Skocz do zawartości

[rower] Evado 4.0 | kross - pytanie

PiotrPJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałem zapytać was o radę. mam dylemat czy kupić rowerek czy nie. Chodzi mi dokładnie o tą sztukę :  http://www.kross.pl/pl/2012/evado-4-0

Mam 18 lat , około 180 cm wzrostu i ważę około 70kg.

Moje jazdy głównie oppierają się o bezdroża , piach , szuter , drogi (w 45%) , leśne dróżki bardzo rzadko.

Czytałem na wszym forum odnośnie hamulców hydraulicznych zaimplementowanych w tym modelu. Wyczytałem , że do mojej jazdy są ok. Na rower takiego typu nie chciałbym wydać więcej niż 2,500 zł , bo budżet mój jest ograniczony. Rama koniecznie musi być koloru białego. Co do osprzętu - podoba mi się . Jest on dobry jak na tą półkę cenową . Przede wszystkim nie jest to szajs.

Jeżeli o czymś zapomniałem proszę pisać .

Pozdrawiam Piotr.

Napisano

Co do koloru: jeśli jest to Twój kolejny rower i wiesz jak biały zachowuje się w użytkowaniu codziennym to problemu nie ma. Jeśli natomiast to pierwszy Twój rower, szczególnie w tym kolorze - a jesteś "estetą" - weź pod uwagę że biały rower jest zawsze brudny :) Bardziej niż na jakimkolwiek innym widać też wszelkie otarcia, zadrapania i obicia lakieru.

Oczywiście jak ma być biały i tylko biały to musi być biały i ja to rozumiem. :)

Napisano

mklos1 - osprzęt dość dobry , nie wiem jak z hydraulikami ale kolor nieciekawy wolałbym jednak biały. Niemniej jednak dziękuję ;)

tobo - Jest to mój drugi rower w życiu , pierwszy męcze już od bodajże 6 kl podstawówki lub pierwsze lata gimbazy , nie pamiętam dokładnie. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego jak będzie wyglądał rower po małym kursie. Rysy i obicia ramy - jeżdżę dość agresywenie ale jedyne uszkodzenia jakie mam to przetarta rama od uderzającego łancucha i drobne ryski na rurze pomiędzy siodłem a kierownicą ( nie wiem jak dokładnie się ją nazywa) 

Mój rower wyglądał tak dopóki sie tylna alivio nie rozsypała : http://zapodaj.net/3d90ed9a06b8e.jpg.html

Teraz jeżdżę na wyklepanej sis tourney ...

Napisano

Moje jazdy głównie oppierają się o bezdroża , piach , szuter , drogi (w 45%) , leśne dróżki bardzo rzadko.

Bezdroża, czyli tniesz na azymut przez las albo pole?

Z tego co piszesz, to moim zdaniem cross nie jest rowerem dla Ciebie, bo stosunkowo wąska opona utknie na bezdrożach albo w piachu. A do crossa zbyt szerokiej opony nie włożysz - w zależności od ramy 1.8-2.1 cala max. Przez łachę piachu spokojnie przelecisz, ale jeśli myślisz o piaszczystej drodze na dłuższym odcinku, to zapomnij.

Crossy mają też z reguły niezbyt agresywną geometrię, pomiędzy trekkingiem a MTB - jeśli jeździsz agresywnie, to może jednak lepiej klasyczne MTB?

Przy okazji - sam mam crossa, ale przez większy niż myślałem udział terenu w moim jeżdzeniu coraz bardziej przezbrajam go na MTB.

Napisano

Bezdroża, czyli tniesz na azymut przez las albo pole?

Z tego co piszesz, to moim zdaniem cross nie jest rowerem dla Ciebie, bo stosunkowo wąska opona utknie na bezdrożach albo w piachu. A do crossa zbyt szerokiej opony nie włożysz - w zależności od ramy 1.8-2.1 cala max. Przez łachę piachu spokojnie przelecisz, ale jeśli myślisz o piaszczystej drodze na dłuższym odcinku, to zapomnij.

Crossy mają też z reguły niezbyt agresywną geometrię, pomiędzy trekkingiem a MTB - jeśli jeździsz agresywnie, to może jednak lepiej klasyczne MTB?

Przy okazji - sam mam crossa, ale przez większy niż myślałem udział terenu w moim jeżdzeniu coraz bardziej przezbrajam go na MTB.

