nynor Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Witam serdecznie Mam pewien denerwujący problem z hamulcem hydraulicznymShimano Deore 2013 w rowerze KTM. Chodzi mi mianowicie o zachowanie prawej klamki hamulca BL-M596. Podczas wciskania klamki czuć pod ręką taki delikatny skok (jakby tłoczek albo łożysko miało jakiś luz) oraz słychać takie charakterystyczne tyknięcię, kliknięcię lub tym podobne. Zdziwiło mnie to bo w innych rowerach nigdy nie zaobserwowałem podobnego efektu. Dodam, że lewa klamka (przedni hamulec) zachowuje się bez tego typu "dolegliwości". Może ktoś z posiadaczy tego typu hamulców napisze jak jest u niego. Postanowiłem zareklamować tą klamkę u sprzedawcy. Trochę dziwnie na mnie patrzył, ale przyznam, że w rowerze za kilka tys. takie rzeczy nie powinny mieć miejsca. Drugie pytanie trochę poza konkursem. Podczas hamowanie przednim hebelkiem rowerek wpada w delikatne wibracje (czuć to na kierownicy i widać jak amorek wpada w drgania). Czym może być to spowodowane. Wydaję mi się, że klocki są dobrze ustawione (nic nie ociera), koło nie jest scentrowane a tarcza wydaje się być idealnie prosta. Z góry dziękuję za wszsytkie komentarze Edytowane 26 Listopada 2013 przez nynor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 W Deorkach to raczej norma, przywykłem i nawet tego nie czuję Z tego co zauważyłem to psiknięcie na ten sworzeń jakimś Brunoxem lub czymś podobnym pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynor Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 hehe dzięki za ekspresową odpowiedź. Mam rozumieć, że u Ciebie też ten efekt występuje. Fajnie jakby jeszcze jakiś posiadacz tych hamulców potwierdził, że ten typ tak poprostu ma Czy też doświadczasz takich dziwnych wibracji na przednim kole? Mam jeszcze kolejne pytanie do znawców tematu. Czy montowanie spinki do łańcucha to dobry pomysł? Będzie to wytrzymałe i nie rozepnie mi się gdzieś podczas jazdy? Sprzedawca polecił mi spinkę SRAM PowerLock Chain Connector 10-speed do 10 rzędowego napędu Shimano Deore DynaSys z łańcuszkiem CN-HG54. Mam nadzieję, że to dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Cześć, u mnie nic z powyższych nie występuje.Moje hamulce mają juz ponad rok. Z doświadczenia - wibracje kiedyś odczuwałem na innych hamplach i jestem prawie pewien, że to przez odchudzoną tarczę hamulcową i dużą siłę hampla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynor Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 hmm może to wina modelu. Mój jest z 2013 roku a Twój pewnie 2012. Musieli albo coś zknocić albo to wada fabryczna. Ciekawe tylko czy mi uwzględnią reklamację i czy jest wogóle sens się z tym bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Ja w swoich 596 także mam to "klikanie", trzeba przywyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Wibracje mogą wynikać z brudnej/krzywej tarczy lub po prostu ten typ tak ma, natomiast czasami są wynikiem mało sztywnych amortyzatorów mam coś takiego w foxie 2013, przy szybkiej serii króciutkich hamowań wibracje są widoczne oraz wyczuwalne.tej spinki nie stosowałem ale prędzej się ten łańcuch zerwie - jak ona :] oczywiście spinka też ma swoją żywotność i również ulega wyciągnięciu, ja Missing Link kmc 10s używałem z powodzeniem na na trzy łańcuchy (średnio 4000km w mtb). Teraz przeszedłem na wippermanna i tam spinki dają w gratisie z łańcuchem. Edytowane 26 Listopada 2013 przez OrzelPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynor Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Ja w swoich 596 także mam to "klikanie", trzeba przywyknąć. ale też tylko w prawej klamce? jeśli tak to wygląda, że tak ma być i trzeba olać sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 u mnie na poczatku klami działały płynnie po zmianie klocków zacząłem odczuwac lekki uskok klamki nie jest to uciążliwe i można sie przyzwyczaić. co do spinki mam zawsze na łańcuchu i w zapasie........uzywał srama a tam zawsze jest w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Najpierw po glebie pojawiło się w prawej klamce. Niewiele później w lewej. Nie ma to wpływu na użytkowanie, więc dla mnie nie jest to uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Normalka, w moich jedna klikała, a druga nie, w niczym to nie przeszkadza, winny jest system servo wave. