arekbz Napisano 26 Listopada 2013 Napisano 26 Listopada 2013 Witam jako, że jestem nowy i dopiero na wiosnę chce zacząć przygodę z rowerumi stanąłem przed trudnym wyborem odpowiedniego sprzętu. Głównie chciałbym robić rowerkiem dłuższe trasy głównie kilkudniowe wypady z bagażem. Potrzebuję więc rower wygodny i trwały z najlepszym osprzętem w danym przedziale cenowym. założyłem, że wydam do 2000 zł na rower jednak po przeglądaniu tych wszystkich rowerów do 2000 zł najlepszym okazuje się Kands Maestro za jedyne 1240 zł i tu moje pytania: 1. czy sprawdzi się on jako długodystansowiec ? 2 czy nie będę żałował zakupu ? może jednak kupić coś markowego ? 3. jaki inny rower polecali byście dla mnie do 2000 zł. Jeżeli będzie wart dołożenia paru stówek może być nawet za 2500 zł tylko żeby było warto. mój wzrost to 173 cm waga 80 kg Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
Piehursson Napisano 26 Listopada 2013 Napisano 26 Listopada 2013 Primo, zapoznaj się z regulaminem i zmień temat bo poleci do kosza. Secundo, na długie, kilkudniowe wyprawy lepszym wyborem będzie jakiś trekking. Z tych tańszych ale wcale nie złych Lazaro Senatore (ten sam producent co Maestro, też na osprzęcie alivio) Z droższych to np: Do 2000 - Unibike Voyager GTS Do 2500 - Unibike Expedition GTS
mklos1 Napisano 26 Listopada 2013 Napisano 26 Listopada 2013 Kiedyś polecałem markę Lazaro, ale od momentu, gdy osobiście miałem okazję dosiąść modelu Senatore, to zaczynam je odradzać, gdyż: 1) Osprzęt Alivio to tzw. "lep na muchy", czynnik marketingowy, który ma skłonić klientów do kupna, przykrywają inne detale niskiej jakości. 2) Siodełko nie nadaje się do niczego - przynajmniej od wersji na której ja siedziałem. Ni to żel, ni to pianka, zbyt miękkie, przez co nie działa. Skrajnie niewygodne, nie nadaje się na dłuższe dystanse. 3) Rama jest za długa w stosunku do długości rury podsiodłowej. Może to sprawiać pewien problem z dobraniem rozmiaru. Siedziałem na męskiej 19", która wydawała mi się większa niż moja 21". 4) Rama to wydmuszka. Jak w nią popukałem odniosłem wrażenie, że ma dość cienkie ścianki. Senatore jest lżejszy o około 1.5kg od typowego treka w podnej klasie, co może sugerować, że ktoś próbował zaoszczędzić na materiale. Kandsa Kandsów nie "macałem", ale to ten sam producent (Transrower - choć ten nie przyznaje się do marki Lazaro). Przy budżecie 2500 PLN odradzam zarówno Lazaro jak i Kands. Przejrzyj ofertę Romet'a. Oni są liderem osprzęt vs cena.
arekbz Napisano 27 Listopada 2013 Autor Napisano 27 Listopada 2013 zdecyduje się jednak chyba na tego unibike expedition można go już kupić za 2099 zł i stosunek jakości do ceny mi się podoba co najważniejsze wygląd też rama 19 chyba będzie dla mnie odpowiednia czy się nie mylę ??
nemo2009 Napisano 28 Listopada 2013 Napisano 28 Listopada 2013 Jak się podoba,to kupować. Aby dobrać wielkość ramy potrzebna jest jeszcze długość nóg.
nemo2009 Napisano 28 Listopada 2013 Napisano 28 Listopada 2013 Do tych nóg,idealna byłaby rama 18".Ten Unibike do dalszych wypraw będzie super,ale doradzałbym przymiarkę w sklepie stacjonarnym(najmniejsza rama to 19").
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.