Nie tnę ani przez las ani przez pola. Bezdroża mam na myśli "drogi" bardzo mało uczęszczane (głównie na wsiach) , czyli głównie zwykła wyjeżdżona ziemia pomieszana z drobnymi kamyszkami.

Co do MTBka . Mam już jednego. Sprawdza się dobrze na moich trasach ale jest już stary i dość ciężko się jeździ po asfalcie ze względu na opony. Pomomo wpompowywania hajsu w niego nie widać efektów.

Jeżeli chodzi o opony <cross> i błoto czy piach to doskonale wiem że długiego odcinka nie przejade z cieńką oponą.

Napisałem również że w 45% moje trasy to drogi. Więc przynajmniej w połowie cross będzie lepszym wyborem niż MTB który nadaje się typowo na przejazd przez błotniste pole.

Napisano

Ten Evado 4.0 (ale konkretnie ta wersja z 2012r, bo późniejsze już różnie) wygląda bardzo przyzwoicie. W miarę słaby tylko amortyzator. Jakiś czas temu w necie zaczęło pojawiać się trochę przecenionych Kellysów (w tym białych) z lepszymi amorami, ale za to z V-brake'ami zamiast tarcz:

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-kellys-evox-2012.html

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-kellys-exquisite-2013.html

Było ich dużo więcej, ale ciągle znikają i pojawiają się zaraz w podobnie korzystnych cenach w innych sklepach, więc jest dużo szukania.

Napisano

Ten Evado 4.0 (ale konkretnie ta wersja z 2012r, bo późniejsze już różnie) wygląda bardzo przyzwoicie. W miarę słaby tylko amortyzator. Jakiś czas temu w necie zaczęło pojawiać się trochę przecenionych Kellysów (w tym białych) z lepszymi amorami, ale za to z V-brake'ami zamiast tarcz:

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-kellys-evox-2012.html

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-kellys-exquisite-2013.html

Było ich dużo więcej, ale ciągle znikają i pojawiają się zaraz w podobnie korzystnych cenach w innych sklepach, więc jest dużo szukania.

Osobiście jeżdżę na amorku Omni 191 C4. Jak dla mnie jest ok z tym że nie ma regulacji i blokady . Ma on tyle lat co rower. Tak więc amorek zaimplementowany w evado powinien spełniać wymogi ;)

Odnośnie lilnków co podałeś. Szukam roweru z hydraulikami średniej klasy. Byle nie Tektro i Avid , bo czytałem na tym forum że te heble są do bani.

Jeden jest za 2,5k ale nie ma hydraulików więc odpada , drugi z kolei przekracza mój budżet.

Niemniej jednak dziękuję za wypoweidź .

Napisano

Jeśli chcesz crossa z dobrymi hydraulikami to raczej nic lepszego niż Evado 4.0 2012 nie dostaniesz. Nie wiem też, czy powinieneś marnować czas na szukanie, jak to stary rocznik, to ktoś może ci go pewnie sprzątnąć?

Napisano

to ktoś może ci go pewnie sprzątnąć ?

Jeżeli mowa o zwinięciu sprzed nosa to dostępność ogólnie jest. Chcoaiżby na stronie producenta :)

Jeżeli chodzi o sprzedaż (sprzątnąć - osoba prywatna sprzedać mi) - to nie znam takiej osoby. Tak czy siak brałbym nówkę nieśmiganą :)
Napisano

Upewniałeś się?

To rower sprzed dwóch kolekcji, dla próby spróbowałem go kupić od Krossa i dopiero w ostatnim kroku transakcji pojawia się informacja "Przepraszamy, produkt Evado 4.0 aktualnie niedostępny.". Co mnie w sumie nie dziwi, zdziwiony bym był gdyby nadal go z jakiegoś powodu oferowali :)

Napisano

Upewniałeś się?

To rower sprzed dwóch kolekcji, dla próby spróbowałem go kupić od Krossa i dopiero w ostatnim kroku transakcji pojawia się informacja "Przepraszamy, produkt Evado 4.0 aktualnie niedostępny.". Co mnie w sumie nie dziwi, zdziwiony bym był gdyby nadal go z jakiegoś powodu oferowali :)

Trafna uwaga ;) Przed zakupem zadzwoniłbym do działu sprzedaży i dowiedziłbym się czy rower jest.

Mam nadzieję , że rowerek będzie w 2014r na wiosnę , bo planuje właśnie wtedy kuppić ;)

Napisano

Dziękuję wszystkim za podzielenie się ze mną swoimi opiniami.

Temat uważam za zamknięty. Administracja zrobi z tym tematem to co należy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...