Skocz do zawartości

[opona] Do Xc i Maratonów

Filipek50

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam dobrej opony do xc i maratonów.

Zastanawiam się nad Hutchinson python 2.0 i Schwalbe rocket ron. Opony dętkowe. 

Macie może jakieś inne propozycje? Nie szukam opony bardzo szerokiej. 

Pozdrawiam, 

Napisano

Specialized Fast trak 2.0
Jedna z niewielu opon z jakimi się zetknąłem, która trzyma wymiar, ma faktyczne 50mm, szybka, zaskakująco przyczepna, oczywiście w warunkach do których została stworzona, używam jej w secie ron przód, fast tył w 29er

Napisano

Po bieżniku wnioskuje że przyczepność nie będzie najlepsza. W mojej okolicy jest trochę piasku ale nie tak bardzo dużo. A jeździć będę raczej w terenie asfalt to tak tylko czasami. Potrzeba mi szybka opona co poradzi sobie w terenie i na piasku.

Napisano

Może Geax Saguaro 2.0? Wagą na kolana nie powala, ale jest za to solidnie wykonana. Po piasku daje się jechać, w błocie trzyma według mnie zadziwiająco dobrze :P Przejechałem na nich ponad 4000km, w tym dużo na asfalcie, a bieżnika jest jeszcze sporo.

Napisano

Bierz Saguaro 2.0", najbardziej uniwersalna guma na rynku. Ew. zestaw Rocket Ron + Racing Ralph, wyjdzie trochę lżej ale też szybciej się zużyją. 

Oba zestawy przetestowane przez dłuższy okres czasu, dopóki nie ma jakiegoś ekstremalnego błota, bez problemu sobie poradzą. Oczywiście przy dobrze dobranym ciśnieniu i choć podstawowej technice.

Napisano

Zależy od stylu jazdy. 2.2 to kawał gumy dobry w teren, 2.0 sprawdzi się w terenie, a na asfalcie lekko się toczy. Jeśli śmigasz zdecydowanie najwięcej w terenie to bierz 2.2

Napisano

Na twardych i ubitych drogach bardziej widziałbym 2.0, ale jeśli te wyścigi mają miejsce w trudniejszym terenie, to śmiało brać 2.2

Napisano

Z tego co słyszałem Ikon ma większe opory niż Saguaro.

W tej chwili ujeżdzam oponki Continental X-king, gdyby nie te cieńkie ścianki, to byłyby naprawdę ekstra, nadają się do wszystkiego.

Napisano

Przed chwilą kupiłem Saguaro 2.2 Kevlar. 

Mam nadzieję że nie będę łapał gum przy tych oponkach, planuję ich używać z dętkami ok. 130g.

Napisano

Nie będziesz . Używam ich z dętkami 120g i ciśnieniem odpowiednio przód / tył  1,4bar / 2,5bar i ani jednej dziury , przebicia

Potwierdzam , ale zdarzyło się ze dwa razy ze szkło poszło miedzy bieżnik. 

Napisano

Słyszałem opinie, że Rocket Rony z dętkami się nie sprawdzają, są bardzo cienkie i łatwo się przebijają.

Ja znowu słyszałem, że Schwalbe źle się uszczelnia mleczkiem... Więc z czym RoRo używać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...