Skocz do zawartości

[Szosa do 3000 zł] na początek

ElQra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zamęczyłem już mojego MTB i siebie na nim, dlatego nadszedł czas na szosę i tu pojawia się dylemat co kupić, żeby nie wtopić ? Zacznę od kwoty, mogę na to przeznaczyć do 3000 zł, mam 179 cm wzrostu, pokonuję średnio 200 km tygodniowo po górzystym terenie, Kotlina Jeleniogórska ze wskazaniem na Karkonosze.Nie zamierzam się ścigać, ze dwa razy do roku udział w jakiejś amatorskiej przejażdżce na czas ale bez napiny. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego modelu lub podanie adresu jakiegoś dobrego sklepu na Dolnym Śląsku, w którym nie wepchną mi pierwszego lepszej szosy za 3 koła. Z góry dzięki z wszystkie podpowiedzi.

Pozdrowienia

• Mod Team

Cały ambaras polega na tym, że u nas, w Polsce średnio opłaca się kupować nowy rower szosowy - zwłaszcza w takim przedziale cenowym. No chyba, że trafisz naprawdę dobrą okazję.
Jeśli jest to Twoja pierwsza szosa i boisz się kupować on-line, to koniecznie najpierw przymierz się w Polsce do wybranego modelu, ale tzw. okazji szukaj raczej za granicą.

Tutaj masz fajną propozycję na pełnej 105-tce: http://www.merlincycles.com/bike-shop/bikes/road-bikes/ridley-road-bikes/ridley-brontes-road-bike.html

Żeby przymierzyć się do tej ramy Ridleya, musiałbyś się pewnie kopsnąć do Opola: http://www.bike4race.pl/pol_m_Rowery-RIDLEY_szosowe-101.html , lub ewentualnie szukać czegoś bliżej siebie.

Kolega zadał bardzo ogólne pytanie. Przede wszystkim niech dużo czyta, w necie jest wiele porad odnośnie pierwszej szosy. Nikt za niego nie będzie szukał roweru, niech się trochę wysili. Powinien skupić się na dobrej, pasującej ramie, osprzęt i tak kiedyś wymieni. No i powinien się chociaż przymierzyć do roweru, ewentualne użycie tylko kalkulatora i kupno wysyłkowo nie jest dobrym pomysłem. Teraz można uzyskać spory rabat, ja wysyłałem wiele zapytań do różnych sklepów i pewnym dostałem propozycję dwudziestoprocentowego rabatu na kilka modeli Gianta, całkiem niedaleko domu.

rower nowy za 3 k to nic szalonego ,za tą kasę wyrwiesz używke na sram apex, lub rowerek na 105 5700 co jest lepsza opcją niż nowa sora 3500 9 s ,bo za tą kasę ciężko ci będzie coś lepszego nowego wyrwać .Budżet na używkę masz bdb ,propozycja moja jest taka żebyś ty podał jakieś oferty nad którymi sie zastanawiasz a my powiemy co i jak ,i na czym ci w rowerze w szczególności zależy .Rozmiar ramy na cb to coś między 55,5 a 56 ,sam mam tyle co ty i jeżdżę na 55,5 i jest git

Kolega zadał bardzo ogólne pytanie. Przede wszystkim niech dużo czyta, w necie jest wiele porad odnośnie pierwszej szosy. Nikt za niego nie będzie szukał roweru, niech się trochę wysili. Powinien skupić się na dobrej, pasującej ramie, osprzęt i tak kiedyś wymieni. No i powinien się chociaż przymierzyć do roweru, ewentualne użycie tylko kalkulatora i kupno wysyłkowo nie jest dobrym pomysłem. Teraz można uzyskać spory rabat, ja wysyłałem wiele zapytań do różnych sklepów i pewnym dostałem propozycję dwudziestoprocentowego rabatu na kilka modeli Gianta, całkiem niedaleko domu.

Dzięki za pomoc, chętnie się przymierzę do roweru, choć nie wiem na co zwrócić uwagę przy takiej "przymiarce", dlatego prosiłem o podanie adresów sprawdzonych sklepów na Dolnym Śląsku. Nie oczekuję szukania za mnie roweru tylko podpowiedzi osób, które szosę w podobnych pieniądzach zakupili i wykorzystują ją tak jak ja chcę ją wykorzystywać. Pozdrawiam

rower nowy za 3 k to nic szalonego ,za tą kasę wyrwiesz używke na sram apex, lub rowerek na 105 5700 co jest lepsza opcją niż nowa sora 3500 9 s ,bo za tą kasę ciężko ci będzie coś lepszego nowego wyrwać .Budżet na używkę masz bdb ,propozycja moja jest taka żebyś ty podał jakieś oferty nad którymi sie zastanawiasz a my powiemy co i jak ,i na czym ci w rowerze w szczególności zależy .Rozmiar ramy na cb to coś między 55,5 a 56 ,sam mam tyle co ty i jeżdżę na 55,5 i jest git

Cały czas mam w głowie zakup nowego sprzętu, choć jak tak czytam to widzę że ta trójka to trochę lipa. Myślę że na początek dobra rama i możliwość rozbudowy do porządnego osprzętu. Ekonomia chyba jednak mnie przekona do poszukiwań wśród używek.

Ja bym gorąco zachęcał do poszukania fajnej używki, sam byłem w takiej sytuacji 2 mc'e temu. To co obmacałem w sklepach za kwotę około 2500 zł bo taką dysponowałem było fajne ale na kolana nie powalało. Skończyło się na używanym Treku 1.9 na pełnej ultegrze. Wiem że dla starych wyjadaczy na karbonowych wydmuszkach to może śmieszne ale dla mnie w zestawieniu z tym co za taką kasę można kupić w sklepie nowego to rakieta, a wykonanie i wykończenie inna bajka. Zachęcam do spojrzenie w tą stronę.

Osprzętem bym się nie przejmował, chyba, że chcesz robić wrażenie przed kolegami.

Obecna sora to 105 sprzed dwóch / trzech sezonów, czyli to samo co w rowerze używanym, tylko nowe, ale z innym napisem. Dobry sprzęt i  w zupełności wystarczający do twoich zastosowań.

• Mod Team

Jeśli kolega ElQra nadal poszukuje, tutaj kolejna propozycja od Planet-X, zbudowana jeśli mnie oko nie myli na 105-ce. Jak podają na swoim profilu twarzoksiążkowym, już niedługo będzie można je zamówić on-line (w dwóch opcjach kolorystycznych) za 600 papiera z nominałem Królowej Elżbiety. Wygląda całkiem obiecująco.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...