Skocz do zawartości

[rower] Trek Madone czy Domane

slaweuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc w wyborze pierwszego roweru szosowego. W dalszym ciągu nie wiem czy szukać dobrego aluminium czy pchać się w JAKIŚ TAM carbon, czy brać nowy czy używany. Coraz częściej chodzi mi po głowie NÓWKA, zwłaszcza że salon Treka mam na miejscu. Nie mam zamiaru startować w zawodach - jeździmy czysto rekreacyjnie, dla zdrowia robiąc 1500-2000 km miesięcznie, ale odkąd żona kupiła Corrateca CCT PRO, to na swoim MTB ciężko mi za Nią nadążyć :( . Ale do rzeczy ...

Oglądałem dziś w sklepie dwa Treki - Madone 2.1 i Domane 4.0. Madone na dobrej aluminiowej ramie i na pełnej grupie 105 :

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/performance_race/madone_2_series/madone_2_1/#

oraz Domane, carbonowy ale na Tiagrze :

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/endurance_race/domane_4_series/domane_4_0_compact/#

Ceny obu rowerów są do negocjacji ( 10-15% ), jednak carbon i tak będzie około 2 tysiące droższy. I tu mam dylemat, bo teoretycznie oba rowery mają troszkę inne przeznaczenie. Doradźcie mi fachowo który wybrać. Z góry dziękuję za porady.

Nabazgrane ryskiem na tablecie Note 10.1 przy pomocy Tapatalk 4 ...

Oglądam SZOSY na allegro codziennie od 4-5 miesięcy i niczego ciekawego w promieniu 100-150 km od mojego miejsca zamieszkania nie ma :( . Owszem, czasem coś się pojawi, ale ... albo rozmiar za duży, albo cena pięciocyfrowa. Troszkę boję się używanego carbonu, bo NIGDY NIC NIE WIADOMO a nie chciałbym się władować NA MINĘ. Przy moim wzroście 172 cm szukam rozmiaru 50 lub 52, w zależności od producenta. Dlatego coraz częściej myślę o NÓWCE.

Witam wszystkich i proszę o pomoc w wyborze pierwszego roweru szosowego. W dalszym ciągu nie wiem czy szukać dobrego aluminium czy pchać się w JAKIŚ TAM carbon, czy brać nowy czy używany. Coraz częściej chodzi mi po głowie NÓWKA, zwłaszcza że salon Treka mam na miejscu. Nie mam zamiaru startować w zawodach - jeździmy czysto rekreacyjnie, dla zdrowia robiąc 1500-2000 km miesięcznie, ale odkąd żona kupiła Corrateca CCT PRO, to na swoim MTB ciężko mi za Nią nadążyć :( . Ale do rzeczy ...

Oglądałem dziś w sklepie dwa Treki - Madone 2.1 i Domane 4.0. Madone na dobrej aluminiowej ramie i na pełnej grupie 105 :

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/performance_race/madone_2_series/madone_2_1/#

oraz Domane, carbonowy ale na Tiagrze :

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/endurance_race/domane_4_series/domane_4_0_compact/#

Ceny obu rowerów są do negocjacji ( 10-15% ), jednak carbon i tak będzie około 2 tysiące droższy. I tu mam dylemat, bo teoretycznie oba rowery mają troszkę inne przeznaczenie. Doradźcie mi fachowo który wybrać. Z góry dziękuję za porady.

Doradźcie coś z FACHOWEGO punktu widzenia, bo oba rowery mają inny osprzęt, inny materiał z ktòrego wykonana jest rama i inną geometrię ramy. Nie za bardzo wiem który wybrać.

Oglądam SZOSY na allegro codziennie od 4-5 miesięcy i niczego ciekawego w promieniu 100-150 km od mojego miejsca zamieszkania nie ma :( . Owszem, czasem coś się pojawi, ale ... albo rozmiar za duży, albo cena pięciocyfrowa. Troszkę boję się używanego carbonu, bo NIGDY NIC NIE WIADOMO a nie chciałbym się władować NA MINĘ. Przy moim wzroście 172 cm szukam rozmiaru 50 lub 52, w zależności od producenta. Dlatego coraz częściej myślę o NÓWCE.

