Skocz do zawartości

[Napęd] Wybór całego nowego napędu.

Scarper

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem że 10s się trudno reguluję, obecne 3x9 z alivio 2013 reguluję 30minut,.

To srama 2x9 reguluje sie 3 minuty;) i przez nastepne kilka tys km nie musisz w ogóle ruszac.

Zestaw który podales bedzie działac doskonale  , precyzja i wytrzymalość gwarantowana. Jezeli masz możliwosć do kup 2 łancuchy c9 i zmieniaj je co 600 km a kaseta pozyje nawet do 8000 km ;) Jak zebatki z korby znikna to mozesz je zastapic grupa alivio. Tania a dobra

Tak bez paniki !!!!!!!!!!!!!!

U siebie w rowerze miałem kombinacje

40/28 40/26/ 40/24 40/22

38/28 38/26 28/24 38/22
36/28 36/26 36/24 36/22

I to wszystko działa idealnie z przednią przerzutka i to w moim przypadku SLX Dyna Sys ten  od napędu 3x10 wszystko ograniczam srubką H; przednia manetke to Sram x0 GripShift i co najciekawsze działa to z łancuchem 9 i 8 rzedowym. i jest 2x9 2x8 i działa

Wszystyko zadziała tylko trzeba poustawiać .

W ubieglym sezonie uzywalem 3x10 i to z manetkami XTR 980 i co chwile byly problemy .

Lepiej brac  korbe 2 tarczowa jezeli rozwazamy wycigowy styl jazdy  , daje to nam z wiekszej tarczy (blatu obsłuzyć cała kasete) przy 3 blatowej korbie obsłuzymy połowe bo przekosy łancucha nie pozwolą na więcej.

Ogolnie jezeli masz w rowerze koła 26" to blat bym brał 38z . Przy 36 moze ci zabraknać czasem tymbardziej jak pisaleś cos o pedkosci 60 km/h

36z doskonale wypada w 29er. przy 26" bym roZważył 38.

Mozesz tez zrobić tak , dokupisz blaty Alivio 36/38 ok 40 zl sztuka , a pasuja do korby SLXSam jezedze na dwoch juz 10000 km i na rok 2014 też zamierzam zamontowac tarcze z grupy alivio , maja wytrzymalość  większą niż XT a kosztuja 4 razy mniej , waga dwa razy wieksza.

36z Saint/XT 60g       36z Alivio 100g 

Ja uznalem ze nowe to nowe a ok 400 zl na triggery to sporo tymbardziej ze w tej cenie mozna wyrwac tylnia przerzutke. Postanowilem zakupić GrippShify3x9 Sram x0 za ok 230 zł . I jestem mega zadowolony aczkolwiek nie każdemu obracane manetki pasują.

Jezeli sie przyzwyczaisz do niech i zaakceptujesz to bedziesz zadowolony niska cena w wysoka precyzja szybkość   i banał regulacji  uzywalem tez  gripow X9 prakrycznie to samo .

Minusem jest to ze gumy sie wycieraja wytrzymuje komplet ok 10000 km . kolega z forum napisał

Przerabiałem ten temat. Owijka szosowa się nie sprawdzi gdyż na gripach występuje zbyt duża siła obrotowa. Ja swoje gripshifty zmodyfikowałem w ten sposób, że z odpowiednio elastyczne chwyty zanurzyłem we wrzątku aby guma była maksymalnie elastyczna a następnie naciągnąłem na plastik manetki. Kolejnym etapem było już tylko ścięcie nadmiaru chwytu. Na takim patencie jeżdżę od ponad 8-9 lat i jest ok.  

Ok problemu nie ma korbę SLX 665 36x22T mam za 400zł nową, takie coś mi starczy aby ją zamontować ?

http://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,klucz-2-w-1-do-korb-hollowtech-ii-gxp-icetoolz,185063.html

Mufe już mam zaplanowaną, dałem do serwisu i mi ja splanowali aby łożyska od korby były równoległe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...