Quba88 Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam, poszukuję ramy na pełnym zawieszeniu, ponieważ przerzucam się ze starego HT. Zależy mi na samej ramie z damperem, gdyż podzespoły będę po prostu przekładał. Zastosowanie to raczej jazda po lasach/szutrach z nastawieniem na sportową charakterystykę, ale nie na jakimś wyścigowym poziomie. Natrafiłem na taką oto ofertę za równe 2 kółka:http://allegro.pl/focus-super-bud-rama-mtb-full-rozm-20-5-cala-i3665063141.htmlPrzyznam, że rama bardzo mi przypasowała, jednak o same firmie nie wiele słyszałem, a na forach też nie wiele tego jest. Rozmiar 20,5' więc pod moje ok. 188cm będzie raczej idealna. No i tylko jakiś damper dorzucić. Ale teraz pytanie czy warto? Miał ktoś styczność z tą ramą/firmą? Jak z wytrzymałością na przykład tego czarnego łącznika? To dobre rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg000 Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Firma Focus jest dosc popularna na Zachodzie Europy. Dobre, stosukowo nie drogie rowery i ramy jeśli ktoś lubi Euro geometrię. Nie ma nic o roczniku tej ramy ale moje uwagi: - brak stożkowej główki- mozesz miec problem z doborem widelca - z tyłu mocowania QR- wiekszość pożądnych kół/ piast bedzie na bardziej usztywnionym mocowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 z mocowaniem widelca nie będę miał problemu, bo posiadam amor na 'prostej' sterówce z tyłu mocowanie QR? jesteś pewien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Przy 188 cm. pchasz się w ramę pod koło 26" bez taperowanej główki ? moim zdaniem to duży błąd. Proponuję zmienić koncepcję i zbudować coś całkiem nowego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 sugerujesz 29", QR15, taper i 12x142? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg000 Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Rama 26 czy 29 to tylko wlasna preferencja i ze wzrostem ma nie wiele wspolnego. Jesli nie probowales zadnego full susa to zaczynanie od skladania moze nie byc najlepszym pomyslem. Sorki jesli rama nie qr bo na smartfonie kiepsko zdjecie widac. Ale wiesz o czym mowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Jesli nie probowales zadnego full susa to zaczynanie od skladania moze nie byc najlepszym pomyslem. To chyba ja miałem szczęście, bo nie dalej jak miesiąc temu miałem podobną rozkminę co autor tematu. Chciałem kupić ramę i przełożyć graty z Unibike Flite. Założyłem temat na tym forum, padło mnóstwo propozycji ram, a koniec końców kupiłem okazyjnie ramę Bixs'a 21" bez uprzedniego analizowania kątów, długości rur itp. Sugerowałem się tylko rozmiarem. Mimo, że nie mam porównania do innego FS, to wydaje mi się, że zmiana wyszła idealnie, jestem mega zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 IMo jeśli nie masz ciśnienia na ciągłe modyfikowanie roweru i nie gonisz za nowościami, to kupno takiej ramy ma pewien sens. Oczywiście lepiej byłoby kupić nowoczesną ramę z główką taper, sztywną osią, przelotką do sztycy myk myk i innymi superekstra rozwiązaniami,ale rodzi się pytanie- czy tego potrzebujesz? Jeśli nie , a chcesz tylko poprawić swój komfort- to OK. Dodaj tylko koszt tłumika, tulejek, śrub,linek i pancerzy. Focus robi bardzo fajne rowery i o trwałość nie masz się co obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Dzięki Durnykocie, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, trochę mnie ją podbudowałeś. Nie jestem właśnie jakimś maniakiem nowości, a chodzi mi głównie o komfort jazdy. Co do styczności z fullami to niejaką mam. Kilku kumpli ma fulle, sporo na nich jeżdżę i uważam, że to jest to czego mi potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.