Jeśli będziesz się ograniczał do 100-150km to możesz nic nie znaleźć. Ja jechałem po swój do Gdańska i jeszcze gościu zszedł na paliwo ;)

Ten Madone to "dziecko" wieloletniej tradycji Madone w kolekcji tej firmy.

Domane to nowa seria rowerów Treka stworzona z myślą o komforcie.

Rama ma "amortyzację", widelec dzięki swojemu kształtowi również amortyzuje. 

Geometria Domane jest bardziej zrelaksowana, wyższa główka i krótsza górna rura.

Standardowe opony w Domane to 25c, w Madone 23c.

Rama Madone waży trochę ponad 1500 gramów, Domane w tym samym rozmiarze 1450.

Gdybym miał wybierać z tych dwóch to wybrałbym Madone serii 4 :)

Dlatego zastanawiam się nad NOWYM, kupionym na miejscu - tylko nie wiem który :( .

Gdybym miał wybierać z tych dwóch to wybrałbym Madone serii 4 :)

Tylko że najtańsza NOWA MADONKA kosztuje 9999 pln :( .

Napiszę tak:

pewien gość z 25 letnim doświadczeniem na szosie, zawodowy kolarz, dosyć utytułowany, obecnie nie jeździ zawodniczo, bardziej rekreacyjnie, w pojedynku Madone vs Domane za każdym razem wybiera ten drugi :) Oba rowery skonfigurowane tak samo osprzętowo, różnica w wadze jakieś 300 gramów czyli bez znaczenia. Na Madone widziałem go tylko raz.

Jeśli będziesz się ograniczał do 100-150km to możesz nic nie znaleźć. Ja jechałem po swój do Gdańska i jeszcze gościu zszedł na paliwo ;)

Dlatego zastanawiam się nad NOWYM, kupionym na miejscu - tylko nie wiem który :(

4ka Madone jest sporo lżejsza od 4ki Domane. 

4ka Domane i 3ka Madone będą pod tym względem do siebie zbliżone.

Domane tym się różni od Treka serii 2 i 3 że ma suport zontegrowany, łożyska bez misek, posiada też zintegrowane gniazdo do czujnika prędkości i kadencji.

Jesli nie upierasz się koniecznie na Treka i jeśli brałbyś pod uwagę zakup nie na miejscu to np:

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/ridley-orion-7d7-105-road-bike/rp-prod104920

rozmiar i geometria odpowiednia (główka 155 czyli plecy nie dostaną), karbonowa i naprawdę dobra rama - wszak to Ridley - plus prawie kompletna 105 za 4000 pln z groszem... W kraju nie dostaniesz nic nowego w tej jakości i w tej cenie, bo i rabaty lekko śmieszne tutaj dostajemy - tylko trochę mniej kosztuje sam frameset...

Jeszcze cos od siebie dorzuce:

- mialem mozliwosc testowac zeszlorocznego madone i jestem posiadaczem tegorocznego domane z tematu. Wg mnie roznica w komforcie jest zadna - ja jej nie czuje. Najprawdopodobniej brak mi wrazliwosci :) Gdybym mial mozliwosc testowania tegorocznego madone serii 4 to prawie na pewno kupilbym go zamiast domane - bo rama jest sporo lzejsza.

W rowerze szosowym okresla sie to jako "compliance". Sa konstrukcje mnie lub bardziej "compliance". Ale to pewnie dla tych, ktorzy maja nadwrazliwe tylki :)

Moim zdaniem, duzo wiecej daje szerokosc opony i cisnienie. A co do geo, to dla nowicjusza, bedzie to wygodna pozycja, dla bardziej wtajemniczonych, bardziej aero ale zeby znowu w krzyzu nie lupalo  :icon_wink: 

Gdybym mial mozliwosc testowania tegorocznego madone serii 4 to prawie na pewno kupilbym go zamiast domane - bo rama jest sporo lzejsza.

