Skocz do zawartości

[oświetlenie] Niteye B20 - pytanie o ogniwa 18650

Xonix29

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam lampkę Niteye B20, jest ona zasilana czterema ogniwami 18650. I tu pytanie. Posiadam 4 takie ogniwa od baterii z laptopa, w której padła elektronika. 

Chciałem je wykorzystać jako dodatkowe źródło prądu (nie chce tego łączyć tylko mieć drugi zestaw) Jak je podłączyć to wiem, pytanie tylko czy same ogniwa mają w sobie zabezpieczenie przed przeładowaniem? Ładowarka od zestawu ma diodę, która świeci na zielono kiedy zestaw baterii (oryginalny) jest już naładowany. Czy ładować te ogniwa bez obawy o wybuch? Oryginalny zestaw jest wyraźnie dłuższy od samego ogniwa 18650 i zastanawiam się czy tam jest elektronika zabezpieczająca? Czy sama ładowarka "wie" kiedy ogniwa będą w pełni naładowane? 

Ładowarka ma na wyjściu 8,4V / 1.3A, a ogniwa to Samsung ICR 18650-22FU-2200mAH 3.7v. 

Pozdrawiam.

Napisano

Rozbierałem pakiet do B20 same aku nie mają zabezpieczenia to są normalne przemysłowe do łączenia w pakiety. do zabezpieczenia jest oddzielna płytka na 4 aku. Kupiłem ładowarkę imax B6 i wyjąłem te zabezpieczenie bo przy tej ładowarce nie jest ono potrzebne. Przy tej co daje Niteye jest potrzebne zabezpieczenie pakietu bo sama ładowarka jest najprostsza jaka może być i sama nie wykryje kiedy ma skończyć ładowanie. A w laptopach aku też nie mają zabezpieczenia od tego jest elektronika przy nich, która reguluje proces ładowania i rozładowywania. Ja dokupiłem porządne panasonica 3100mAh i z tego zrobiłem drugi pakiet. Te które są w oryginalnym pakiecie do lampki są od BAK chińskie o pojemności 2250mAh.  Także jak robić to może coś co da większą moc bo na tych będziesz miał podobny zestaw jak nie słabszy.

Napisano

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. 

Zdaje sobie sprawę, że z tych akumulatorów nie będzie szału, jednak jak będzie podobnie trzymało co oryginalne to będzie ok. 

Nie chcesz może sprzedać tej płytki? Ładowarka o której piszesz swoje kosztuje, a chciałbym wykorzystać tą co mam, tylko właśnie nie chce takich efektów http://www.youtube.com/watch?v=iDaPP-dI9dE  :laugh:

Napisano

Ha :) jak znajdę ją to dam znać, bo gdzieś ją schowałem tylko gdzie... ;)   Noo... nawet się udało szybko znaleźć. Tak to wygląda tylko nie pytaj jak to podłączyć ;)  Przydałoby by się dla pewności podejrzeć jak jest w oryginalnym pakiecie to zrobione.

Napisano

Przydałoby by się dla pewności podejrzeć jak jest w oryginalnym pakiecie to zrobione.

W tym problem, że nie chce rozklejać oryginalnego zestawu, ale dzięki że Ci się chciało poszukać i zrobić fotkę :)

Płytkę zabezpieczającą do pakietu 2s2p dostaniesz w Batimexie.

O to chodziło! Czyli problem rozwiązany i to tanim kosztem, tu widzę że są cztery miejsca do wlutowania kabli, tak więc z podłączeniem nie powinno być problemu. 

Napisano

W tym problem, że nie chce rozklejać oryginalnego zestawu, ale dzięki że Ci się chciało poszukać i zrobić fotkę :)

W oryginalnym jest prawie identyczna płytka jaką ci podałem - ogniwa niekoniecznie firmowane BAK (o ile to można nazwać firmą) - zwykle co popadnie, ale pojemność ok 2,1-2,3Ah. No i częste zmiany na produkcji - więc to co było przed miesiącem nie musi być identyczne z tym co kupujesz dzisiaj.

Napisano

Swoją lampkę kupiłem w sierpniu i z baterii jestem zadowolony (ogólnie z całego zestawu, kupowałem z Hongkongu), jak na moje potrzeby zupełnie wystarcza. 

Płytkę zakupiłem, zmontuje i jak pogoda pozwoli to przetestuję te samsungi. 

Pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...
Napisano
Odświeżam temat, bo mam jeszcze jedno pytanie.

Zrobiłem jeszcze jeden pakiet tym razem na lepszych ogniwach. Wszystko działa prawidłowo, zabezpieczenie odcina ładowanie po 8,4V, jednak problem jest ze wskaźnikiem naładowania w lampce. 

Naładowany na maksa pakiet (robiony) pokazuje w trybie high tylko "dwie kreski" a przy oryginalnym pakiecie 4 kreski. Mierząc miernikiem wszystkie pakiety po pełnym naładowaniu mają 8,3x V.

Czy ten wskaźnik bierze pod uwagę coś więcej niż tylko aktualne napięcie? 

Napisano

Pakiet który stworzyłeś ma wyższa rezystancje i spada napięcie przy poborze prądu. Występuje to z tego powodu, że ogniwa są stare, albo zużyte.

Napisano

Zmierzyłem napięcia przy obciążeniu i jest nieco niższe dla robionego pakietu - około 7,58V, przy oryginalnym jest w granicach 7,8V. 

Czy przyczyną może być też to, że pakiet zrobiony jest na koszykach a nie zgrzewany blaszakami? (cienkie kabelki lub słaby styk ogniwa w koszyku?) Bo ogniwa miały być dobre...

Napisano

Fakt drogie nie były, jakość nie powala. Te wyglądają lepiej tzn ich styki, tyle że są do montażu na płytce? ale coś wykombinuje.

Żeby zakończyć temat, w razie jak koszyki nie pomogą - co możecie polecić z nowych ogniw na potrzeby takiego zestawu czyli 8,4V max? 

Napisano

Bez zabezpieczenia bo te zabezpieczeniem są trochę dłuższe i nie bardzo tam się mieszczą. Dlatego dostawiłem woltomierz żeby widzieć kiedy spadnie napięcie albo sugerować się wskazaniami lampki choć one pewnie nie jest za dokładne.

Napisano

Ogniwa kupiłem ze świadomością, że są używane, nie są ze sklepu/aukcji tak więc linka nie mam. Zainwestuje w te koszyki z TME (ten pojemnik nie bardzo mi odpowiada, zwłaszcza że mam już zabezpieczenie do pakietu) jak nadal będzie nie tak, to pomyślę nad nowymi ogniwami. Te co mam przydadzą się do latarki, albo poszukam u chińczyków jakiejś czołówki na 18650 :)

PS. Wiecie gdzie zakupić takie złącza - wtyczka + gniazdo jak w tym pojemniku? Coś podobnego mam w lampce - chodzi o to żeby to było skręcane - "wodoszczelne", najlepiej z origniem uszczelniającym i oczywiście od razu z kawałkiem przewodu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...