Skocz do zawartości

[koło tylne] krzywo się obraca,problem

Rogo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

A więc problem mam z tylnim kołem, gdy się obraca lekko pochyla się w prawą strone jakieś 6 - 8 mm.

Zauważyłem ,że niektóre szprychy były luźne na kole ,więc dokręciłem je kombinerkami ,ale nic nie pomogło.

Koło jest sztywno osadzone w piaście więc mi się wydaje z piastą jest wszytsko wporządku.

Opona jest dobrze osoadzona bo przykładałem palec do bocznej strony koła i to koło krzywo się obraca.

Macie jakieś propozycję co mogę jeszcze zrobić ?

• Mod Team
Napisano

Zauważyłem ,że niektóre szprychy były luźne na kole ,więc dokręciłem je kombinerkami ,ale nic nie pomogło.

No niedziwne, że nie pomogło.

Oddaj lepiej to do centrowania, zapłacisz z 15-20 zł a będziesz miał dobrze zrobione.

Napisano

Przede wszystkim nie rób nic przy szprychach kombinerkami bo uszkodzisz nyple i będą do wymiany. Sprawdzenie czy koło bije czy nie i co jest tego przyczyną to jedna z najbanalniejszych czynności przy rowerze. To samo jest w przypadku piasty i ewentualnych luzów na niej.

Napisano

obejrzałem pare filmików na yutube

i ten mi pomógł , zaczyna się od 5:23 minuty, centra na boki

pokręciłem troche tymi szprychami i jest lepiej , ale jeszcze niewielkie wahanie jest

Napisano

Wolałbym oddać koło do serwisu z prawdziwego zdarzenia który ma narzędzia do mierzenia naciągu szprych. Przynajmniej będzie zrobione raz a dobrze. A  tak to co kilkadziesiąt km trzeba będzie centrować bo jedna szprycha będzie naciągnięta mocniej, druga nie i będą się luzować. Już nie mówiąc o tym, że od strony napędu i tarczy trzeba naciągać szprychy z inna siłą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...