Greg00 Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Witam Całe życie na hardtail'u i szosie i kusi mnie w kierunku pełnej amortyzacji Tak w przyszłym roku mija 40 wiosen i postanowiłem sobie zrobić taki prezent Jako że właściwie cały osprzęt mam pozostaje mi rama stery suport no i amortyzatory Założenia Przede wszystkim maraton mtb i wypady w góry wymagania Góra rura ok 625mm rura pod siodłowa minimum 495mm cos o mnie wzrost 186cm ale długie nogi 91cm waga kolo 90 kg Dodam ze epic mi nie pasuje (jeden za mały drugi zbyt duży), Stąd moja propozycja (geo pod amortyzator ze skokiem 100mm) w tym przypadku carbon celowo nie pisze co za marka Edytowane 22 Listopada 2013 przez Greg00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 jesli nie przeszkadzaja ci ramy o tak kwadratowych proporcjach podsiodlowki do gornej, to wez ktma - sa teraz wyprzedaze na ebayu ponoc, albo canyona osobiscie przy tym wzroscie balbym sie 534mm bez zadnych trikow obnizajacych przekrok, reszta w tej ramie nikogo nie powali, wiec jedynym argumentem moze byc cena...pewnie to tez jest cos niemieckiego, przynajmniej takie nosi znamiona jest tyle firm z ciekawymi fullami - orbea, mondraker, bh, Ivan ostatnio pokazal ciekawego whyte, felt, rocky mountain, turner....tak mozna wymieniac w nieskonczonosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Prysz bardzo Whyte M109 z serii Marathon. Ścieżkowiec T129 raczej odpadowywuje jakoże brak tam rozmiaru XL a w L-ce podsiodłówka ma 485mm - czyli jeśli sie trzymać Twoich wskazań krótko... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Witam Całe życie na hardtail'u i szosie i kusi mnie w kierunku pełnej amortyzacji Tak w przyszłym roku mija 40 wiosen i postanowiłem sobie zrobić taki prezent Jako że właściwie cały osprzęt mam pozostaje mi rama stery suport no i amortyzatory Założenia Przede wszystkim maraton mtb i wypady w góry wymagania Góra rura ok 625mm rura pod siodłowa minimum 495mm cos o mnie wzrost 186cm ale długie nogi 91cm waga kolo 90 kg Dodam ze epic mi nie pasuje (jeden za mały drugi zbyt duży), Stąd moja propozycja (geo pod amortyzator ze skokiem 100mm) w tym przypadku carbon celowo nie pisze co za marka To powyżej - prawie na pewno Cube , propozycja Ivana jest bardzo dobra, żeby nie napisać doskonała... Edytowane 26 Listopada 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Geo jest z Cube AMS. Wbrew pojawiającym się tu i ówdzie opiniom, są to dobre rowery - przy czym nie powinniśmy tracić z oczu kwestii zasadniczej, że rower dobry to rower który pasuje jeźdźcowi. Owszem, geo jest kompaktowe (zwłaszcza w porównaniu do sprzętów z USA), ale to nie wada tylko kwestia preferencji. Jeździ toto w każdym razie ponoć nieźle. Innych nie proponuję, bo wypadłem z etapu poszukiwań roweru i nie jestem na bieżąco. Mam jednak wrażenie, że znaleźć 21 z tak krótką TT jest teraz dość trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 I tu mnie macie Rower to cube A dokładnie chodzi o http://www.cube.eu/en/bikes/fullsuspension/ams/ams-100-super-hpc-slt-29/ Od mojej obecnej Buły różni się dłuższym kominem o 2cm stąd się nie boję o przekrok i stąd oczy zwrócone na ten model A czemu tak, raz że Buła mi pasuje swoim geo A dwa to cena Obecnie mogę kupić nową gołą ramę w karbonie za niecałe 3,5k z tym że jak doliczę pozostałe komponenty to wyjdzie trochę grosza na zamknięcie tego projektu Poniżej buła Dla tych co nie wiedzą skąd Buła, to uśmiech w stronę Nabiała Cube czyli klasyczny rower na wyjazdy do sklepu po bułki ;-) Buła poniżej Zdjątko ciut nieaktualne umieszczę świeże w w galerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) nie wiem, jakie masz doswiadczenie, ale daje 99%, ze gdybys siadl na poprawionego cuba = wszystko jak jest, ale 20-30mm dluzsza gorna rura i tyle samo krotszy mostek, stwierdzilbys, ze owy rower to objawienie zreszta kwadratowe ramy to przypadlosc wiekszosci niemieckich pomyslow, jesli mimo wszystko uwazasz, ze lepiej sie nie da, to tylko sie cieszyc - za 3,5k w promocji to bardzo trudno znalezc nawet dobrego sztywniaka z wegla Edytowane 27 Listopada 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Jest taka opcja - taki rower Epic carbon w rozmiarze XL podsiodłówka 520 efektywna długośc górnej rury 641 Ale wydawał mi się taki duży, czy skrócenie mostku da ten efekt ? może jeszcze raz się przymierze tyle że to zupełnie inne pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 wg mnie 186 moze byc troche za malo na xl speca, epic w tym rozmiarze to juz taka troche kolumbryna, najlepiej przejedz sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Imo Epic ciut przyduży. Jeżeli Cube pasuje, po co kombinować? Żeby zyskać poklask na forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SNM Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 91cm to sporo, środek ciężkości będzie wysoko, a to oznacza, że aby uzyskać dobre wyważenie, to rower nie może mieć małego rozstawu kół. Na to również zwróć uwagę, nie tylko na długość rury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi