Skocz do zawartości

[odzież]Co na wczesną wiosnę

danudan

Rekomendowane odpowiedzi

177 cm wzrostu i klata 88 cm, patrząć na rozmiarówkę Montane Velo nie łapię się nawet na xS. Pakować się w to czy będę pływał (jak zresztą w każdym ciuhu jaki mam...)? Widzę że kurtka ma dużą popularność to mam nadzieję, że ktoś z własnego doświadczenia jest w stanie powiedzieć.

(Chyba muszę trochę górę poprawić ;))

@Edycja_dół

Żeby jeszcze wygrwała ta kurtala ze straciem z Velo :/

Masz 88cm w klatce a XS ma 92cm to jakim cudem boisz sie, ze bedzie za duza? ;) Przeciez tu kurtka a nie base layer ktory ma przylegac do ciala. Ja bym sie raczej bal czy te 4cm roznicy to nie bedzie za malo i nie bedzie zbyt obcisla, bo przeciez pod kurtke wlozysz koszulke albo koszulke+bluze. Ale za duza na pewno nie bedzie.

Kurtka jest fajnie skrojona i nie furkocze,ja mam XL i lezy idealnie. Rekawy sa odpowiedniej szerokosci,pod pachami rowniez, kolnierz wysoki i ladnie przylega do szyi, w sam raz miesci mi sie tam buff.

I bardzo słuszną masz nadzieję.

Niestety jestem przewrażliwiony jak ktoś pisze, że "cerata" ma duże właściwości oddychające i stąd sceptycyzm. Dla mnie oddychająca jest np bluza/kurtka Biemme REM (fotki struktury materiału wrzucałem kilka lat temu na forum) i niestety "ceraty" wymiękają, a sprawdzałem kilka. Jeszcze muszę sprawdzić na żywo Endura FS260 Pro Adrenaline.

Nie bardzo tez wiem po co piszesz o Montane skoro jej nie miales i tylko wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie. Kurtka oddycha bardzo dobrze i jest nieprzewiewna, to naprawde dobrej klasy sprzet a nie jakis badziew...

Primo - sam piszesz o Brubeck'u nie widząc go na żywo, a mi robisz zarzuty.

Secundo - jak napisałem wyżej, sceptycyzm wynika z faktu, że sam przyznałeś, iż nie masz do czego porównać kurtki będącej przedmiotem sporu, bo to Twój najdroższy zakup. Napisz w porównaniu z czym jej oddychalność jest taka dobra? Przynajmniej będzie jakaś skala porównawcza.

EDIT

APEL do założyciela tematu - napisz w jakim terenie i z jakimi prędkościami średnimi jeździsz, będzie łatwiej coś dobrać. Jak pisałem wcześniej na szosie jest chłodniej i nawet w obecną porę roku niektórzy jeżdżą w "teamowych" grubszych kompletach z alledrogo.

Jezdze glownie po szosie, i jak pisalem ubranie ma sluzyc jak i do treningu  jak i na wyprawe w Aply zebym nie zmarlz;)Predkosc ok. 30km/h Jak na razie mysle nad Montane Velo(jak znajde tania) Endura Pakajak i wiatrowka BCM Gamex, tylko mam nadzieje znalezc ktorys z tych produktow w odpowiadajacej mi cenie.

Właśnie zamówiłem na ebayu Montanę za:

Przeliczenie z:-254,53 PLN
Przeliczenie na: £48,50 GBP
Kurs wymiany: 1 Złoty polski = 0,1905 Funty brytyjskie

Już z dowozem (8,50).

Wziąłem jednak rozmiar S, po zmierzeniu klaty w bluzie było już 92 cm, więc tak jak doradzaliście wziąłem trochę luzu.

Ma przyjechać w tydzień, jak chce Ci się czekać, to będziesz miał nowego recenzenta ;)

Masz 88cm w klatce a XS ma 92cm to jakim cudem boisz sie, ze bedzie za duza? ;) Przeciez tu kurtka a nie base layer ktory ma przylegac do ciala. Ja bym sie raczej bal czy te 4cm roznicy to nie bedzie za malo i nie bedzie zbyt obcisla, bo przeciez pod kurtke wlozysz koszulke albo koszulke+bluze. Ale za duza na pewno nie bedzie.

Kurtka jest fajnie skrojona i nie furkocze,ja mam XL i lezy idealnie. Rekawy sa odpowiedniej szerokosci,pod pachami rowniez, kolnierz wysoki i ladnie przylega do szyi, w sam raz miesci mi sie tam buff.

Wybrałem rozmiar XL dla Velo (98 klatka, 185 wzrost) i jest "luzacka", rękawy mają tendencje do furczenia na wietrze; w sklepie zmierzyłem przy modelu Slipstream L i XL i jednak z tych dwóch bardziej podpasował mi XL. 

Z Endury Pakajak wziałem L, przylega bardziej, też jest dla mnie ok, jedyne co nie jest ok to - jak na kurtkę całoroczną w moim przypadku - przylegająca stójka, która trochę "usztywnia" jeśli założy się warstwę termoizolacji w zimie/jesienią (stójka od polaru 100 ogranicza trochę) - nie jest to jednak minus a bardziej preferencje.

Co do moich doświadczeń z oddychalnością - dla porównania miałem typowe przeciwdeszczówki - Gore w wydaniu Alpinusa, eVent w kurtce Vaude rowerowej, kurtka Jentexu (ta sama membrana we wszystkich modelach), MountX (Mount&Wave). Z tych najlepszą oddychalność reklamuje Vaude, w praktyce też działa najlepiej jednak wyraźnie czuć różnicę w stosunku do Pertexu. 

Z trzech posiadanych przeciwwiatrówek: Pakajak - słaba jakość wykonania, gorsza oddychalność niż Montane, subiektywnie gorsza ochrona przed przewianiem 

Żadna z nich nie chroni przed jakimkolwiek opadem - najdłużej trzyma Slipstream Montane. Wszystkie miały jakieś tam właściwości odperlające dla deszczu, które zniknęły po jednej jeździe (i dobrze bo impregnacja wg mnie jest zbędna w takich kurtkach).

Wybrałem rozmiar XL dla Velo (98 klatka, 185 wzrost) i jest "luzacka", rękawy mają tendencje do furczenia na wietrze; w sklepie zmierzyłem przy modelu Slipstream L i XL i jednak z tych dwóch bardziej podpasował mi XL. 

Jak masz 98 w klatce to sie nie dziwie,ze XL jest na Ciebie zbyt luzna ;)

Ja mam ten sam wzrost i kilka cm wiecej w klatce,spore barki i ok.40cm w bicepsie i na mnie XL lezy idealnie. Mysle, ze dla Ciebie L-ka bylaby bardziej odpowiednia,aczkolwiek nie ma az tak wielkich roznic z rozmiarami i z wiekszym tez da sie zyc.

Secundo - jak napisałem wyżej, sceptycyzm wynika z faktu, że sam przyznałeś, iż nie masz do czego porównać kurtki będącej przedmiotem sporu, bo to Twój najdroższy zakup. Napisz w porównaniu z czym jej oddychalność jest taka dobra? Przynajmniej będzie jakaś skala porównawcza.

Ale po co mam do czegos porowywac te kurtke skoro nie napisalem ze Montane jest lepsze od kurtki X albo gorsze od kurtki Y?

Napisalem, ze mnie w niej nie przewiewa i zatrzymuje wiatr, po jezdzie kurtka jest sucha a nie mokra od spodu wiec nie zatrzymuje potu tylko transportuje go na zewnatrz. Polecilem bo uwazam,ze to dobry sprzet i mowie to z doswiadczenia czlowieka ktory zaczyna sie pocic po kilku minutach jazdy na rowerze/biegu i to przy kazdej temperaturze. Kto chce to sobie skorzysta z mojej rady a kto nie chce to kupi cos innego, kazdy ma swoj rozum.

Ja przed zakupem przeczytalem kilkadziesiat opinii uzytkownikow, zwlaszcza na zagranicznych forach bo tam te kurtki sa popularne, przeczytalem tez kilka testow i chyba nie bylo zadnej negatywnej opinii. Natomiast Ty nie widziales na oczy tej kurtki a poddajesz w watpliwosc slowa ludzi ktorzy ja uzytkuja, zaiste dziwna to praktyka.

Już wyżej wyjaśniłem dlaczego jestem sceptyczny, sam mam organizm o wysokim współczynniku potliwości i takie kurtki u mnie się sprawdzają w bardzo ograniczonym zakresie -  jakieś załamanie pogody lub znaczne wychłodzenie organizmu jesienią/wiosną po dłuższym dystansie na szosie. W innych przypadkach płynę. Jak napisałem, wiem co to oddychający materiał bo mam w/w Biemme REM z Gamexu. 

Ale nie będę dalej brnął - skoro wszyscy użytkownicy zadowoleni z Montane Velo, widocznie to rewelacyjna kurtka.

Jezdze glownie po szosie, i jak pisalem ubranie ma sluzyc jak i do treningu jak i na wyprawe w Aply zebym nie zmarlz;)Predkosc ok. 30km/h Jak na razie mysle nad Montane Velo(jak znajde tania) Endura Pakajak i wiatrowka BCM Gamex, tylko mam nadzieje znalezc ktorys z tych produktow w odpowiadajacej mi cenie.

hej, miałem tej jesieni podobny dylemat co do ubioru "na górę". Ostatecznie po przestudiowaniu różnych opinii wybrałem sposób tobo - wiatrówka jako warstwa wierzchnia - a ciepło reguluję tylko warstwami pod nią (w deszczu nie jeżdżę). Wiatrówka z nylonu jest dla mnie wystarczająco "oddychająca" - w przeciwieństwie do membrany - jeździłem w wiatrówce w tym roku przy minimalnej temperaturze 5 stopni i dawała radę z dwoma długimi rękawami pod spodem - zaznaczam że jestem ciepłolubny ale i potliwy ;) - przy czym gdy w temp 5 stopni włożyłem kurtkę accent el nino (z membraną) musiałem _bardzo_ uważać żeby spokojnie jechać bo się robiła sauna. Widzę, że jesteś z Lublina więc podpowiem, że możesz sobie poprzymierzać w sklepie Traper na Chopina (Lublin) kurtkę hannah frame - kupiłem w tym roku, zapłaciłem 150 pln. Ma typowo rowerowy krój - przedłużany tył, kieszonki, wywietrzniki pod pachami. Uważam, że to jest jeden z moich najlepszych zakupów z odzieży rowerowej ostatnio.

pzdr

Również zamówiłem Montane Velo (253,84 PLN, Kurs przeliczania walut PayPal na dzień 25 lis 2013: 1 Złoty polski = 0,191069 Funty brytyjskie).

W tym miejscu gorące podziękowania dla tobo. Dzięki korespondencji prywatnej chyba udało mi się trafić w rozmiar - zobaczymy, jak przyjdzie.

Gamex chroni tylko przed wiatrem, ale to znaczy, że pod spodem musi być naprawdę niewiele żeby było ciepło w czasie aktywności. W tej bluzie będzie za ciepło powyżej 5 stopni. Czysta bluza z gamexu jest droga, ale ja bym za tym jednak optował przy podanych warunkach (do 0 stopni). Nie miałem bardziej uniwersalnego ciucha. Zajmuje tak mało miejsca że spokojnie w razie czego można ją wziąć do kieszonki i zakładać np w górach na zjazd. Nawet latem się przydaje w górach w chłodniejsze dni. A zimą dwie potówki pod spód i też daje radę. Do tego oddycha lepiej niż każda inna kurtka z membraną.

"Takie kurtki" czyli jakie? Montane Velo jest zrobiona z Pertexu, poczytaj sobie o tym wynalazku, jest sporo o nim w necie.

Już napisałem jakie - "ceratowe". Cały pic polega na tym, że ja nie zadowalam się opisami i testami (często nieobiektywnymi/sponsorowanymi), muszę sprawdzić "namacalnie". Zadałem sobie ten trud i sprawdziłem organoleptycznie pertex, faktycznie nie jest to typowa nylonowa "cerata", a jak się sprawuje u mnie zobaczymy w praktyce :)

A ktos cos moze powiedziec o tej bluzie co wyslalem??

http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/bluza_czerwona_superroubaix.html

j.w. Ocieplany gamex w Twoim przypadku bez sensu, skoro masz już lekką bluzę Carpi. Skup się na czymś cienkim co obecnie założysz na tą bluzę, a latem w górach będziesz mógł użytkować samodzielnie.

Już napisałem jakie - "ceratowe". Cały pic polega na tym, że ja nie zadowalam się opisami i testami (często nieobiektywnymi/sponsorowanymi), muszę sprawdzić "namacalnie". Zadałem sobie ten trud i sprawdziłem organoleptycznie pertex, faktycznie nie jest to typowa nylonowa "cerata", a jak się sprawuje u mnie zobaczymy w praktyce :)

Ale na pierwszy rzut oka,zwłaszcza przez monitor to wszystkie te kurteczki wygladaja jak cerata, Twoja Biemme Rem takze.

Stad moje pytania na czym opierales swoje zarzuty skoro kurtki nie widziales na zywo ani tym bardziej nie uzywales. Tym sposobem tez moglbym  napisac, ze gamex to jakis badziew-ale tak nie pisze bo nie uzywalem. Czy pertex jest lepszy od gamexu?Nie wiem. Czy Twoja Biemme jest lepsza od Montane Velo? Nie wiem.

