Skocz do zawartości

[pulsometr] Prawidłowe działanie pulsometru i jedgo dokładnośc?

mixchris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niedawno zakupiłem sobie licznik z pulsometrem CicloSport CM 4.21 HR. Jest to mój pierwszy pulsometr więc nie wiem jak prawdziwe są jego wskazania. Wyczytałem, że dokładność pulsometru zależy od częstotliwości uśredniania odczytu i tak może ono następować co 15 lub 5 sekund bądź jak aparat EKG zapisując każde uderzenie serca. Niestety nie wiem jak często robi to mój pulsometr ale mam małe zastrzeżenia  i tym samym pytania do użytkowników pulsometrów...

Jakie skoki pulsu są dopuszczalne i nie świadczą o wadliwości tudzież słabej jakości sprzętu? Mianowicie, podczas sprawdzania pulsu spoczynkowego licznik potrafi czasem przeskakiwać nawet o 3 uderzenia góra, dół czy jest to dopuszczalna granica błędu czy kiepski pulsometr? Co do dokładności, zastrzeżeń chyba ;) nie mam gdyż porównując puls licznika z samodzielnym, że tak powiem ręcznym liczeniem pulsu, granica błędu wynosi 1 max 2 uderzenia ale czy to dobrze? Druga sprawa to gdy przy mierzeniu pulsu spoczynkowego zrobię nagły ruch to pulsometr wariuje i skaczę nawet o 25bpm w górę, czy to normalne?

• Mod Team
Napisano

Taka granica według mnie jest ok. Podczas jazdy i nagłego wzrostu intensywności, pulsometr również zliczy Ci puls z ok. 5 s. opóźnieniem. Dlatego w treningach interwałowych pulsometr jest często spychany na dalszy plan.

Co do samego wzrostu odczytu tętna od spoczynkowego do codziennego, jest to również normą. W końcu spoczynkowe jest mierzone bez żadnej aktywności fizycznej organizmu zaraz po przebudzeniu. To normalne, że po wstaniu z łóżka wchodzisz na normalne średnie tętno w okolicach pewnie 60-70 bpm :)

Napisano

Bardzo mnie uspokoiłeś, dzięki :thumbsup: już myślałem, że kupiłem straszną tandetę ;) W sumie takie wahania występują tylko przy niskim tętnie, jak wsiadam na rower i jadę np. w drugiej strefie (149-160) to już takich skoków nie ma a wiadomo, że w treningu chodzi o kontrolę wyższego pulsu.

Napisano

Jakie skoki pulsu są dopuszczalne i nie świadczą o wadliwości tudzież słabej jakości sprzętu?

Wadliwość nie zawsze idzie w parze ze słabą jakością. Problemem może być jedno lub drugie.

Druga sprawa to gdy przy mierzeniu pulsu spoczynkowego zrobię nagły ruch to pulsometr wariuje i skaczę nawet o 25bpm w górę, czy to normalne?

Nie, to nie jest normalne.

PS
Ręcznie mierzymy tętno, nie puls :)

PPS

Z pulsometrami jest inny problem. Arbitralne ustalanie wartości treningowych i wiara w ich efektywność.

Napisano

Serio, serio.

Pulsometr to EKG w pomniejszonej wersji, działa na takiej samej zasadzie - odczytuje zmiany napięcia elektrycznego. Zmiany potencjału elektrycznego mięśnia sercowego wychwytuje odbiornik na pasku pulsometra i przekazuje informacje do zegarka.

Tętno z kolei to ruch naczyń tętniczych, które zwyczajnie można wyczuć palcami.

Co prawda wartości pulsu i tętna są takie same, ale desygnaty tych wartości już inne. Tętno to ruch tętnic, zaś puls to zmiana potencjału elektrycznego serca.

Napisano

mixchris, dnia 20 List 2013 - 10:15 AM, napisał: Druga sprawa to gdy przy mierzeniu pulsu spoczynkowego zrobię nagły ruch to pulsometr wariuje i skaczę nawet o 25bpm w górę, czy to normalne?

Nie, to nie jest normalne.

W takim bądź razie przy nagłych ruchach gdy puls... czy też tętno... bo już sam nie wiem ;) wzrasta jak powinien zachować się wskaźnik pulsometru? Czy to właśnie nie jest zależne od częstotliwości uśredniania odczytu?

Napisano

Ale co to znaczy nagły ruch? :)

Machnięcie ręką, czy nagłe 10 pompek? :icon_cool:

A tak przy okazji - przy teście ortostatycznym mamy skoki nawet ponad 30 bpm... a tylko wstajemy z leżenia do pionu.

Kiedy ja mierzyłem sobie tętno spoczynkowe, to robiłem to przed snem, na leżąco w całkowitym uspokojeniu - nie robiłem wtedy żadnych nagłych ruchów.

Po prostu napisz co to znaczy "nagły" ruch :thumbsup:

Napisano

Definicja nagłego ruchu: Podczas spokojnego siadu w krześle gdy puls jest unormowany, "spoczynkowy" wstaję z niego i po chwili siadam z powrotem. Wtem pulsometr skaczę nawet o 25bpm. Czasem gdy chodzę po domu, gdzieś przystaje, robię coś, idę dalej, po prostu wykonuję różne czynności to pulsometr pokazuję bardzo rozbieżne dane tzn. nie ma łagodnych przejść rzędu 2bpm tzn. takich jak podczas treningu w wyższym pulsie.

P.S Wieczorne mierzenie pulsu spoczynkowego jest mało wiarygodne gdyż człowiek jest zmęczony po całym dniu i to może zakłamać wynik. Najlepiej jest to robić rano kiedy jeszcze nie wstaliśmy z łózka. No ale zależy do czego mierzy się ten puls spoczynkowy...

Napisano

Serio, serio.

Pulsometr to EKG w pomniejszonej wersji, działa na takiej samej zasadzie - odczytuje zmiany napięcia elektrycznego. Zmiany potencjału elektrycznego mięśnia sercowego wychwytuje odbiornik na pasku pulsometra i przekazuje informacje do zegarka.

Tętno z kolei to ruch naczyń tętniczych, które zwyczajnie można wyczuć palcami.

Co prawda wartości pulsu i tętna są takie same, ale desygnaty tych wartości już inne. Tętno to ruch tętnic, zaś puls to zmiana potencjału elektrycznego serca.

Jak dla mnie powinieneś być rzecznikiem rządu, tego rządu (jedynego słusznego) - pierdzielą też od rzeczy.

Co za różnica jak to się nazywa? skoro piszesz, że to i tak to samo?

Mam ten licznik, u mnie jest identycznie tj. w niskich wartościach są "duże" rozrzuty, w czasie wysiłku już powyżej 80 wartości się stabilizują. Może to taka przypadłość tego licznika, bo porównywałem z klasycznym pulsometrem Garmina i tam było stabilnie od początku.

Napisano

Jak siedzisz i wstajesz z krzesła to nie dziwne, że skacze nawet o 25 - myślałem, że machnięcie ręką powoduje takie skoki :)

PS

Ja zawsze przed snem mam niższe tętno niż z rana.

Jaki był cel mierzenia? Ciekawość - niegdyś kiedy biegałem więcej to nie rozstawałem się z pulsometrem.

Napisano

Dokładnie, powyżej 80bpm wszelkie kosmiczne skoki się normują, czyli taka uroda pulsometru... no nic, dobrze że w tych ważnych, wyższych strefach wszystko jest OK ;)

• Mod Team
Napisano

To nie temat do tego typu rozważań. Proponuję założyć temat i określić przede wszystkim widełki cenowe dostępnego budżetu oraz wstępne wymagania.

Napisano

Jakie skoki pulsu są dopuszczalne i nie świadczą o wadliwości tudzież słabej jakości sprzętu?

Organizm to bardzo słaby wzorzec do określania jakości pulsometrów. Ja mam coś takiego jak niemiarowość oddechowa. Pulsometr nigdy nie pokazuje stabilnego odczytu.

Napisano · Ukryte przez Puklus, 2 Grudnia 2013 - Brak powodu
Ukryte przez Puklus, 2 Grudnia 2013 - Brak powodu

Jeśli mogę coś zaproponować to proszę odwiedzić stronę  http://garmin.sklep.pl/category/garmin-nawigacja-rowerowa  Można znależć tutaj całą gamę urządzeń przeznaczonych na rower lub typowe pulsometry do biegania, które można także wykorzystać podczs jazdy rowerem.

W jakiej cenie mozna kupic licznik z pulsometrem :) nie myśle o jakims bardzo zaawansowanym ale prostym ale dobrej firmy, co polecacie :)

-------------

Załóż darmową stronę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...