Skocz do zawartości

[Zaplatanie] układ 9x4, dobranie długości szprych.

Torpedo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam "mały" problem.

W rowerze mojej małżonki są koła zaplecione w układzie 9x4. Rower nie był wyposażony z założenia w żadną przerzutkę, ale z czasem okazało się żetakowa by się przydała. Żeby rower nie stracił swojego charakteru postanowiłem kupić piastę SRAM automatix, wyposażoną w dwubiegową przekładnię automatyczna, która nie posiada linki sterującej. 

Ale pojawił się problem, piasty mają różną średnicę kołnierza więc z pewnością inną długość szprych. Kalkulatory nie uwzględniają tego układu szprych. A serwisy nie za bardzo  chcą się podjąć przebudowania koła w takim układzie.

Pytanie: jak dobrać długość szprych?

0y7g.jpg

• Mod Team
Napisano

Można to zrobić na podstawie porównania piast i geometrycznym wyliczeniu różnicy. Ale musisz znać dokładne wymiary piast, szerokość kołnierzy, ich średnice i czy sama budowa jest podobna Czyli czy piasta nie jest przesunięta na którąś ze stron.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czy jest ktoś tak miły żeby wrzucił dokładne zdjęcia zaplotu tego rodzaju obręczy? Mam takie dwie do roweru który składam i nie mam pojęcia jak się za to zabrać a nie chcę przekombinować :)

Napisano

Ślicznie dziękuję :) Zaplotłem sam bo zauważyłem że nie ma różnicy jak zaplatam, po prostu otwory poukładane są po 4 i nic innego się nie zmienia.
Wychodzi na to że dobrze zaplotłem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...