Dla mnie cena Madone serii4 jest raczej zbyt wysoka. Zresztą nawet gdybym miał TAKI PIENIĄDZ, to w berlińskim sklepie STADLER jest Pinarello na Ultegra DI2 za 2500 euro ( przeceniony z 4000 euro ). Dziś miałem okazję go zobaczyć na żywo, bo ZNAJOMY ZNAJOMEGO sobie taki sprawił - piękna maszyna. Ale wracając do tematu, to chyba lekkie PRZEGIĘCIE kupowanie roweru za 9999 pln do rekreacyjnej jazdy, bo tak nazywam swojà jazdę rowerem. Nie jest lekko kupić rower ...

Wg mnie 1500+2000 km miesięcznie to zdecydowanie więcej niż amatorszczyzna.

O gustach się nie dyskutuje - jak się Pinarello podoba to niech się podoba, ja bym nie chciał takowym nawet po ciemku jeździć, bo dla mnie wizualna nahalność stylistyki to wstyd :)

Nie chodzi mi o to że trzeba naciągać budżet bez ograniczeń - chodzi mi o to że Domane jest sporo cięższy od Madone a w moim odczuciu nie daje tego co obiecuje producent. Oczywiście jeśli waga roweru nie ma znaczenia to zupełnie nie ma co się nad tym zastanawiać.

Ponieważ nie mam zamiaru startować w zawodach, waga nie jest dla mnie aż tak istotna. Po prostu zastanawiam się, czy lepiej mieć dobre aluminium na pełnej 105-ce, czy ZWYKŁY carbon ( nie jakiejś super jakości ) na Tiagrze. Wyczytałem gdzieś na forum, że niby 105-tka nie różni się aż tak bardzo od Tiagry, ale nie wiem ile w tym prawdy. Myślałem o rowerze w przedziale cenowym 5000 - 7000 pln, a że salon Treka mam na miejscu, wybrałem akurat te dwa modele, ponieważ mieszczą się w tym przedziale cenowym.

Nie wiem na ile jest to "zwykły" karbon - od dwóch lat Trek stosuje we wszystkich swoich ramach technologię OCLV, przedtem zarezerwowaną tylko dla najwyższych serii.

4ka jak na dzisiejsze standardy jest pancernie ciężka - ponad 1400 gramów w rozmiarze 58. 

Jeśli chodzi o detale to seria 2 Madone ma bardziej nowoczesne rozwiązanie niż seria 4 Domane - linki puszczone wewnątrz ramy. 

Czy Madone to "dobre" aluminium? Ot aluminium. 

A osobiście który byś wybrał, Madonkę alu na 105-ce czy Domane carbon z Tiagrą ? Podoba mi się jeszcze Sensa Giulia ( ale to tak poza tematem ) :

http://allegro.pl/sensa-giulia-shiny-custom-2014-r-nowy-sklep-i3654558755.html

Tiagra od 105ki różni się najbardziej manetkami, korbą i kasetą - manetki mają inne prowadzenie linek, inne dźwignie, korba jest pusta w środku a kaseta ma pająk dla największych koronek. 105ka w Madone jest czarna i to właściwie najistotniejsze zmiany między oboma grupami. W praktyce różnic nie poczujesz właściwie żadnych bo kaseta w obu ma to samo zestopniowanie, 12-30. 

Bardziej komfortowy będzie z tych dwóch Domane. 

W obu rowerach zmieniłbym koła.

W obu pęka wózek przedniej przerzutki - obie przerzutki nie lubią korby typu compact. 

Jakie bym polecił.... Ciężko coś sensownego powiedzieć bo jak zwykle musiałbyś określić budżet, podać swoje gabaryty, teren w którym jeździsz itd.

Wg mnie bardzo dobrymi i bezawaryjnymi kołami w taniej wersji fabrycznej są Mavice Aksjum. Cena rzędu 600 zł, niezniszczalne piasty które prawie na pewno przeżyją bez serwisu obręcze aż do ich wytarcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...