Skocz do zawartości

[licznik] Lampka zakłóca licznik bezprzewodowy

jasinski21444

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Niedawno zakupiłem licznik bezprzewodowy z altimetrem ,pulsometrem i kadencją mianowicie Atech MCX 438. 

Posiadam także dwie lampki zasilane pakietem akku 18650 w ilości sztuk 16 , niestety jest problem ponieważ gdy lampki są włączone to licznik jest zakłócany w efekcie brak odczytów .

Macie jakiś pomysł co zrobić aby licznik nie był zakłócany przez przetwornice w lampkach ? Owijanie lampki folią od zewnątrz nie pomaga 

Napisano

Sam miałem z tym problem to kupiłem dodatkowy uchwyt na lampkę i teraz jest niżej niż kierownica i wysunięta trochę do przodu, i nie przeszkadza dla licznika vdo mc 2.0 

Możesz zobaczyć na zdjęciu w garażu jak to wygląda.

Napisano
Albo jeżeli mocowanie licznika na to pozwala spróbuj go założyć na górną rurę zaraz przy główce ramy.

Moim zdaniem trochę nie ergonomiczne choć z drugiej strony jest to jakieś rozwiązanie :D

Pozatym tuż za mostkiem mam etui na telefon więc licznik musiałby być zamocowany dopiero gdzieś w okolicach połowy długości górnej rury .

zyżby to było rozwiązanie dla ciebie? http://dartmoor.pl/h...ownice/nitro-fr Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać

na pewno zmieściłbym się z tym między drzewami :P

A tak na serio to może spróbuj zamontowac lampkę na widelcu,

Wydaje mi się że wtedy stracę możliwość regulacji pochylenia lampki ( góra - dół ) 

Sam miałem z tym problem to kupiłem dodatkowy uchwyt na lampkę i teraz jest niżej niż kierownica i wysunięta trochę do przodu

Niestety nie mam latarki taktycznej a taką przeznaczoną na rower z wyprofilowanym mocowaniem na kierownice ;)  

Napisano

pociesze Cie ze mi polara CS400 zaklocala jedna MJ868, po zmianie roweru i ponownym zamontowaniu wszystkiego jest ok i nie ma zaklocen. Odleglosci sa podobne, licznik na mostku bateria pod kierownica, lampka po drugiej stronie kierownicy co bateria.

Ja dodatkowo biore telefon i loguje tracka na Stravie, w czasie gdy licznik byl zaklocany dystans mi nie uciekal dzieki temu i zawsze wiedzialem ile przejechalem.

Napisano
Macie jakiś pomysł co zrobić aby licznik nie był zakłócany przez przetwornice w lampkach ?

Miałem takie problemy z Sigmą 1009 STS i różnymi urządzeniami elektrycznymi.

Wszystko zależy od częstotliwości na jakiej pracuje przetwornica. Zostawisz małą szczelinę i może zakłócenie się wydostawać. Poza tym zostaje front, który nie jest ekranowany, więc...

Przede wszystkim musisz zaekranować przewody. Nie wykluczone że lampki szarpią po nich prądem i na takiej długości już coś z nich wylatuje... Jeżeli to nie pomoże, to tylko oddalenie licznika od źródła zakłóceń.

Napisano

Zakłócenie może wyłazić po kablu, przez przycisk i od frotu. Zaekranuj kabel i połącz ekran z obudową. Zwróć uwagę na to, aby masa ekranująca była podłączona do minusa tylko w jednym punkcie, przy baterii, a nie gdzieś wewnątrz lampki. Inaczej prąd powrotu pójdzie przez ekran i nic z tego nie będzie. Jeżeli to nie pomoże, to pozostanie jedynie oddalenie jak bardzo się tylko da. Są specjalne materiały do ekranowania, ale są dość kosztowne i taniej wyjdzie przebudowac kokpit niż bawić się w lampkę spełniającą SDIP-7 Level A.

Napisano

Owinięcie niewiele da, gdyż istotny jest punkt połączenia ekranu z masą. Najlepiej jakby ekran był podłączony do masy w akumulatorze. Potrzebujesz zasilić lampki takim przewodem: http://www.tme.eu/pl/Document/bd1c8cd0951ea594d1a1e6d93495d503/D_017-018_TOPFLEX___-EMV-2YSLCY-J.pdf

Tu akurat jest czterożyłowy, a Tobie potrzebna jest pewnie dwójka. Zasilanie lampki musi pójść wewnątrz ekranu, a ekran ma szczelnie przysłaniać miejsce, gdzie wchodzą przewody i mieć kontakt elektryczny z obudową. Jeżeli gdziekolwiek wewnątrz obudowa będzie się stykać z przewodami zasilającymi, to będzie lipa. W ogólności ma to wyglądać tak:

af64be30618.gif

Najlepiej by było jakbyś zapodał fotkę lampki i jak to jest skonstruowane.

Napisano

Również u mnie włączona lampka -MJ 856, zakłóca całkowicie (nie działa) pracę licznika - Sigma 1609. Po wyłączeniu lampki. licznik od razu  zaczyna działać.

Drażni mnie to strasznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...