Skocz do zawartości
  • 0

Rockrider FR6 EVO czy 8.1?

Gość jony

Pytanie

Napisano
Chciałbym kupić rower do... no właśnie - do czego? Normalne poruszanie się po mieście, ale też jazda po bardziej dziurawych trasach (leśne ścieżki itp.). Marzy mi się także coś ostrzejszego - lekkie zjazdy (raczej nie góry, przynajmniej na początki), szybka jazda po zróżnicowanym terenie.

Na początku zastanawiał mnie Rockrider 8.1 - całkiem przyzwoity rower w tej cenie (2700zł). Świetny do codziennego poruszania się po mieście, leśnej ubitej ścieżce itp. Ale do czegoś ostrzejszego to raczej się nie nadaje... I tu zacząłem się zastanawiać nad Rockrider'em FR6 EVO. Da radę na nim pośmigać po większych dziurach i "pobawić się"... ale czy nada się do zwykłej jazdy po mieście?

Różnica w wadze między 8.1 (13kg), a FR6 (18kg) to aż 5 kg. Do tego FR6 ma potężniejsze opony (wiadomo). Czy to nie będzie katorga nim jeździć po idealnej betonowej drodze? ()

Miałem kiedyś BMX'a - dało się fajnie pobawić, ale jednak to nie było to - zbyt małe i dojechać tym chodźby 15 km do centrum mijało się z celem.

Na koniec kwestia jakości FR6 - RST STORM jest powietrzny?

Roweru nie zamierzam katować jak profesjonalista, nawet nie dam rady tego sprzętu zajechać przez długi czas. Moja waga (60kg) + kiepściutkie umiejętności raczej przyczynią się do uszkodzeń wizualnych niż technicznych :) Nie mam zamiaru ścigać się w maratonach, skakać nad samochodami itp. Taka amatorsko-rekreacyjna jazdo-zabawa. FR6 zda egzamin w takim przypadku?

Ceny tych rowerów są bardzo podobne (2700 + około 160 zł na bardziej miękką sprężynę do amorka VS około 3000 zł), a mój budżet to maksymalnie 3000 zł.

Jest sens zakupić FR6 i ewentualnie trochę się pomęczyć na zwykłych drogach jadąc do miasta? Jakie jest wasze zdanie?

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Masz 3000 poszukaj czegoś używanego za te pieniądze. Sam jeżdżę na co dzień rowerem o skoku 150/150, Jadnak sam go składałem i na pewno nie waży on blisko 20kg mam wysokiej jakości komponenty opony dobrane by sie sprawdzały wszędzie, fr6 tego nie ma niestety.

Pamiętaj ze rower jaki ty chcesz kupić nigdy nie będzie sie nadawał do codziennej miejskiej eksploatacji, co nie oznacza ze nie można nim tak jeździć :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...