Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Mactronic Bike Pro Galaxy ( BPM-ZL1-3L), zestaw lamp rowerowych przód-tył

prettyditty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jako że jestem dziewczyną nie mającą zielonego pojęcia o czymś takim jak oświetlenie rowerowe i ogólnie wszystko co rowerowe, przychodzę z prośbą. Sytuacja wygląda tak że mój chłopak na pytanie "Co chcesz na gwiazdke?" odpowiedział, że oświetlenie do roweru i tu zaczął się mój problem. Czy oświetlenie  Mactronic Bike Pro Galaxy ( BPM-ZL1-3L), zestaw lamp rowerowych przód-tył http://outdoorpro.pl/produkty/lampy_rowerowe/334/nowosc_2013_mactronic_bike_pro_galaxy__bpmzl13l_zestaw_lamp_rowerowych_przodtyl/4876.html jest warte zakupu? Dodam, że chłopak jeżdzi rekreacyjnie po oświetlonym mieście oraz na słabo oświetlonych ścieżkach rowerowych , ścieżkach leśnych nad zalewem. Naprawde nie mam pojęcia co ewentualnie mogłabym kupić, nie mam też za dużo kasy tak w granicach 100 zł, wiem że to nie dużo ale może uda sie coś w miare sensownego, nie chce mu kupić jakiegoś totalnego szitu. Coś solidnego dla rekreacyjnego rowerzysty, nie jakiegoś tam maniaka. No nie wiem. Dzięki za wszelką pomoc.

Napisano

Tym zestawem raczej sobie drogi nie oświetli.
Bedzie widoczny z każdej strony i to tyle.
Jesli jeździ po oświetlonych ścieżkach to taki zestaw mu wystarczy.
Jesli jednak zapuści się w totalnie ciemne miejsca...  no niestety lepiej będzie jak kupi sobie noktowizor.

Temat wałkowany od dawna.
Żeby oświetlić sobie drogę to około 100 zł na oświetlenie na przód trzeba wydać.
Na tył wystarczy wtedy byle lampka za kilkanascie złotych.

Napisano

Tak wiem, że temat wałkowany ale chciałam zapytać o ten konkretny zestaw przy okazji (miałam nadzieje, że bedzie ok).  No dobrze 100 zł za sam przód a czy ktokolwiek mógby nie wiem napisać nazwę marki w której asortymencie mam szukać (żeby była gwarancją czegoś solidnego) albo jakiś model konkretny jakiegoś oświetlenia? Ja przepraszam ale naprawde nie mam o tym pojęcia, a jednak chciałabym mu kupić coś porządnego..:)

Napisano

http://allegro.pl/mactronic-bike-pro-scream-bpm-170l-243-lumeny-i3685931122.html

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/lampa_rowerowa_przednia_scream_243_lm_focus/51.html

Mactronic BikePro Scream 243lm BPM170L jest tak w 100 zł, ale i tak musiałabyś przekroczyć budżet o 10 zł. Jedyne sensowne na przód w tej cenie i nie rozpada się w rękach jak te chińczyki. Przetrwa każde warunki atmosferyczne. Na tył to niech sobie już kupi. :D Jeżeli jednak chcesz mu kupić coś na tył to polecam BRIGHT EYE z tej samej serii, lub WALLe. :D Koszt tylnich to tak 40-50 zł. Przedniej takiej minimum, żeby to cokolwiek dało poza sygnalizowaniem pozycji to SCREAM 243.

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/bright_eye_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_05w_led/945.html

albo

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/lampa_rowerowa_tylna_walle_2_x_05w_led/8440.html

Jak jesteś kobietą to oznacz w profilu, że nią jesteś, bo źle to wygląda jak jest napisane: mężczyzna. :P Jeżeli jest tego wart to kup SCREAM'a. Jeżeli jednak to za dużo to kup mu coś dobrego na tył co podałem. Budżet o połowę mniejszy, a na pewno będzie widoczny i nikt mu w plecy nie wjedzie. :D

Napisano

Super, dziękuję bardzo.

Heh, dobrze zmienię skoro źle wygląda:) Oj no chyba wart... poprostu udało mi sie nazbierać 150 zł na prezenty dla niego (na gwiazdkę i na urodziny w styczniu) i próbuje to jakoś sensownie wygospodarować

Napisano

No teraz lepiej. :teehee:

To na gwiazdkę lampka na przód, a na urodziny na tył, albo odwrotnie. :D Zależy, czy chcesz mu pokazać, czy on jest ważniejszy czy święta. Chociaż z logicznego punktu widzenia najpierw zainwestowałbym w lampkę tylną, a potem przednią. Jeżeli patrzeć na to z czarnego punktu widzenia to trochę ironiczne by było jakby sobie już latał miesiąc z przednią lampką i się wkręcił w jazdę po ulicach nocą, a lampki na tył nie doczekał. :P I zagospodarowałem Ci cały Twój budżet na grudzień/styczeń dla niego. Czego się spodziewałaś po takim forum. Wszystko pójdzie na rower. :D

