Skocz do zawartości

[licznik] Lampka zakłóca licznik bezprzewodowy

jasinski21444

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Niedawno zakupiłem licznik bezprzewodowy z altimetrem ,pulsometrem i kadencją mianowicie Atech MCX 438. 

Posiadam także dwie lampki zasilane pakietem akku 18650 w ilości sztuk 16 , niestety jest problem ponieważ gdy lampki są włączone to licznik jest zakłócany w efekcie brak odczytów .

Macie jakiś pomysł co zrobić aby licznik nie był zakłócany przez przetwornice w lampkach ? Owijanie lampki folią od zewnątrz nie pomaga 

Czyżby to było rozwiązanie dla ciebie?
http://dartmoor.pl/hardware/kierownice/nitro-fr
Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać :D

A tak na serio to może spróbuj zamontowac lampkę na widelcu, bo nie wierzę, że zmieniasz non stop tryb.

Albo jeżeli mocowanie licznika na to pozwala spróbuj go założyć na górną rurę zaraz przy główce ramy.

Albo jeżeli mocowanie licznika na to pozwala spróbuj go założyć na górną rurę zaraz przy główce ramy.

Moim zdaniem trochę nie ergonomiczne choć z drugiej strony jest to jakieś rozwiązanie :D

Pozatym tuż za mostkiem mam etui na telefon więc licznik musiałby być zamocowany dopiero gdzieś w okolicach połowy długości górnej rury .

zyżby to było rozwiązanie dla ciebie? http://dartmoor.pl/h...ownice/nitro-fr Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać

na pewno zmieściłbym się z tym między drzewami :P

A tak na serio to może spróbuj zamontowac lampkę na widelcu,

Wydaje mi się że wtedy stracę możliwość regulacji pochylenia lampki ( góra - dół ) 

Sam miałem z tym problem to kupiłem dodatkowy uchwyt na lampkę i teraz jest niżej niż kierownica i wysunięta trochę do przodu

Niestety nie mam latarki taktycznej a taką przeznaczoną na rower z wyprofilowanym mocowaniem na kierownice ;)  

pociesze Cie ze mi polara CS400 zaklocala jedna MJ868, po zmianie roweru i ponownym zamontowaniu wszystkiego jest ok i nie ma zaklocen. Odleglosci sa podobne, licznik na mostku bateria pod kierownica, lampka po drugiej stronie kierownicy co bateria.

Ja dodatkowo biore telefon i loguje tracka na Stravie, w czasie gdy licznik byl zaklocany dystans mi nie uciekal dzieki temu i zawsze wiedzialem ile przejechalem.

Macie jakiś pomysł co zrobić aby licznik nie był zakłócany przez przetwornice w lampkach ?

Miałem takie problemy z Sigmą 1009 STS i różnymi urządzeniami elektrycznymi.

Wszystko zależy od częstotliwości na jakiej pracuje przetwornica. Zostawisz małą szczelinę i może zakłócenie się wydostawać. Poza tym zostaje front, który nie jest ekranowany, więc...

Przede wszystkim musisz zaekranować przewody. Nie wykluczone że lampki szarpią po nich prądem i na takiej długości już coś z nich wylatuje... Jeżeli to nie pomoże, to tylko oddalenie licznika od źródła zakłóceń.

Zakłócenie może wyłazić po kablu, przez przycisk i od frotu. Zaekranuj kabel i połącz ekran z obudową. Zwróć uwagę na to, aby masa ekranująca była podłączona do minusa tylko w jednym punkcie, przy baterii, a nie gdzieś wewnątrz lampki. Inaczej prąd powrotu pójdzie przez ekran i nic z tego nie będzie. Jeżeli to nie pomoże, to pozostanie jedynie oddalenie jak bardzo się tylko da. Są specjalne materiały do ekranowania, ale są dość kosztowne i taniej wyjdzie przebudowac kokpit niż bawić się w lampkę spełniającą SDIP-7 Level A.

Owinięcie niewiele da, gdyż istotny jest punkt połączenia ekranu z masą. Najlepiej jakby ekran był podłączony do masy w akumulatorze. Potrzebujesz zasilić lampki takim przewodem: http://www.tme.eu/pl/Document/bd1c8cd0951ea594d1a1e6d93495d503/D_017-018_TOPFLEX___-EMV-2YSLCY-J.pdf

Tu akurat jest czterożyłowy, a Tobie potrzebna jest pewnie dwójka. Zasilanie lampki musi pójść wewnątrz ekranu, a ekran ma szczelnie przysłaniać miejsce, gdzie wchodzą przewody i mieć kontakt elektryczny z obudową. Jeżeli gdziekolwiek wewnątrz obudowa będzie się stykać z przewodami zasilającymi, to będzie lipa. W ogólności ma to wyglądać tak:

af64be30618.gif

Najlepiej by było jakbyś zapodał fotkę lampki i jak to jest skonstruowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...