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 @@MokryxD, Stąd wnioskuję że to przez brud Jak pojeżdżę w suchych, piaszczystych warunkach to się nasila to klikanie i wtedy sprawę załatwia Brunox . Nigdy nie odczułem wibracji przy hamowaniu więc wnioskuję że albo masz nowe, niedotarte klocki ale tarcza jest brudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 @Seba W wolnej chwili zobaczę, umyję, nasmaruję i zobaczę. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Mi też klika, ale zwróciłem na to uwagę dopiero po przeczytaniu Twojego tematu, bo podczas jazdy w ogóle tego nie czuc Ten typ widocznie tak ma Do do wibracji podczas hamowania, to jest fajny patent. Podczas zabezpieczania zawleczki klocków poprzez wygięcie końcówki należy ją wygiąc dośc znacznie, a później obrócic tak aby to wygięcie zaklinowało się o zacisk, zawleczka wtedy jest całkowicie nieruchoma. U mnie ten patent zlikwidował drgania do 0, słownie ZERA Niestety nie mam teraz jak zrobic zdjęcia jak to wygląda, ale proponuję uruchomic wyobraźnię PS: Brak literki "ci" na kompie w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 mam to samo .... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Potwierdzam, używam ich 2 sezony i czasem klika, czasem nie Tak jak wyżej - ten typ tak ma i tyle, nic złego od tego się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 30 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Do do wibracji podczas hamowania, to jest fajny patent. Podczas zabezpieczania zawleczki klocków poprzez wygięcie końcówki należy ją wygiąc dośc znacznie, a później obrócic tak aby to wygięcie zaklinowało się o zacisk, zawleczka wtedy jest całkowicie nieruchoma. U mnie ten patent zlikwidował drgania do 0, słownie ZERA O takie ustawienie zawleczki mi chodziło. Najpierw odginamy zawleczkę, a później szczypcami od przeciwnej strony obracamy ją tak, aby zaklinowała się o zacisk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynor Napisano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 będę musiał faktycznie spróbowaćz tą zawleczką tak jak mówisz.Inna sprawa to fakt, że Shimano dała w tych hebelkach tą g*** zawleczkę. Wydaje mi się że śruba byłaby 100x lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fojteg Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Też mam czasem takie kliknięcie ale nigdy się nie zastanawiałem skąd się to bierze i czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Kliknięcie w klamkach shimano jest najczęściej spowodowane systemem servo wave i jego prowadzeniem. Raczej nie masz się czym przejmować. Co do wibracji na przednim kole to miałem to samo przy tarczach nano. Prawdopodobnie duże otwory w tarczy mogą powodować taki efekt. Wymieniłem na mniej ponacinaną i problem znikł. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anthrax84 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Potwierdzam, też mam kliknięcie w prawej klamce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axium0121 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 U mnie klikniecie zaczelo wystepowac tylko w prawej klamce po 5 miesiacach uzytkowania. Wibracje tez odczuwam ale jakos nie zwracam na nie uwagi. Przejmowalem sie bardziej kliknieciem ale z tego co tu wyczytalem nie jest to jakis duzy problem. Procz klikniecia wydaje mi sie ze prawa klamka jest bardziej miekka niz lewa. Nie wiem z czego moze to wynikac.. Moze ktos wie? Myslalem ze okladziny sie koncza i dlatego ale pewnie sie myle Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Prawa klamka może być miększa, bo tworzy ciśnienie w dłuższym wężyku (prowadzi do zacisku z tyłu), więc jest większa długość przewodu na której może się delikatnie rozciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 A u mnie kliknięcie występuje jak puszczam klamkę i ona wraca do pozycji normalnej, to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 To normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi