Skocz do zawartości

[rama] Pęknięcie ramy

maciej1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam ramę Merida Transmission, określona jako nowa, nie jeżdżona. Ma kilka małych rysek co pomijam, jednak na tylnych widełkach jest dziwna rzecz. Wygląda jakby było lekko zamalowane czarną farbą pęknięcie, pod paznokciem jest w 100% wyczuwalna nierówność. Nie obejmuje całych widełek wokół, mniej więcej 50%. Poniżej dodaję zdjęcia do oceny. Jak uważacie, jest to pęknięcie czy co? Z góry mówię że nie za bardzo mam teraz możliwość złożyć cały rower na tej ramie i spróbować pojeździć.

rcmd.jpg
pwlw.jpg
jvcl.jpg
wwia.jpg

• Mod Team
Napisano

Uszkodzenie transportowe? A próba zatuszowania się sama zrobiła?

Ktoś tu liczył na małą spostrzegawczość kupującego wynikającą z podjarania nowym zakupem.

Napisano

Zdjęcia są bardzo kiepskie, kompletnie nie ostre. Ja na podstawie tych zdjęc nie odważył bym się powiedziec ze to pęknięcie. Mi wygląda raczej na rysę ale po tych zdjęciach to tak troszkę wróżenie z fusów.

Dziwię się że na podstawie tak nieczytelnych zdjęc tak łatwo wydajecie opinie.

Napisano

Zdjęcia może idealne nie są ale na 1 i 4 w miarę dobrze widać. Byłem dziś w serwisie rowerowym, jednoznacznie określone na pęknięcie ramy. To nie żaden sklep tylko kupiłem od prywatnej osoby która twierdziła że rama jest nowa a tego pęknięcia nie zauważyła. No rzeczywiście cała reszta ramy wygląda na nową, ale takie uszkodzenie się samo nie zrobiło.

Napisano

Będzie :) Tzn kontakt z tą osobą mam bardzo dobry, nie ma żadnych problemów, ja nie pokrywam kosztów przesyłki z powrotem. Za 2-3 dni powinno się wszystko wyjaśnić do końca więc napiszę też czy nie było żadnych problemów ze zwrotem kasy.

Napisano

A więc sprawa została zakończona, rama wróciła do właściciela a ja dostałem zwrot kasy także o samym kontakcie i sposobie załatwienia sprawy mogę mówić jedynie bardzo dobrze. Muszę jeszcze opisać tutaj sytuację na temat samego stanu tej ramy. 

Właściciel wyczyścił to miejsce, poszedł również do serwisu aby ocenili to miejsce. Według niego oraz serwisu nie ma tam żadnego pęknięcia a jedynie ewentualnie rysa zamalowana najprawdopodobniej markerem. Na potwierdzenie tego dodaję poniżej zdjęcia które dostałem. W sumie na niektórych z nich wygląda jakby zupełnie nic tam  nie było, nawet rysy. Opisuję to na prośbę właściciela ale również sam uważam że wypadało to opisać. Najprawdopodobniej zarówno ja, serwis w którym byłem jak i opinie tutaj na forum na podstawie moich zdjęć były błędne a rama jest w pełni sprawna.

4onc.jpg

6wec.jpg

p5qi.jpg

6e1i.jpg

apmx.jpg

36d6.jpg

gb07.jpg

97r4.jpg

Napisano

Trzeba było sobie wziąć mój post do serca :P

Benzyna ekstrakcyjna i zmyj to co jest naciapane na ramie. Lupa, albo aparat z funkcją makro na pewno będą pomocne w ocenie.
Napisano

Taa ta jak większość innych ram.

Trzeba było sobie wziąć mój post do serca :P

Dokładnie!

Też pisałem żeby nie wydawać tak jednoznacznych opinii. Najłatwiej to siać popelinę ;)

Napisano

Teraz każdy jest mądry że powinienem usunąć benzyną czy czymś tą farbę. Z jednej strony mogłem - racja. Z drugiej na pierwszy rzut oka wyglądało mi to na pęknięcie, wszystkie opinie tutaj na forum też jednoznacznie wskazywały na pęknięcie więc nie bardzo miałem ochotę się za tą ramę ruszać. 

A to że po usunięciu tej farby zniknęła też rysa....na zdjęciach wysłanych przez sprzedającego rysy nie widać, tyle mogę powiedzieć.

Napisano

Ja tam nie widziałem "błyszczenia gołego metalu" tylko bliżej nie określone białe coś co mogło być czymkolwiek.

Nie wiem gdzie ty tam widzisz to błyszczenie, jeszcze na takich zdjęciach.

Widać że rama jest nowa bądz prawie nie używana i co... pękła od patrzenia na nią.

Dla mnie to jakaś rysofobia.

Napisano

Taa ta jak większość innych ram.
  Taa... tylko sklep, który wcześniej je sprzedawał wycofał się z tych modeli bo mieli parę uszkodzonych i przeważnie uszkodzenie było po przeciwnej stronie tego amortyzatora w dolnym trójkącie. Takie zawieszenie to raczej dla lekkich osób.   
Napisano

Niech będzie nie będę się tu licytował na argumenty.

Nie zmienia to faktu że mi tam nic nie błyszczy a miejsce jest wprost wymarzone żeby gdzieś nim gwizdnąć, zarysować, zabrudzić itp...

Niech ta rama ma nawet tendencje do pękania to nie dzieje się to ot tak.

To nie makrokesz żeby pękł sam z siebie.

Zresztą co, sprzedający jest wyjątkowo utalentowanym lakiernikiem?

Napisano

Powiem tak jeśli autor tematu wyczuwał pod palcem, że jest tam rysa to coś musiało być... a, że tanim kosztem chciał zamalować to, to i tak wyszło. Drugie zdjęcia to już zupełnie co innego :) jak nowe, ale cóż to za problem zdemontować tylny wahacz i dać do specjalisty, że zrobi tak jak na zamieszczonych fotkach :) samochody też tak robią. Tylko najgorzej jak jest wypadek to samochód składa się jak harmonijka.  

Napisano

Tak, pod palcem była ewidentnie wyczuwalna nierówność. Ale nie uważam żeby sprzedający oddał ją gdzieś gdzie tak ładnie zamalowali to miejsce że nic nie widać. Zdjęcia dostałem tego samego dnia kiedy on otrzymał ode mnie ramę z powrotem więc najprawdopodobniej jest ona jedynie wyczyszczona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...