mapmen Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Kompletuję rower MTB do jazdy po drogach leśnych i polnych w okolicach Torunia czyli sporo piachu. Z tego co się orientuję najlepsze będą szerokie opony z niebyt klockowatym bieżnikiem. Teraz pytanie jakie kola kupić? Mam dwie opcje: 1. obręcz Alexrims DP20, piasty Novatec NT-D041SB/ Novatec NT-D042SB, szprychy 36 szt. CN Spoke, nyple Mach1 2. obręcz DT Swiss FR 6.1D, piasty DT Swiss 370, szprychy 32 szt. DT Swiss Competition, nyple DT mosiężne Alexrims ma 20mm na DT 25mm szerokości. Poważnie zastanawiam się nad oponami Schwalbe Big Apple 26x2.35 i tu wątpliwość czy Alexrims nie będzie za wąski. Jakie jest Wasze zdanie?
robertrobert1 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Mogę potwierdzić twoje domysły, ze im szersza opona tym łatwiej będzie się na niej przejeżdżać po pasku zwłaszcza kopnym piasku. Jednak nie można przesadzać z szerokością bo większa szerokość to wieksze opory toczenia ale także ...mniej miejsca na ramiona V-brakeów jesli oczywiście taki system hamulcowy posiadasz. Nie miałem możliwości jazdy na Big Apple ale ja bym jej nie założył ani do jazdy po lesie ani do jazdy po szutrowych drogach a także asfaltowych drogach pokrytych piaskiem. Powodem jest po prostu brak klocków bocznych, które by trzymały podczas agresywniejszej jazdy.
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2013 Mod Team Napisano 23 Listopada 2013 Za wąski nie będzie ale lepiej wziąć DT, te 5mm zrobi swoje.
mapmen Napisano 23 Listopada 2013 Autor Napisano 23 Listopada 2013 Big apple zebrało dobre oceny odnośnie piasku na stronie Banachów http://banachbrothers.pl/index.php/2-pulpit/212-objetosc-opon-mtb Obręcze są pod tarcze wiec problem v-braków nie dotyczy. Co do kół to jeszcze jest jedna propozycja: 3. obręcz Alexrims TD24, piasty Novatec NT-D041SB/ Novatec NT-D042SB, szprychy 32 szt. CN Spoke, nyple Mach1 TD24 ma chyba 24mm szerokości, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć w necie. To którą opcję brać 1,2 czy 3?
zadra1965 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Jeżdżę na Race King 2.2 i na nasze toruńskie okolice jest ok. Koła standard o szer. 19 mm.
1bemar1 Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 Witam, Jako że zapytanie dotyczy m.in kół z naszej oferty pozwolę sobie zabrać głos. Obręcze TD24 mają ok. 18mm szerokości wewnętrznej, przy okazji dziękuję za zauważenie, że w opisie aukcji nie ma podanej takiej informacji, przy najbliższej możliwej okazji wprowadzimy 'korektę'. Ewentualnie mogę zaproponować taki komplet : http://allegro.pl/kola-26-alexrims-fr30-novatec-disc-8-9s-mtb-dh-fr-i3738220641.html Szerokość wewnętrzna obręczy FR30 to 23mm. Pozdrawiam
mklos1 Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 @@mapmen, Bracia Banach ocenili Big Apple zbyt wysoko, ale z ogólnym wydźwiękiem artykułu się zgodzę. W teren bym jej nie wziął, ale jako opona miejska sprawuje się się idealnie. Sprawdzi się także w przypadku nieagresywnej jazdy. Problemem tej opony jest to, że nie ma się czym złapać podłoża w przypadku wspinania się na różne nierówności, stąd tendencja do poślizgów - na mokrym trzeba jechać bardzo czujnie. Na piaski i niegruby szuter można ją brać. Nie koniecznie musi być to opona Big Apple. Nada się każda szeroka, z niezbyt głębokim bieżnikiem, aby tylko zapewnić jak największą powierzchnię kontaktu z podłożem. Co bym wybrał ja (kolejność przypadkowa): - Conti X-king 2.4 - Schwalbe Racing Ralph 2.35 - Schwalbe Rocket Ron 2.35
Nastar Napisano 25 Listopada 2013 Napisano 25 Listopada 2013 Mam RaRa 2.25 Evo. W piasku dają radę świetnie ! Logicznie rzecz biorąc 2.35 powinno jeszcze lepiej. Tylko co z oporami po twardym ? Nikt przecież po SAMYM piachu nie jeździ...
mapmen Napisano 25 Listopada 2013 Autor Napisano 25 Listopada 2013 Wezmę koła na Alexrims FR30, chyba, że ktoś ma jeszcze coś do dodania w tej sprawie. mklos1 Już wcześniej miałem na względzie problemy ze wspinaniem i na trawie Big Apple i przekonałeś mnie - wezmę X-king 26x2,4
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.