WhoLeeGun Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 Witam Przymierzam sie do zakupu roweru i mam problem, nie wiem czy brac fulla czy HT... ?? Jestem dosc duzym chlopcem, waze 110 kg i mam 180cm wzrostu, zastanawiam sie czy przy mojej masie full nie bedzie za czesto sie psul z tytulu przeciazen. Rower chcial bym zeby sprawdzal sie we freeridzie i lekkim DH...Do tej pory jezdzilem na hard tailu, i nie bylo najgorzej, ale czy full nie daje wiecej mozliwosci?? Ogolnie jestem jeszcze troche zielony w tej tematyce, wiec nie ukrywam ze wszelakie porady sa bardzo milo widziane . Jakie kolwiek sugestje co do sprzetu jaki zakupic rowniez mile widziane, kupowac nowy czy zlozyc ?? Ogolnie pisze z nadzieja ze bardziej doswiadczeni koledzy pomoga mi z tym problemem Pozdrawiam P.S Sorry jesli wklejilem temat nie w tym dziale co trzeba... swiezak jestem
Roonin Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 Jeśli dysponujesz odpowiednim budżetem to oczywiście jak najbardziej może być full, tylko....... Pod warunkiem że kupisz rower/ramę przeznaczoną do FR/DH a nie będziesz szukał tańszych (mniej solidnych) półśrodków. Co do konkretnego modelu/wyboru/podpowiedzi to najpierw budżet. Na chwilę obecną mogę podpowiedzieć tylko tyle że... Jak masz CZAS, troszkę smykałki do wyszukiwania okazji i wiedzy z czego/jak składać to jestem za składaniem. Jak nie posiadasz tych umiejętności to szukać całego używka/nowy. Nowy będzie drogo, kilkakrotnie więcej niż dobry HT. Jak jesteś początkujący i jeszcze nie wiesz co wykiełkuje z twoich zainteresowań to może jakaś używka, tylko solidna.
WhoLeeGun Napisano 15 Listopada 2013 Autor Napisano 15 Listopada 2013 powiedzmy ze usmiechnelo sie do mnie szczescie i wpadlo mi przypadkiem 8000-9000 zl ktore chce przeznaczyc wlasnie na rower odpalilem rower po 3 latach przerwy i na poczatku zajaralem sie enduro, ale pod koniec sezonu dalem sie namowic na wypad freeraidowo/DH i zaszczulem sie strasznie na jazde z sercem na ramieniu ( tak sie czulem ) wiec na pewno wykielkuje z tego freeride/ lekkie DH
Roonin Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 No to masz szerokie pole do popisu Co do konkretnego modelu to wiesz..... jest tego tyyyle... Popatrz tutaj, może coś ci przypadnie do gustu: http://www.dh-zone.com/forum/viewforum.php?f=10&sid=d41830165e72a2706ee90fdd1ead600c To tak oczywiście poglądowo bo to nie giełda Ja poskładałem sobie takie coś: http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/freeride/prayer.html Oczywiście z wieloma odstępstwami od oryginału Moja historia była podobna do Twojej.
vitesse Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 110 kg przy 180 cm, to otyłość, zjeżdżając z górki z tym nic nie zrobisz, pomysł też nad poprawa wagi, a obawy ze rower nie wytrzyma znikną
Roonin Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 Waga pewnie spadnie skoro jest to powrót do roweru po 3 latach. Oczywiście jeśli rower będzie eksploatowany
WhoLeeGun Napisano 16 Listopada 2013 Autor Napisano 16 Listopada 2013 zawsze bylem duzy, cala rodzine mam duza, i waga nigdy nie przeszkadzala mi w osiagnieciach sportowych, zdaje sobie sprawe ze trzeba zrzucic pare kilo... Zjezdzajac z gorki osiagne wieksza predkosc od kolegi ktory wazy 60 kg, grawitacja , wiec nie wiem czemu twierdzisz ze nic z tym nie zrobie Swoja droga czekalem az ktos sie uczepi mojej wagi No ale dosc o mojej tuszy, moze kolega podpowiedzial by w jaki sprzet inwestowac
Roonin Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 Wiesz.... trochę tego jest. Naprawdę w tym przedziale cenowym to jest już sporo rowerów do wyboru w podobnych parametrach i troszkę trudno powiedzieć bierz akurat ten. Jeden powie bierz Glorkę, drugi Big Hita a trzeci powie Summum, to troszkę już osobiste preferencje decydują. A wybór jest naprawdę spory. Proponował bym troszkę poczytać to drugie forum ono jest bardziej nastawione na taki styl jazdy i postarać się wyrobić sobie jakąś opinię i się na coś ukierunkować. Co do wagi. No powiedzmy ze troszkę tego jest ale wydawało mi się oczywiste że autor tematu zdaje sobie z tego sprawę i skoro chce jezdzić to będzie się starał coś z tego zgubić. Powiedzieć odpuść sobie nie te gabaryty? Chyba nie tędy droga.
WhoLeeGun Napisano 16 Listopada 2013 Autor Napisano 16 Listopada 2013 Przegladam, przegladam, tam tez wrzuce temacik moze chlopaki podpowiedza A wage zaznaczylem celowo , wiem ze duzo, bedzie mniej Kolega vitesse akurat jest slabo pomocny, jakis uprzedzony, ale kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie
Roonin Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 Nie ma co się do siebie uprzedzać, powiedzmy że kolega tylko zwrócił uwagę na jeden z ewentualnych problemów Poczytaj o ramach, typach zawieszeń, zastosowaniach... Po prostu trzeba zawęzić krąg poszukiwań i ukierunkować się na coś.
FURMAN19875 Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 Wg mnie waga to nie problem. Przy takim budżecie jesteś w stanie kupić nawet speca demo 8 i wieeeele innych dobrych rowerków . Zwróć przy zakupie uwagę na damper, żeby był dobry, miał regulację itp. Jak dampera dobrze wyregulujesz to nie będzie problemu z zawieszeniem. Jeżeli chcesz latać to się pilnuj, bo każda rama pęka, każde koło się krzywi. U Ciebie niestety może być problem przy niedolotach . Oczywiście nie mam zamiaru Cię obrazić czy coś.
WhoLeeGun Napisano 16 Listopada 2013 Autor Napisano 16 Listopada 2013 Jak bym mial sie obrazac za poruszanie tematu mojej wielkosci to byl bym zakomleksionym typem ktory nie probowal by takich rzeczy Boje sie niedolotow dlatego mam zamiar zrzucic z 15 kg przez zime Co do roweru myslalem wlasnie nad demo 8 albo wish pro 2013... ewentualnie GT Distortion 3.0
Roonin Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 No i teraz coś możemy zacząć dyskutować. W wish czy tym GT od razu trzeba by o innym damperze pomyśleć bo jak zejdziesz nawet do 95kg to powietrzniak to tak średnio. Żeby nie było, skoro producent taki wsadził to niby można na tm jezdzić ale według mnie sprężyniak byłby pewniejszy. Bo i jezdziec duży i dyscyplina nie lekka. Z kolei Demo 8 to sporo ponad Twój budżet. Powiedział bym że ten GT tylko skoku troszkę mało jak na FR/DH z kolei w wish nie podoba mi się cena, uważam że w tych pieniądzach można znalezć coś lepszego. A może jednak załapać się na promocję ? http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/freeride/prayer.html Wiem, wiem, ma swoje słabe punkty ale ta cena...
FURMAN19875 Napisano 17 Listopada 2013 Napisano 17 Listopada 2013 Nowe Demo 8 wychaczysz nieraz nawet za 8 tys.Ja na początku bałem się niedolotów, teraz boję się przelotów, bo to czasem bywa gorsze .
Roonin Napisano 17 Listopada 2013 Napisano 17 Listopada 2013 No jak by to rzeczywiście było możliwe kupić demo za 8k to by była najlepsza opcja ale osobiście się nie spotkałem z AŻ TAKĄ promocją. To by było mniej niż pół ceny rynkowej.
FURMAN19875 Napisano 17 Listopada 2013 Napisano 17 Listopada 2013 No jak by to rzeczywiście było możliwe kupić demo za 8k to by była najlepsza opcja ale osobiście się nie spotkałem z AŻ TAKĄ promocją. To by było mniej niż pół ceny rynkowej. Jeszcze niedawno było pełno takich ofert na allegro. Kręciły się gdzieś w cenach 8k - 9k. A tutaj masz jeszcze taniej http://www.aliexpress.com/item/2013-Specialized-Demo-8-Carbon-Downill-Bike/1470918069.html
Roonin Napisano 17 Listopada 2013 Napisano 17 Listopada 2013 No może i były nie wiem nie interesowałem się akurat tym modelem bo cena nawet samej ramy jak dla mnie była zaporowa. Do tego z Ali trzeba doliczyć jeszcze cło które niewątpliwie doliczą.
