Skocz do zawartości

[wyprawa] Kraków - Poole (Anglia) kiepskim rowerem

b44

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Wychodząc z założenia, że nie sprzęt się liczy a upór i wytrzymałość itp. itd. postanowiłem, że początkiem czerwca przyszłego roku zrobię trasę podaną w tytule (ok. 1800 km). . Mój problem tkwi w tym, że jestem posiadaczem tego oto roweru: http://www.activsport.eu/product-pol-5582-Rower-Kross-6th-Avenue-Meski-19-srebrno-bordowy.html , przejechałem nim już około 2000 km, dwie dłuższe wyprawy jedna 900 km, a druga 500. Reszta to krótsze wycieczki. Generalnie rower sprawuje się okej, tylko pojawiają się nieczęste problemy z przerzutkami które spokojnie samemu można podregulować. Zastanawiam się tylko ile ten rower jeszcze pociągnie bo jakby nie było nie jest on z najwyższej półki. Więc moje pytanie brzmi: czy warto się pchać na taki wyjazd ? czy nie rozsypie mi się ten rower w połowie drogi ? Z góry dzięki za odpowiedzi .

W tanim rowerze problemem mogą być koła. O ile obręcze masz nie najgorsze to podejrzewam, że na piastach mogli już zaoszczędzić. Jeżeli tak, to taka piasta będzie 'łapać' luz, zwłaszcza pod sakwami. Przy czym bardziej wrażliwe jest tylne koło, bo bardziej obciążone.

Druga rzecz to suport. Jeżeli jest ułożyskowany na tradycyjnych koronkach to lepiej zainwestuj w kompakt. Najtańsze kompakty kosztują 30-40 zł plus ewentualna wymiana. To nie dużo, a w zamian na dłuższy czas zapomnisz o suporcie.

W tanich rowerach lubią się rozkręcać stery. Możesz jechać na tym co masz, ale go kontroluj i ewentualnie dokręcaj, ale z wyczuciem.

Ostatnia rzecz to pedały. Na zdjęciu nie wyglądają na zbyt solidne. Jeżeli są plastikowe to jest duża szansa, że nie przetrwają. Zmień na coś solidniejszego.

Przerzutkami bym się nie przejmował o ile potrafisz sobie je podregulować w razie potrzeby. Przed wyjazdem obowiązkowo przegląd i można jechać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...