Mod Team Puklus Napisano 27 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Jak weszły wiele z nich skrzypiało a niektóre nawet ostatecznie nie naprawiane osie gubiły ... później to poprawili jednak fakt jest ... u np shimano i czy innej firmy nie słyszałem o tym chyba że jednostkowe przypadki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Sprzedawca dalej upiera się że 0,5 mm luzu na ośce jest normalne i podobno "wymyślam". Nie wiem jak rozwiązać tą sprawę bo dla mnie są to ewidentne jaja, gościu próbuje zrobić ze mnie idiotę wciskając kit o "normalnym luzie" - naprawdę ręce opadają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 To ty mu powiedz o normalnym zwrocie towaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 No niestety, my za ciebie tematu nie załatwimy. Swoją drogą po jaką cholerę pchać się w takie używane wynalazki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Rulez to tak miała być korba do treningówki, wizualnie wydawała się bdb blaty również - co ma znaczenie w kontekście tych wielu km przebytych na treningówce. No ale ogólnie panowie sytuacja wygląda tak: sprzedający napisał mi że jest to używka więc nie mogę wymagać żeby było idealnie - hehe, zaproponował również zwrot, podsunął mi pomysł z taśmą teflonową ?, nie wiem czy w ogóle się w to bawić no ale można spróbować wszak to koszt 1,5 zł , poza tym na naprawionej za pomocą puszki do piwa korbie Funworks przejeździłem 8 tyś km - więc "druciarstwo" czasami można by powiedzieć że się sprawdza. Chciałbym się was dopytać czy warto się w to bawić czy od razu zwrócić mu towar ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Jeżlei korbie nic więcej nie dolega można zrobić podkładkę z czego tam sie ma po ręką i jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapec07 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Ja miałem problem z korbą srama s1000. Tam od strony blatów na ośce jest taka tulejka z kołnierzem, na której osadza się wewnętrzna bieżnia łożyska. Tulejka ta nie wiedzieć czemu przesunęła mi się w kierunku blatów, przez co bieżnia nie siedziała na niej a wisiała w powietrzu, stąd też miałem taki luz. U mnie problem załatwiły dodatkowe podkładki suportu, dałem po jednej dodatkowo z każdej strony i luz zniknął. Alternatywnie mogłem też tą tulejkę osadzić na jakiś klej Loctite i też byłoby ok. Zobacz czy nie masz takiego samego problemu a najlepiej pokaż fotki tego cuda, bo na tych z aukcji niewiele widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Zobaczę czy taśma zadziała, jeżeli luz zniknie po obklejeniu taśmą, chyba zostawię sobie tą korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 A może problem jest z siłą dokręcenia misek. Może są troche za mocno skręcone i stąd ten luz, bo rozstaw suportu się zmniejsza. w instrukcji do truvativa firex jest coś takiego: "Check the assembly for play by rocking the crank arms back and forth away from frame. If the crank moves, tighten crank arm bolt until no play is detected. If maximum torque of 54n•m (478 in-lb) has been achieved, remove the crank arm from the spindle, apply additional grease and repeat installation proceedures until play is eliminated" link : http://cdn.sram.com/cdn/farfuture/mvZn4EnKBr2PBfrgSiftYHv3YPAvKCIQreOttYX75eA/mtime:1372788179/sites/default/files/techdocs/my10-truvativ-tech-manual-rev_1.pdf wynika z tego że właściwa instalacja nie powinna mieć żadnego luzu, jeśli pojawia się luz to należy mocniej dokręcić śrubę mocująca lewe ramię. Jeli nadal jest luz to zdejmij lewe ramię użyj dodatkowego smaru [domyślam się że w miejscu styku osi i ramienia] i spróbuj dokręcić jeszcze raz ramię korby z zalecaną maksymalną siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Problem z luzem rozwiązany, metoda oczywiście druciarska no ale działa, otóż ośkę wystarczy pomalować samochodowym lakierem bezbarwnym, wszystko chodzi gładko i płynnie no i oczywiście bez luzu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 4 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ciekawe na jak długo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Czyli luz był na styku ośka-szalka łożyska ?? Ośka w tym miejscu ma jakieś ślady wytarcia ?? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 No właśnie podejrzewam, że problem tkwił w jakimś luzie na plastiku-tulejce miski łożyska, ośka nie wygląda na wytartą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.