Skocz do zawartości

[Korba]Truvativ Firex problem z montażem

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem sobie korbę Truvativ Firex http://allegro.pl/show_item.php?item=3699877578&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 niestety ale mam problem z montażem, nie mam pojęcia jak mają w systemie Truvativa być ustawione podkładki, jeżeli umieszczę dwie po prawej i jedną po lewej korba się nie rusza, jeżeli dam mniej korba ma luz. Czy mógłby mi ktoś dokładnie krok po kroku wytłumaczyć jak prawidłowo zamontować ten system Truvativa?, pierwszy raz mam z nim do czynienia.

W sumie to pisałem wcześniej że miałem podobny problem z Kellys Race (praktycznie identyczna korba).

Też mi się blokowała na dwóch podkładkach bo oś nie wchodziła w miskę jakieś 0,4 mm (za ciasny otwór w misce). Trzeba było ją dociągnąć na siłę kontrą. Dopiero jak się ułożyło to było ok.

Kiedyś miałem Firexa, nie przypominam sobie żebym miał problem z podkładkami, ale miałem problem z dokręceniem lewego ramienia (może stąd się biorą twoje luzy?), ale jak mi się w końcu udało ją dokręcić, to po pewnym czasie gdy chciałem ją zdjąć wyżłobiło mi się gniazdo imbusa w śrubie i za cholerę nie dało się tego odkręcić. Poszła w ruch szlifierka kątowa i pozbyłem się tego cholerstwa na złom. I już nigdy więcej nie kupie korby truvativa, shimano ma o wiele lepszy i prostszy system montażu i regulacji docisku korby.

• Mod Team

Mam Truvativa i zero problemów.... Zero. Żadnego luzu i problemów z montażem. System GXP nie jest wcale gorszy od SH.

A propos- ten luz jest wzdłuż osi korby czy też góra-dół?

Może problem tkwi w łożyskach? Na zdjęciach jest Accent.. Masz tulejkę redukcyjną w lewym łożysku?

Łożyska nie mają luzu, korba zresztą nie wygląda na sfatygowaną, ale luz da się wyczuć nawet na "ucho".

W konfiguracji 1 podkładka 2,5 mm po prawej i lewej jak zaleca Truvativ jest luz, w konfiguracji 1 podkładka 2,5 mm po lewej, 1 2,5 mm + 0,5 mm (mam taką z Shimano) po prawej jest luz. W konfiguracji jedna stalowa (ta błyszcząca) po lewej, jedna 2,5 mm po prawej jest luz. W konfiguracji jedna 2,5 mm po lewej, oraz dwie 2,5 mm po prawej korbą nie da się nawet poruszyć a mimo to jest luz. Myślałem ze łożyska mają luz, ale są w stanie bdb, kręcą się idealnie. Korba jest dokręcona już na maksa,

A może to luz na tym ramieniu co się je dokręca a nie na osi?

Dopiero teraz zauważyłem że ono nie ma żadnych dodatkowych śrub do zaciśnięcia na osi. Tylko wielowpust i nakrętka. Trochę dziwny patent.

To by było nawet logiczne. Skoro korba nie chce się nawet obracać to tam za nic nie może być luzu.

Teraz sobie przypominam że czytałem właśnie o takim problemie w tej korbie. zaraz postaram się to znalezć.

EDIT:

Masz to może być to:

http://endurorider.pl/2009/02/truvativ-firex-gxp/

Filmik.

Dostałem od sprzedającego info: że niby luz ma być i jest normalny, i że jego XTR też ma luz i że tak ma być !. Kurcze na kogo ja trafiłem?, na logikę na korbie są takie przeciążenia że nie ma prawa być tam żadnego luzu. Sprzedający doradził mi żebym okleił sobie taśma ośkę i zniweluję w ten sposób luz !. Nie wiem co teraz robić czy zażądać zwrotu gotówki. Poradzcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...