź. Jeżeli obręcz jest krzywa, to jednakowe naciągnięcie wszystkich szprych może nawet pogłębić problem. Żeby wyprostować obręcz szprychy nie mogą mieć tego samego naciągu, bo podczas centrowania odpowiednie szprychy trzeba poluzować, a inne naciągnąć.

Napisano

Olin, dnia 29 List 2013 - 4:09 PM, napisał: włącznie z naciąganiem szprych przy użyciu tensometru I tutaj chyba masz odpowiedź. Jeżeli obręcz jest krzywa, to jednakowe naciągnięcie wszystkich szprych może nawet pogłębić problem. Żeby wyprostować obręcz szprychy nie mogą mieć tego samego naciągu, bo podczas centrowania odpowiednie szprychy trzeba poluzować, a inne naciągnąć.

Masz rację, ale autor dodał też, że...

-tolerancja w pionie i poziomie 0,5 mm.

...więc jeżeli obręcz sama w sobie jest prosta, szprychy ponaciągane to moim zdaniem ewidentnie wina opony.

@Olin, spróbuj z tym płynem do naczyń. Nic innego się tu nie wymyśli.

Napisano

Masz rację, ale autor dodał też, że...

Jako, że powiedział iż robił to tylko tensometrem, to rozumiem, że chodzi o skalę tensometru. Ja miałem parę miesięcy temu podobny problem. Optycznie koło wydawało się prosta a jednak rower tańczył. Serwisant stwierdził, że on zbyt wiele nie widzi, ale spróbują przecentrować. Jak odbierałem, to powiedział, ze po założeniu na centrownicę bicie jednak było.

Opona się zakłada dobrze, albo źle. Widać to naocznie. Moim zdaniem koło należy oddać do serwisu, niech wrzucą na centrownicę.

Napisano

Mam centrownicę. Bicie 0,5 mm dotyczy obręczy a nie tensometru i jest mierzone właśnie na niej. Jutro  po prostu założę inna oponę i zobaczymy! Nie mniej jednak dzięki za wszelkie rady i sugestie. 

Napisano

Mi tu cały czas coś nie pasuje. Wartość 0,5 mm w jakimkolwiek biciu czy to bocznym czy pionowym jest tak niewielka, że stwierdzenie o  "szalejącym" kole jest co najmniej dziwna.

Napisano

a tematy to na przyszłośc nazywaj "po ludzku"
?????

co za gość?! nie mogę...żenuała... 

• Mod Team
Napisano

O nie, tak się bawic nie będziemy. Na początek wyciąg z regulaminu:

2. Nazwa Tematu
a ) Temat umieszczamy w przeznaczonym dla niego dziale.
b ) Temat zaczynamy od ogólnego nakreślenia, czego dotyczy dany wątek, w nawiasie kwadratowym; następnie dodajemy krótki, ale konkretny opis zagadnienia. Ma to na celu ułatwienie innym użytkownikom poruszania się po forumowym archiwum - a autorowi wątku zapewni maksimum szans na uzyskanie szybkiej i wyczerpującej odpowiedzi. Np:

czy będzie dobry dla mnie? - Źle
[rower] Giant Iguana za 1700zł - czy będzie dobry do XC? - Dobrze

[rower] - Źle
[sPD] RITCHEY COMP - PROBLEM Z REGULACJĄ!!!! - Źle
[spd] Ritchey Comp - problem z regulacją - Dobrze.

na koniec bawimy się już po mojemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...