Grand231 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Witam kupiłem sobie korbę Truvativ Firex http://allegro.pl/show_item.php?item=3699877578&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 niestety ale mam problem z montażem, nie mam pojęcia jak mają w systemie Truvativa być ustawione podkładki, jeżeli umieszczę dwie po prawej i jedną po lewej korba się nie rusza, jeżeli dam mniej korba ma luz. Czy mógłby mi ktoś dokładnie krok po kroku wytłumaczyć jak prawidłowo zamontować ten system Truvativa?, pierwszy raz mam z nim do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Mufa 68mm - po jednej podkładce 2.5mm z każdej strony. Mufa 73mm - bez podkładek. Jeśli korba ma luzy, trzeba zastanowić się, czym są spowodowane. Niedokręconym lewym ramieniem, zużyciem suportu, źle wykonaną mufą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Nie inaczej, z tego co pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Dobra rozpisałem się wcześniej strasznie ale nie miałem racji i edytowałem posta. Truvativ faktycznie każe montować po jednej podkładce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Ale jak zamontuje po jednej podkładce to jest luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 W sumie to pisałem wcześniej że miałem podobny problem z Kellys Race (praktycznie identyczna korba). Też mi się blokowała na dwóch podkładkach bo oś nie wchodziła w miskę jakieś 0,4 mm (za ciasny otwór w misce). Trzeba było ją dociągnąć na siłę kontrą. Dopiero jak się ułożyło to było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Ale jak zamontuje po jednej podkładce to jest luz. Jak jeździłeś inaczej jakiś czas mogło sie wytrzeć i teraz luzu nie wyleczysz. Podkładkę trzeba może być nawet papierowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Przecież nie jeździłem na niej, bo ją kupiłem niedawno na allegro, sprzedawca zapewnia, że wszystko działa jak najbardziej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Kiedyś miałem Firexa, nie przypominam sobie żebym miał problem z podkładkami, ale miałem problem z dokręceniem lewego ramienia (może stąd się biorą twoje luzy?), ale jak mi się w końcu udało ją dokręcić, to po pewnym czasie gdy chciałem ją zdjąć wyżłobiło mi się gniazdo imbusa w śrubie i za cholerę nie dało się tego odkręcić. Poszła w ruch szlifierka kątowa i pozbyłem się tego cholerstwa na złom. I już nigdy więcej nie kupie korby truvativa, shimano ma o wiele lepszy i prostszy system montażu i regulacji docisku korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 A ile tam tego luzu jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 W sumie nie wiem co jest nie tak z tą korbą, ale luzu nie da się za chiny wyregulować, teraz nawet na skręconej na maksa, nie obracającej się korbie jest luz. Kurcze, że też co mnie podkusiło żeby kupić Truvativa, nie ma to jak Shimano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 A co cie na firexa skusiło ? Cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Mam Truvativa i zero problemów.... Zero. Żadnego luzu i problemów z montażem. System GXP nie jest wcale gorszy od SH. A propos- ten luz jest wzdłuż osi korby czy też góra-dół? Może problem tkwi w łożyskach? Na zdjęciach jest Accent.. Masz tulejkę redukcyjną w lewym łożysku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Może problem tkwi w łożyskach? Na zdjęciach jest Accent.. Masz tulejkę redukcyjną w lewym łożysku? Tzn. chodzi ci o tą srebrną tuleje w środku łożyska ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 A propos- ten luz jest wzdłuż osi korby czy też góra-dół? Wzdłuż osi, luzu góra dół nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 jeżeli umieszczę dwie po prawej i jedną po lewej korba się nie rusza Próbowałeś na odwrót? Dwie po lewej i jedna po prawej? Choć teoretycznie powinno być po jednej na stronę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Łożyska nie mają luzu, korba zresztą nie wygląda na sfatygowaną, ale luz da się wyczuć nawet na "ucho". W konfiguracji 1 podkładka 2,5 mm po prawej i lewej jak zaleca Truvativ jest luz, w konfiguracji 1 podkładka 2,5 mm po lewej, 1 2,5 mm + 0,5 mm (mam taką z Shimano) po prawej jest luz. W konfiguracji jedna stalowa (ta błyszcząca) po lewej, jedna 2,5 mm po prawej jest luz. W konfiguracji jedna 2,5 mm po lewej, oraz dwie 2,5 mm po prawej korbą nie da się nawet poruszyć a mimo to jest luz. Myślałem ze łożyska mają luz, ale są w stanie bdb, kręcą się idealnie. Korba jest dokręcona już na maksa, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 A może to luz na tym ramieniu co się je dokręca a nie na osi? Dopiero teraz zauważyłem że ono nie ma żadnych dodatkowych śrub do zaciśnięcia na osi. Tylko wielowpust i nakrętka. Trochę dziwny patent. To by było nawet logiczne. Skoro korba nie chce się nawet obracać to tam za nic nie może być luzu. Teraz sobie przypominam że czytałem właśnie o takim problemie w tej korbie. zaraz postaram się to znalezć. EDIT: Masz to może być to: http://endurorider.pl/2009/02/truvativ-firex-gxp/ Filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Dostałem od sprzedającego info: że niby luz ma być i jest normalny, i że jego XTR też ma luz i że tak ma być !. Kurcze na kogo ja trafiłem?, na logikę na korbie są takie przeciążenia że nie ma prawa być tam żadnego luzu. Sprzedający doradził mi żebym okleił sobie taśma ośkę i zniweluję w ten sposób luz !. Nie wiem co teraz robić czy zażądać zwrotu gotówki. Poradzcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 27 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Dostałem od sprzedającego info: że niby luz ma być i jest normalny Bzdura.. Nie ma prawa byc żadnego luzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 A to ciekawe, bo mój XTR ani XT ani żadna inna korba nie miały luzu Obawiam się, że sprzedający opchnął powaloną korbę i rżnie głupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Odsyłaj ją, szkoda czasu i nerwów żeby się z nią użerać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Z tego co ja wiem firexy lubiły mieć problemy z osiami a ten może mieć źle osadzoną oś ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Tzn. jakie to są dokładnie problemy?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.