Torpedo Napisano 22 Listopada 2013 Napisano 22 Listopada 2013 Witam, mam "mały" problem. W rowerze mojej małżonki są koła zaplecione w układzie 9x4. Rower nie był wyposażony z założenia w żadną przerzutkę, ale z czasem okazało się żetakowa by się przydała. Żeby rower nie stracił swojego charakteru postanowiłem kupić piastę SRAM automatix, wyposażoną w dwubiegową przekładnię automatyczna, która nie posiada linki sterującej. Ale pojawił się problem, piasty mają różną średnicę kołnierza więc z pewnością inną długość szprych. Kalkulatory nie uwzględniają tego układu szprych. A serwisy nie za bardzo chcą się podjąć przebudowania koła w takim układzie. Pytanie: jak dobrać długość szprych?
Mod Team Puklus Napisano 22 Listopada 2013 Mod Team Napisano 22 Listopada 2013 Można to zrobić na podstawie porównania piast i geometrycznym wyliczeniu różnicy. Ale musisz znać dokładne wymiary piast, szerokość kołnierzy, ich średnice i czy sama budowa jest podobna Czyli czy piasta nie jest przesunięta na którąś ze stron.
kubawedrowycz Napisano 31 Grudnia 2013 Napisano 31 Grudnia 2013 Czy jest ktoś tak miły żeby wrzucił dokładne zdjęcia zaplotu tego rodzaju obręczy? Mam takie dwie do roweru który składam i nie mam pojęcia jak się za to zabrać a nie chcę przekombinować
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2013 To to samo tylko zamiast w rzędzie masz w 2 bo kapeć zdeka szerszy
kubawedrowycz Napisano 7 Stycznia 2014 Napisano 7 Stycznia 2014 Ślicznie dziękuję Zaplotłem sam bo zauważyłem że nie ma różnicy jak zaplatam, po prostu otwory poukładane są po 4 i nic innego się nie zmienia.Wychodzi na to że dobrze zaplotłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.