Napisano

Taaaak też o tym pomyślałam.. ale nagle przyszło mi do głowy, że tak mu na raty te lampki dawać? Bez sensu. Prędzej kupie obydwie, a na urodziny coś wymyślę. No nie wiem, oj bo kupic coś osobnikowi płci męskiej to gorzej niż wojna. Kobiety obnoszą się ze swoimi chciejstwami, a faceci nic nie chcą, nic im nie potrzeba albo kupią sobie sami. Zresztą co ja będe gadac to forum rowerowe. W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc i moc pomysłów;)

Napisano

http://www.forumrowerowe.org/topic/148302-oswietlenie-test-noise-300-solarforce-l2p-edc-x1/ Możesz sobie przejrzeć jeszcze ten temat. ;) Bo tak jest, kto niby lepiej wie co chce facet jak nie on sam. :D Z tego zestawu powinien być zadowolony z tego jak opisałaś jego jazdę. Sprawdź tylko czy posiada ładowarkę i aukumulatorki, bo bez tego ani rusz z takim oświetleniem. Z bateriami jednorazowego użytku można zbankrutować. Jak nie ma to sobie kupi już sam, bo nie będzie miał wyboru. :P

Napisano

Fajnie oświetlają te droższe ale.. chyba jednak zdam się na Twoją pierwszą odpowiedż. W razie potrzeby scream oświetli mu droge jak weźmie na max a w mieście nie oślepi nikogo. Ewentualnie dostanie zakaz jazdy po ciemnym lesie, nastrasze gwałcicielami i watahą wilków albo jakimś fochem i załatwione. Akumulatorki  ma np do aparatu więc jeśli będą pasować to super, chociaż do tej tylniej to jakieś małe wchodzą.. oj ale przecież nie mówił że chce lampki i akumulatorki tylko że chce lampki, nie? "Oj głupia ja nie wieeeedzaaałaaam":P Nie no ale fajnie bo już mniej więcej coś sie wykluło jeszcze pewnie poczytam troszke więcej o tych konkretnych modelach, żeby wszystko wiedzieć na pewno jak to działa i o co chodzi w tych lumenach i innych literkach:) dzięki Tobie ogrom internetu mnie nie przytłoczy:)

Napisano

Widać kobiecą rękę. Oj tak bardzo widać. :laugh: Ja mam SCREAM'a i szczerze powiem, że nie jest wcale tak źle jak to pokazuje test. W porównaniu do tych droższych to faktycznie może i wypada źle, ale nadal jest to produkt dobry i godny polecenia. Jeździłem w zupełnej ciemności z nią i potrafi oświetlić. 3 godziny 50% strumienia to wystarczająco. W mieście zawsze używam 10% i jest dobrze. ;)

Napisano

No w tych testach faktycznie nie wypada dobrze, ale z drugiej strony z tego co pamiętam lampka na dynamo też była w porządku:P Okej, w każdym razie chyba można uznać temat za rozwiązany:)

A czy da rade przeliczyć lumeny na centymetry? W sensie ile metrów czy centymetrów widoczności ma np 50 lumenów?

Napisano

Nieee no taaak bo wy byście chcieli żebyśmy wołały "Och jej! kochanie toż to 0,16 metra!" zamiast centymetry albo jeszcze bardziej obrazkowo.. "Toż to dąb Bartek!" :P żeby to takie bardziej skomplikowane było, nie?

Szkoda, że sie nie da miałabym prościej, to by było takie wytłumaczenie jak krowie na miedzy. Lumen -  centymetr i ja już bym wiedziała wszystko, ech..

Napisano

Akurat jako, że to forum rowerowe to wymiary powinny być podawane tak jak mechanicy. W mm, czyli to 160 jest! :D Dla Ciebie polecam takie właśnie testy jak podałem, bo wytłumaczyć szybko się nie da na czym polega magia światła i co świeci mocniej, a co słabiej. Poszukaj w internecie na co trzeba zwracać uwagę przy wyborze latarek itp. Akurat Scream ma tą zaletę, że można zmieniać skupienie wiązki światła, więc można to dostosować do swoich predyspozycji. Czyli węższe światło to jaśniej, ale mniejszy kąt oświetlenia i odwrotnie. ;)

Napisano

Nieee no taaak bo wy byście chcieli żebyśmy wołały "Och jej! kochanie toż to 0,16 metra!" zamiast centymetry albo jeszcze bardziej obrazkowo.. "Toż to dąb Bartek!" :P żeby to takie bardziej skomplikowane było, nie?

Szkoda, że sie nie da miałabym prościej, to by było takie wytłumaczenie jak krowie na miedzy. Lumen -  centymetr i ja już bym wiedziała wszystko, ech..

http://www.youtube.com/watch?v=QBZmQerHORI

Może to Ci trochę wyjaśni - tyle że tu prezentuję troszkę mocniejsze wersje.

Mam też tą słabszą, która ma ok 243L i świeci podobnie do tej 300L (na filmie najsłabszej) i w życiu daje radę. Oczywiście im mocniejsza tym lepsza..... :D

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...