WhoLeeGun Napisano 18 Listopada 2013 Autor Napisano 18 Listopada 2013 tez znalazlem pare ofert demo w granicach 8-9 k wiec jest osiagalny
marcin_ostrów Napisano 18 Listopada 2013 Napisano 18 Listopada 2013 Ale wiesz że w zasadzie środowiskiem naturalnym demówki , prayera czy innych tego typu sprzętów to są bikeparki z wyciągami a nie okolice Łodzi ? I tak z ciekawości, wrzuć no może jakiś filmik z yt pokazujący co rozumiesz pod pojeciem FR/DH , bo to pojęcie na forum maniaków rowerowych może oznaczać całkiem co innego niż Tobie się wydaje M
FURMAN19875 Napisano 18 Listopada 2013 Napisano 18 Listopada 2013 Może kolega nie ma zamiarów ciągle tkwić w Polsce?A nawet jeżeli doliczą cło to i tak wyjdzie o wiele taniej niż normalnie.
Roonin Napisano 18 Listopada 2013 Napisano 18 Listopada 2013 Ale wiesz że w zasadzie środowiskiem naturalnym demówki , prayera czy innych tego typu sprzętów to są bikeparki z wyciągami a nie okolice Łodzi ? Aaaaa no nie wiedziałem że to trzeba mieszkać w górach żeby mieć "licencję" na taki rower. Przecież żyjemy w średniowieczu i wyprawa np: do Wisły kolaską to wyprawa tak na tydzień. O ile po drodze zbrojne bandy nie napadną dalem sie namowic na wypad freeraidowo/DH Odważny zaiste mąż przedzierający się borami przez pół Królestwa do tegoż miejsca gdzie inni odważni mężowie puszczają się w dół na swoich metalowych rumakach Wilcy go nie zjedli Nie mogłem się powstrzymać Peace For All
WhoLeeGun Napisano 18 Listopada 2013 Autor Napisano 18 Listopada 2013 Roonin lepiej bym tego nie skomentowal
marcin_ostrów Napisano 19 Listopada 2013 Napisano 19 Listopada 2013 Naturalnym środowiskiem a nie że masz nie kupować Jak masz zajawkę i będziesz dużo czasu spędzał w górach to czemu nie , ale sam piszesz że miałeś 3 lata przerwy .Musisz tylko mieć świadomość że to nie są rowery uniwersalne. Ja jak mam podjechać 1,5 km żeby sobie pozjeżdżać to często ładuje bika do samochodu . Na enduraczu śmiga mi się o wiele lepiej, fakt , mniej wybacza na zjazdach Roonin, wielki + za poczucie humoru M
Roonin Napisano 19 Listopada 2013 Napisano 19 Listopada 2013 A ja się cieszę że padło na inteligentnego gościa który zrozumiał moje intencje i nie obraził się bez powodu Wiesz.... wena mnie niosła na swych skrzydłach Oczywiście masz w tym co piszesz sporo racji, dlatego sugerowałem autorowi czy jest pewien swoich wyborów.. Lecz skoro jest zdecydowany no to czego nie. Zresztą sam pewnie wiesz jak to czasami jest... Czasami tak długo coś nam nie daje spokoju i siedzi w głowie póki tego nie zrealizujemy Tak jak sam napisałeś "zajawka" Warto się samorealizować póki mamy na to siły i ochotę
marcin_ostrów Napisano 19 Listopada 2013 Napisano 19 Listopada 2013 Obrażać się za dobry tekst ? ....już wyrosłem z gimnazjum , ładnych parę ...naście lat temu Może jeszcze parę słów a propo mojej historii rowerowej : pierwszy ht , potem full xc 100mm , am140 , enduro 160 mm , fr/dh 200/185 z dwupółką . Te dwa ostanie rowery jeszcze mam , i mam porównanie na co dzień. FR wożę w samochodzie te 1,5 km i z potem na czole wpycham do góry . I nawet nie chodzi o wagę , ale o oponki 2,5 , geometrię i bujanie. Według mnie ciężko na tym jeździć ( nie zjeżdżać ) . Natomiast enduracz jest o wiele bardziej uniwersalny , nie dość że z 6 kg lżejszy , to o innej geometrii ( kąt podsiodłówki się kłania ). I na tym da się podjeżdżać , zjeżdżać , po prostu jest to fajny rower na co dzień, do tego nie jest mocno upośledzony na zjazdach. I o ile autor nie będzie jeździł tylko po bikeparkach i trasach dh , to w ten segment bym celował. Czyli Reign, Enduro/Enduro EVO , Stumpjumper EVO czy cała gama Cubów/Canyonów . M
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.