comrat Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 WitamOd jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem pierwszej szosówki.Moje rozmyślania podyktowane są tym, iż... dojeżdżam do pracy szosą 30 km w jednym kierunku (trasa Ustroń - Bielsko-Biała - po drodzę kilka mocnych podjazdów).Obecnie jeżdżę góralem na kołach 26" i trasa zajmuje mi 1,05h do 1,25h (zależnie od ochoty na pedałowanie).Są jednak odcinki gdzie "brakuje mi przełożeń" i wiem, że mógłbym szybciej jechać (szybszy powrót do domu :-)).Nie miałem nigdy szosówki i nie znam się tego typu sprzętach.Wiem jednak, że po przesiadce moja średnia prędkość znacznie wzrośnie ze względu na mniejsze opory i lepsze przełożenia.Chciałbym wydać max 1500 zł na szosówkę (używaną - no chyba że dla początkującego znajdzie się coś nowego w tej cenie.). Mam kilka pytań związanych z kupnem:Na co zwracać uwagę kupując szosówkę? Chciałbym kupić szosówkę ze zmianą biegów w klamkach hamulców. Czy w tej cenie mam możliwość kupna roweru z takim rozwiązaniem?Czy w szosówkach można wymienić napęd na "bardziej górski" - nie taki jak w typowym góralu ale mieć takie zębatki z przodu i z tyłu żeby podjazdy pod górkę (a mam ich kilka dośc stromych) nie odbywały się na "stojaka"?Jaka jest (i czy w ogóle jest) rozpiętość szerokości opon do szosówek do typowych kół szosowych? (w góralach jest powiedzmy od 1,2 cala do np. 2,3 cala a w szosówkach?)Jakie średnie prędkości osiąga się na szosówce na płaskim? (przeciętnie)Sorki za może i głupie pytania ale... nie mam pojęcia o szosówkach i dlatego pytam o tak oczywiste dla niektórych rzeczy.Jeśli macie jakieś oferty szosówek na podbeskidziu to chętnie spojrzę i przeanalizuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Ja bym sobie odpuścił, jeśli ma to być rower do pracy. Wydaje mi się, że lepiej zainwestować kilka groszy w obecny mtb. Korba z największą zębatką 48T(jak brakuje przełożeń), opony slicki i wąska, prosta kierownica. Przy takich komponentach osiągniesz podobne rezultaty, a będzie o wiele bardziej komfortowo. Ewentualnie szukałbym czegoś w tym stylu (niekoniecznie z hamulcami tarczowymi) http://allegro.pl/rower-szosowy-merida-deore-xt-okazja-i3741756102.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.