Skocz do zawartości

[Napęd] Wybór całego nowego napędu.

Scarper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy i potrzebuję waszej porady.

Mam około 1500zł na nowy napęd do roweru KELLYS SCARPE [chyba2012]

Napęd ma być 3x9 najlepiej od SHIMANO, komponenty które wybrałem to 

Przerzutka przednia XT FD-M770

Przerzutka tylna XT RD-M772 -SGS czy GS ?

Mechanizm korbowy Deore XT FC-M770 -korby 175mm czy 180mm ? RAMA 19,5. Mój wzrost 185cm około.

CS-M770, CN-HG93 -Kaseta i łańcuch.

DEORE XT SL-M770 -Manetki 3x9.

Proszę o rady dotyczące tego zestawu.

Mam jeszcze jedno pytanie czy stery CANE CREEK 40 PÓŁZINTEGROWANE podejdą do mojej ramy ? Mam tam stery KLS Expert Integrated, a wyglądają jak półzintegrowane.

Napisano

Ja wybrałbym zestaw shimano/sram.

Przerzutka przód: Sram x5

Przerzutka tył: Sram x9

Manetki: Sram x9

Korba: Shimano Slx

Kaseta:Shimano Xt

Łańcuch: Campolongo C9

Moim skromnym zdaniem Sram lepiej pracuje niż shimano, szczególnie to widać w trudnym terenie.

Napisano

Jeśli w ramie są miski to stery są półzintegrowane, jeśli łożysko jest włożone bezpośrednio do główki to są zintegrowane. 

Jeśli stery masz "kulkowe" to na pewno są półzintegrowane. 

Napisano

Korbę wziąłbym SLX osobiście jak kolega radzi, a ramię 175 mm pod Twój wzrost, bo 180 może (ale nie musi) męczyć Ci kolana.

Zmodyfikowałbym też łańcuch na właśnie Campagnolo lub Connexa.

Napisano

Dokładnie jak poprzednicy. Osobiście mam tylną zmieniarkę XT z początku produkcji ale już tych nowych bym nie kupował a skierował się w kierunku Srama'a. Dbasz o napęd to i łańcuch Shimano wytrzyma długo. Co do korby to i nowe Deore gorsze od SLX'a nie będzie a tak generalnie puki się jeszcze daje pokusił bym się o korbę bez tego kompozytowego pażdzierzu w środkowym blacie lub alu na młynku.

Napisano

Sram pracuje dużo lepiej.

Łańcuch bym wziął C9 bo miałem xt i nie jestem zadowolony, starzenie szybko się wyciągnął a jeżdżę raczej kadencyjnie

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

c9 po 5000  nie jest maxymalnie wyciagniety . XT osiaga maxa po 1000 km . :] 

Ja postanowilem przetestowac c9 i poza nia nie zamierzam montowac innego łancucha. 

Tylnia zmieniarka tez polecam Srama x9/x0  doskonala precyzja nie wymaga regulacji po wlasciwym ustawieniu... a chodzi bardzo precyzyjnie

Napisano

A co myślicie o napędzie 2x10 ?

Czy te manetki SRAM x9 mają TV?, bajery z shimano XT ?

Prosiłbym o dokładne nazwy komponentów wraz z numerem modelu.

W jakim sklepie najlepiej kupować napęd?

W CR mają tylko SHIMANO.

Napisano

Nie zostanę przy 3x9 lub 2x9 poniewaz 10 wysiada w błotku, a wetscream nie sa na asfalt.

Ponawiam pytanie

Czy te manetki SRAM x9 mają TV?, bajery z shimano XT ?

Prosiłbym o dokładne nazwy komponentów wraz z numerem modelu.

W jakim sklepie najlepiej kupować napęd?

W CR mają tylko SHIMANO.

Brać 3x9 czy 2x9 cenowo wychodzi to samo prawie. Mam 195 i 100kg około i mocno deptam, która opcja by była lepsza do mnie jeżdże w lesie troche blota i troche podjazdów i zjazdów.

Napisano

Mechanizm korbowy Deore XT FC-M770 -korby 175mm czy 180mm ? RAMA 19,5. Mój wzrost 185cm około.

