jaco69 Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Temat stary jak samo Forum, ale wcześniej czy później z tym problemem zetknie się chyba każdy, kto jeździ na rowerze więcej niż tylko rekreacyjnie. Dopadło teraz i mnie zapalenie stawu kolanowego (powód-uraz mechaniczny i przeciążenie), czyli dziwny ucisk w kolanie przy jeździe i chodzeniu, podwyższona ciepłota kolana-typowe objawy. Zastanawiam się czy w tej sytuacji powinienem całkowicie odstawić rower, czy może spokojnie jeździć np. 10 km. dziennie, jeżeli odstawić bika to na ile żeby mieć pewność, że staw jest wyleczony? Dodam, że jako kurację stosuję Glukozaminę w tabletkach i kremie oraz Fastum. Proszę o poradę Tych, którzy walczyli z takimi przypadłościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Temat stary jak samo Forum I dlaetgego było o tym już kilka razy, wystarczyło użyć opcji "szukaj", a nie zakładać nowy temat. Raczej radziłbym odstawiś rower na jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Maja 2006 Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Proszę o poradę Tych, którzy walczyli z takimi przypadłościami. Krioterapia - zamrażanie stanu kolanowego Azotem - daje b. dobre efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RZUŁF Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Krioterapia daje efekty przeciwbulowe oraz przy zapaleniach reumatoidalnych, w Twoim przypadku polecam jednak poradę dobrego ortopedy i to najlepiej specjalizującego się w leczeniu sportowców - uważaj na to kolano ps. jesli chcesz jeżdzić to raczej na rowerze stacjonarnym bez obciążenia puki się nie wyleczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Z kolanami nie ma rzartów. Bagatelizowanie nawet najmniejszych kontuzji może w późniejszym czasie doprowadzić do poważnych komplikacji . Sam się o tym przekonałem niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Jak wyżej... do lekarza!! Ale ja myślę że można jeździć tak rekreacyjnie na niskich przełożeniach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaco69 Napisano 30 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Panowie, byłem u lekarza, który jest moim kuzynem, (dlatego mu nie wierzę tak do końca) i powiedział mi, że moje kolano nie jest w sumie takie najgorsze. Nie ukrywam, że miałem nadzieje, że powiecie "powinno się jeździć”, bo "ból", kiedy widzę mój sprzęt taki samotny jest straszny... Całe szczęście,że pogoda jest do bani (wybaczcie mi ) jakoś mogę to przetrwać Ale jest cieżko........... Może jeszcze ten tydzień jakoś przetrzymam, ale w następnym siadam na bika bo to jest silniejsze ode mnie. Macie może jakieś nowe metody na kolano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Niestety metod skutecznych nie ma . Jedyną w miare skuteczna jest zabieg operacyjny który i tak nie zagwarantuje że bedzie wszystko wporządku. A mówie żebyś nie obciążał kolan bo kiedyś sam bardzo często bagatelizowałem różne stłuczenia kolan..naciągnięcia więzadeł i nie wyszło to na dobre . Bardzo częst oodczuwam z tego powodu silne bóle w kolanach które pojawiają się nagle. Także jeśli niechcesz mieć w późniejszym czasie problemów lepiej wylecz kolano zanim będziesz je obciążać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 30 Maja 2006 Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Dokładnie, nie ma zartów niestety. Najlepiej to ograniczyć obciążenie kolan, ale nie zapominajmy że obciąża je nie tylko jeżdzenie,ale także chodzenie, skakanie, schodzenie po schodach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.