Skocz do zawartości

[kamizelka] odblaskowa na plecak

jael

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie. Poszukuję kamizelki ochronnej, odblaskowej takiej, która ma możliwość rozszerzenia by zmieścić pod nią plecak. Widziałam coś takiego na ulicy, jednak jestem noga jeśli chodzi o znalezienie tego czegoś w internecie. Czy mogłabym poprosić o pomoc, czy coś takiego dostępne jest w Polsce, jeśli tak to w jakich sklepach szukać?

Dzięki

po 1 - Czy na pewno widziałaś, że to ma jakiś mechanizm do zwiększania/zmniejszania objętości kamizelki? Bo ja też widziałem ludzi tak jeżdżących, ale mieli po prostu "za duże" kamizelki.

po 2 - Jaki to rozwiązanie ma sens - mało praktyczne. Nie lepiej kupić odblaskowy pokrowiec na plecak, który dodatkowo spełnia jakieś tam funkcje ochronne przed deszczem? Jak wrzucisz  w wyszukiwarkę ten zwrot, to pokazuje na fotkach różne modele, ten który ma pionowy pas odblaskowy przez środek wygląda OK i niezależnie od pozycji na rowerze któryś kawałek odblasku będzie działał. Kosztuje jakieś 20-25 PLN

po 3 - Opcja self-made - kupujesz taśmę odblaskową pryzmatyczną (najlepsza widoczność) z metra, tniesz na odpowiedniej długości odcinki, doszywasz rzepy (do kupienia w pasmanterii) i masz kilka odblaskowych taśm/opasek na plecak, które łatwo/szybko można założyć/zdjąć.

po 4 - Różne gotowe odblaski kupuje się albo w sklepach z odzieżą ochronną (BHP i takie tam) albo zamawia w agencjach reklamowych własne wzory (ale to raczej hurt nie detal)

Udało mi się znaleźć coś takiego 

http://shop.sustrans.org.uk/products/6383-flashbk-yellow

ale w sklepie zagramanicznym niestety. 

Poszukuję akurat takiego rozwiązania - kamizelka/ochrona na plecak, aby plecak był jeszcze bardziej chroniony przed deszczem. W zwykłym pokrowcu plecakowym deszcz może napadać między plecak a kurtkę.

Widzisz dopiero teraz uściśliłaś, że poza funkcją odblaskową liczy się też przeciwdeszczowa. Z 1 postu to nie wynikało.

A wracając do pokrowców - nie spotkałem się ze zjawiskiem o którym piszesz, a użytkuję kilka plecaków z pokrowcami (co prawda fabrycznymi). W tym 2 plecaki/bukłaki ze stelażem i siatką (plecak nie przylega do pleców) High Sierra Fluid i Jack Wolfskin Hike & Bike. Mam więc "dziurę" na plecach i jakoś nie narzekam na przemoczenie plecaka. Warunek niezbędny - po praniu pokrowca impregnacja. Jedyny minus to mokre szelki i pasy (biodrowy i piersiowy), ale te łatwo doprowadzić do stanu używalności - lekkie pranie samych pasków, bez zamaczania plecaka.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...