mareklbn Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Hej. Mam widelec carbonowy Focus, który ma sterówkę 1 1/8, a przy koronie powiększa się do 1,5". Potrzeba dotoczyć tulejkę i dobrać łożysko żeby wszystko grało, Rama jest pod stery 1 1/8. Fachowiec, który wiedział o co chodzi i miał mi to dorobić z różnych powodów nie może w najbliższym czasie się tym zająć. Sprzedałem amortyzator i skutek jest taki, że rower stoi nieużywany. Może ktoś przerabiał podobny temat i wie jak to ma wyglądać, jakie wymiary tej tulejki, jakie łożysko itd. Byłbym wdzięczny jakby ktoś poratował rysunkiem, zdjęciami, wymiarami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Główka taperowana - sterówka zwykła da się po założeniu odpowiednich łożysk natomiast główka zwykła i sterówka taperowana to jakoś tego nie widzę. Ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareklbn Napisano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Możesz bardziej wytłumaczyć, bo trochę nie wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Główka ramy - 1 1/8 góra, 1,5 dół ,sterówka widelca 1 1/8 montaż z odpowiednimi łożyskami dostępnymi. Główka ramy 1 1/8 , sterówka widelca góra 1 1/8 ,dół 1,5 i normalnie się nie zmieści w główce ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareklbn Napisano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Fachowiec powiedział, że da się zrobić. Muszę chyba sam to pomierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Na zdrowy rozum się nie da czegoś takiego wykonać, trzeba by zebrać tyle materiału, że sterówka po prostu by odpadła, ja bym zaczął szukać nowego widelca albo ramy :] tak czy inaczej jak już wymyślisz rozwiązanie, napisz o tym bo nie ukrywam, że mnie zaintrygowałeś :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Tak dla info http://www.bikeradar.com/news/article/new-headset-allows-use-of-tapered-steerers-in-some-1-18in-head-tubes-25275/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Tak dla info Fakt. Ale chyba tylko dla sterów zewnętrznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Nigdy nie próbowałem ale podobno tak się da: http://allegro.pl/fsa-orbit-ita-rama-44mm-widelec-tapered-mtb-am-i3723245468.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareklbn Napisano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Zmierzyłem główkę i ma 44 mm. beardman Ciekawa sprawa, nie widziałem takich sterów jeszcze. Jak sprawdzić, czy główka ramy jest przystosowana do wysokiego kołnierza? Jeżeli te stery by się nadawały to sprawa rozwiązana. Ktoś może używa takich? Moja rama to Accent Nordkapp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Chyba chodzi o to, żeby sprawdzić czy kołnierz schowa się cały po nasadzeniu na główkę ramy. Niektóre ramy mogą po prostu mieć płycej wyfrezowane gniazdo (główka może mieć kształt klepsydry tzn zwężać się na środku). Trzeba by suwmiarką zmierzyć czy kołnierz wejdzie tak głęboko w główkę. Na te stery natrafiłem gdy rozważałem zakup nowego amorka do fulla. Mam główkę 1i1/8" a było parę ciekawych amorków z rurą sterową tapered. Aczkolwiek nigdy planu w życie nie wcieliłem. dlatego nie wiem, jak się to w praktyce sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.