maniek56 Napisano 27 Listopada 2013 Napisano 27 Listopada 2013 W kąciku szosowym to mój pierwszy wpis ,więc witam ''przecinaków".Nawet nie wiedziałem jak zatytuować mój temat ,bo wątpliwości jakie mam są dla mnie ,świeżaka ,nietypowe.Do tej pory jeżdziłem na trchę góralu trochę crossie(tak naprawdę nie jest do końca ani tym ani tym). Niedawno kupiłem szosę TREK 1.2 ALPHA (używka z 2010r) .Ponieważ dotychczas jeżdziłem na spd 540-kach ,buty mtb PEARL IZUMI ,zdjąłem z TREKA chyba 324-ki i założyłem 540-stki.Buty mam ustawione na max do tyłu względem zatrzasków ,i jakież było moje zdziwienie gdy przy próbie skrętu kierownicą opona zawadza o czubek buta ,gdy pedały są w pozycji horyzontalnej.Czy to normalne?Pozdrawiam.
artex232 Napisano 27 Listopada 2013 Napisano 27 Listopada 2013 Jest to normalne, aczkolwiek trzeba mieć technikę na skręcie. Lewa noga u góry przy zakręcie w lewo i odwrotnie
Klosiu Napisano 27 Listopada 2013 Napisano 27 Listopada 2013 Nie skręca się z pedałami w poziomie, chyba że w tempie emeryckim na parkowych alejkach . Szosa jest krótsza niż mtb, więc normalne, że można czubkiem buta przytrzeć oponę przy złej pozycji pedałów.
maniek56 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Napisano 27 Listopada 2013 Dzięki za odpowiedż. Jestem spokojniejszy,fakt że szosa jest krótka ale oczywiście przy zjazdach korby zazwyczaj albo zawsze powinny być w pozycji wertykalnej.Ponieważ spotkałem się z tym po raz pierwszy to po prostu trzeba się będzie z tym oswoić.POZDRO.
1415chris Napisano 27 Listopada 2013 Napisano 27 Listopada 2013 Niektorym to nie przeszkadza, mnie to wnerwialo. A dzieje sie tak, przy wyborze tej mniejszej ramy, niz wiekszej. Jezdzilem na ramie 56 i czasami to zawadzanie robilo sie nawet niebezpieczne, np przy stojkach, skrecajac kolo. I tak wogole niezbyt dobrze czulem sie na na takim rozmiarze. Kolejna rzecz, to bloki powinny byc ustawione, tak aby maxymalnie przenosic moc, a nie zeby nie zawadzac butem o kolo.
maniek56 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Napisano 27 Listopada 2013 Ale tak jakoś wyszło że w rowerze mtb miałem bloki ustawione w ten sposób nie dla tego że tak musiało być z przyczyn konstrukcji roweru,ale właśnie mam odczucie że najlepiej jest mi przenieść siłę na pedały.I dlatego tak zostawiłem je tak ustawione na szosie.
Tomek21001 Napisano 27 Listopada 2013 Napisano 27 Listopada 2013 Głupie wrażenie jest tylko podczas stójki i bardzo wolnej jazdy,startu,zatrzymania itd.W normalnej jeżdzie zapomnisz o temacie.Chyba bardziej trzeba uważać na cyrkle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.