mant3z Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Warto dać 140zł? http://www.skleprowerowy-duda.pl/pl/p/Kominiarka-AGU-BALACLAVA-CZARNA/5799 W zeszłym sezonie jeździłem w zwyklej materiałowej za 20zł, tylko że po dłuższej jeździe w okolicach twarzy zamieniała się w pełny kask, para zamarzała i robiła się twarda. Usta i nos nie muszą być jakoś super chronione, w razie czego naciągne buffa. Jakieś tańsze alternatywy dla AGU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Przy dużym mrozie nie ma lekarstwa na zamarzanie pary z ust na kominiarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 OK rozumiem ale kupić coś muszę bo ten szmatex co mam używam do wycierania łańcucha, raczej go już nie dopiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 brubeck;) najlepsza opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 A to akurat łatwo dostać. Dlaczego najlepsza opcja? Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Brubeck nie do końca jest super opcją. Jest on przewiewny w okolicach uszu, a to nie dobrze. Trzeba zakładać dodatkową czapkę z membraną. Reszta jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 To chyba oczywiste ze musi być czapka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie, to nie jest oczywiste. Kupując kominiarkę kupuję ją z myślą żeby było mi ciepło. O ile komfort termiczny ona utrzymuje przy bezwietrznej pogodzie, tak w przypadku wiatru, czy uprawianiu sportu jakim jest kolarstwo już niestety jest strasznie przewiewna. Suma sumarum kupując kominiarkę brubeck musisz dodatkowo pomyśleć o jakiejś czapce/opasce z membraną na uszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Mam taką czapkę, poza tym zawsze mam słuchawki douszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Fajne kominiarki robi firma Seirus. Na allegro jeden człowiek sprzedaje używaną. Warto poszukać. Moja luba ma czapkę tej firmy. Bardzo dobrze wykonana i cienka, w sam raz pod kask, a mimo to nieprzewiewna, a oddychająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 brubeck;) najlepsza opcja Masz? Używałeś? Jaki model? Ja mam i kominiarka Brubecka nadaję sie tylko jako warstwa spodnia pod inne nakrycie głowy. Na duże mrozy to kominiarka z grubszego ale nie bardzo grubego materiału oraz maska. Przez maskę para wodna swobodnie się wydostaje i nie osadza się szron tak jak na materiale. Tu mała uwaga... jak się przyzwyczaisz do jeżdzenia w masce to uważaj aby przypadkiem przez nią nie próbować splunąć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 brubeck;) najlepsza opcja To chyba oczywiste ze musi być czapka;) Tak i może jeszcze dodatkowo pod to wszystko czepek kąpielowy. Skoro i tak mam zakładać czapkę dla ochrony, to po co mi kominiarka (drogawa trochę na dodatek). Człowiek pyta o kominiarkę na siarczyste mrozy, a Ty radzisz cienką kominiarkę z otworami na ustach i uszach. Lepsza czapka z membraną z przodu + maska neoprenowa. Są w sprzedaży kominiarki z membraną przeciwwietrzną z przodu i z superrubaixu z tyłu, ale nie mam pojęcia jak się sprawują. Trzeba poczekać na info od jakiegoś użytkownika. I żeby nie było, mam tego cienkiego (chodzi o grubość materiału) Brubecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JeruTheDamaja Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Dwa Buffy. Jeden zakładam na szyję i naciągam go na uszy i tył głowy. Drugi na głowę jako chusta. Uszy maja podwójną warstwę ciepła, a szyja i głowa zakryta. Jeździłem tak całą zimę w zeszłym roku. Nawet w największy mróz i nigdy nie zmarzłem. Jedynie co mi marzło to stopy Ale to poprawię tej zimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 28 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Czasem jednak jest już tak zimno że podwójnie złożony buff nie wystarcza, wtedy jednak warto jakąś czapkę założyć ale patent z 2 chustami sam praktykuję i jest świetny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 A ja polecam kominiarke z Pearl Izumi. Jest naprawde super wykonana. Skonczyly sie problemy z zatokami i zapaleniem "osemek" ktore przy przewianiu bolaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Ja zakładam brubecka i czapke i do -30 mi wystarcza. Jest lepsza od Crafta bo więcej widać. Przy - 20 zadna kominiarka nie zapewni mi ciepła bez czapki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Mimi, że to nie sklep sportowy, to kominiarka jak najbardziej : http://odziez.fryda.com.pl/kominiarka-termoaktywna-hard-work-jonami-srebra-p-410.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 29 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Buff jest również przewiewny! Według mnie lepszy buff + czapka/opaska na uszy membranowa lub kominiarka + czapka/opaska na uszy membranowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Maskę buff i 2 rodzaje czapek mam. Kupię beubecka bo nie potrzebuje 100% ochrony. Z maską i kominiarką już jeździłem także wiem doskonale że się nie pluje Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Ja mam dwie kominiarki. Brubecka i Crafta. W Brubecku jeździłam na rowerze nawet w ostatnie tygodnie jak było -2/+3. Na niższe temperatury zdecydowanie jest lepsza kominiarka Craft http://sporto.com.pl/pl_PL/p/CRAFT-ACTIVE-FACE-PROTECTOR-Kominiarka/1215?preview=true. Brubeck to typowa kominiarka pod coś - inną czapkę albo pod kask. W Crafcie wprawdzie też często jeżdżę z kaskiem rowerowym czy narciarskim, ale kiedy go potrzebuję. Jeśli chodzi o temperaturę sama ta kominiarka wystarcza niemal zawsze. Choć czasem nakładam jeszcze inną na nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertLange Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Mam kilka rzeczy crafta, taką kominiarkę też. Faktycznie jest ciepła. Jest na mróz. I na ciepłą zimę się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.