175 mm bedzie ok

Brać 3x9 czy 2x9 cenowo wychodzi to samo prawie. Mam 195 i 100kg około i mocno deptam, która opcja by była lepsza do mnie jeżdże w lesie troche blota i troche podjazdów i zjazdów.

szybko rośniesz 3 dni 10 cm;D 2,9 bedzie bardziej praktycznie do sportowego stylu jazdy , 3x9 bardziej turystycznie

Chcesz wydac na napęd 1500zł na napęd do roweru o tej samej wartosci?

Jezeli naped poległ to kup sobie grupe Alivio/deore a kup lepsze koła i amor bo tak naprawde to fabryczna kicha , to bardziej odczujesz  niz drogi napęd.

Napisano

Mierzyłem się przed napisaniem posta z 195cm,

Koła mam z obręczami DARTMOOR FORTRESS i piasty  NOVATEC D041SB i D042SB,amora teraz mam XCR 2 miechy ma (wiem że to nie jest amortyzator tylko udawacz), teraz mam alivio 2013 założone ale wolałbym coś lepszego, amortyzator w maju 2014 biorę FOX 32 talas i ramę KROSS LEVEL A8.

Wiem ze mógłbym kupić od razu lepszy rower, ale ja wolę sam wszystko składać.

Z oryginału mam tylko ramę,stery,mostek,kiera,sztyca,hak przerzutki,śruby do uchwytu do bidonu.

Kumpel kupił GIANT TRANCE X1 2013 za 3 tyś nówkę z papierami(wersja z USA).

A ja na sam napęd wydam połowę ceny nowego roweru.

To 

KORBA XT

ZMIENIARKA TYŁ/PRZÓD SRAM X9/SRAM X9

MANETKI SRAM X9

ŁAŃCUCH C9

KASETA XT

Jakie linki i pancerze polecacie aby to wszystko ładnie pracowało ?

Napisano

a ja ci polecam powalczyć w licytacji na bikestacji od dłuższego czasu wystawiają korbę XT i można ją wylicytować w cenie SLX, a dlaczego 3X9 jak już wszystko zmieniasz to ja bym proponował 2X10

Napisano

bierz 2X10 i nie tylko dla tego że mam przednia przerzutkę do sprzedania Xt-eka ;) no ale ja cały rower nowy składam na 2014 i właśnie mój wybór to 2X10

Napisano

A gdzie jeździsz?

Jeśli w miarę jednostajny teren (płaskie lasy, pola i asfalt) to bierz 2x9 z dużym blatem. Jeśli górzysty teren, ale nie wymagasz wielkich prędkości na asfalcie to 2x9 z mniejszymi zębatkami.

Natomiast jeśli chcesz mieć rower absolutnie do wszystkiego tj. góry, lasy, ciężki teren, ale i asfalt i asfaltowe zjazdy to bierz 3x9.

2x "cośtam" to wygoda, łatwość dobierania przełożeń i korzysta się równomierniej z każdej zębatki, a 3x "cośtam" to elastyczność.

Napisano

Słyszałem że 10s się trudno reguluję, obecne 3x9 z alivio 2013 reguluję 30minut, i dyna sys w błocie pada, a trochę w błocie jeżdżę czasami, kumpel ma 1x8 i daję rade na asfalcie, ja jadę max 60km/h płaska asfaltowa droga wg licznika kls13 (dostałem go za free do roweru, poprawie skalibrowany), 2x9 będzie bardziej wytrzymałe? Obecnie nie używam blatu 42 zęby w moim obencym rowerze tylko środek.

Napisano

Taka będzie działała do korby 36x22t -http://www.bikestacja.pl/pl/przerzutka-przednia-sram-x-9-down-swing-3x9-34-9mm-4594.html.

Opłaca się brać manetki 3x9 sram X0 z tego roku 3 miesięczne za 350zł komplet z linkami? Czy lepiej nowe X9.

To na 100% będzie działać ?

Manetki-SRAM X0 3x9

Korba-SLX FC M665 36x26T

Przerzutka tył X9 9speed średni wózek

Przerzutka przód x9 ta z linku

Kaseta XT m770

Łańcuch C9.

Możecie mnie uznać o upierdliwego, ale na napędzie się nie znam, i nie chcę wydać kasy w błoto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...