Mi Montane pasuje i polecam, tak samo jak inni uzytkownicy,a kazdy musi sobie sam wyrobic zdanie i dobrac do swoich potrzeb, ale lepiej zawsze poczytac opinie uzytkownikow na forach zanim sie wyda pieniadze.Ja dzieki tym opiniom nie stracilem pieniedzy na cos co mi nie pasuje, tylko od razu dokonalem dobrego zakupu ;)

Tyle w temacie, chetnie poczytam opinie nowych uzytkownikow Montane.

Co to znaczy "nylonowa cerata"?

Cerata ze względu na swoje przeznaczenie jest plastikowym pokryciem na stół, nieprzepuszczającym wody. 

Ceratami są kurtki z membraną, wodo- i wiatroszczelne.

Wiatrówki nie mają chronić przed opadami a właściwości wiatroszczelne zapewnia tkanie materiału

W zależności od producenta niektóre mają jeszcze impregnację materiału, mocniejszą lub słabszą (showerproof), jednak w przypadku tych kurtek nie ma ona żadnego sensu, ponieważ opóźnia przesiąknięcie materiału może o 5 minut a upośledza oddychalność. 

Przyjechała kurtka Montane, wygląda lepiej jak na zdjęciach.

Niestety trochę za mała, jak ubiorę polar, nie mogę się zapiąć :D Przypominam, brałem rozmiar S (na 97 cm) przy 88 cm na klacie.

Ale trudno, przetestują ją jeszcze dzisiaj lub jutro, początkowy zestaw to bielizna termoaktywna B-Twin Aero Fit (120 zł Decathlon), Montane, a pomiędzy... idę zaraz do 4F, podobno się otworzyli w moim mieście, co polecacie z tego sklepu? :) Polar, bluza, cokolwiek, byle ruszyć w trasę (i się zapiąć ;)).

Ale na pierwszy rzut oka,zwłaszcza przez monitor to wszystkie te kurteczki wygladaja jak cerata, Twoja Biemme Rem takze...

Co to znaczy "nylonowa cerata"?

[OT]Cerata zawsze kojarzyła mi się z szeleszczącym plastikiem i tak tez opisywali kurtki z pertex'u ich testerzy.

Natomiast gamex nijak nie szeleści więc od razu wiadomo, że to inny typ materiału.[/OT]

Przyjechała kurtka Montane, wygląda lepiej jak na zdjęciach. Niestety trochę za mała, jak ubiorę polar, nie mogę się zapiąć

Wydaje mi się, że ona jest tak skrojona, aby przylegała. Tym samym producent, w założeniu, przewiduje ubranie pod nią bielizny a nie polaru.

Myślałem, że będzie można napisać o tej kurtce jak w niej pojeżdżę, podpinając się pod recenzję. Ciekawe dlaczego temat został zamknięty?  

Nawet gdybym wziął zamiast rozmiaru XL rozmiar L to i tak byłby na mnie lużny, skróciłyby się trochę rękawy, długość ogólna i oczywiście obwód w klatce. Oczywiście nie byłby tak luźny jak XL (185 cm wzrostu, 98 klatka, 75 kilo). 

Kutka przeciwwiatrowa wykonana z takiego materiału jak Velo, nie będzie przylegająca ponieważ ten materiał nie jest naciągliwy. Przylegać mają szansę membranowe softy, które mają elastyczny materiał.

Poza tym jeśli kurtka taka byłaby bardzo przylegająca to krępowałaby ruchy, np w łokciach.

Velo FTW ;) mnie udało się ustrzelić chyba ostatnią sztukę fluoro yellow ;) w merlincycles - z wysyłką do .pl niecałe 40 GBP. Świetnie spisuje się też jako kurtka biegowa, tylko troche zwisa za tyłkiem :)

Z Tobo łączę się w bólu jako wysoki i chudy (ale nie aż tak, w klacie mam chyba 104). Tak czy inaczej XL na moje 190 pasuje; nie widzę innego rozmiaru. 

Jak biegasz to powinna zwisać, w końcu to kurtka rowerowa i ma przedłużany kuper :) Ja dzięki niemu to mogę właściwie usiąść na dolnej części kurtki na siodle :)

Przy Twoich gabarytach szczególnie wzroście mniejsza byłaby złym wyborem, chyba że masz nieproporcjonalnie krótkie ręce, a jeśli nie to długość rękawa jest jak trzeba.

Jak pisałem wcześniej mierzyłem inną Montane w obu rozmiarach i jednak wybrałem XL.

• 4 tygodnie później...

Siema, dopiero teraz zdecydowalem sie na kupno, wybor padl na Montane Velo. Teraz mysle nad rozmiarem, wertowalem forum i zauwazylem ze wiekszosc ludzi bierze rozmiar wyzej. Jaki rozmiar wziac dla siebie? Wzrost 175cm, klatka 91cm, klatka w Carpi 93-94.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...