Skocz do zawartości

[korba] problem z imbusem

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Znowu mam problem ze śrubami. Chciałem wymienić zębatki w korbie, ale nie mogę odkręcić ramienia korby. Jeden z imbusów ma zjechane gniazdo i nie da rady go odkręcić. Próbowałem wbić płaski śrubokręt i jakoś to ruszyć, ale nic z tego. Nie wiem czy wiercenie ma sens tutaj?

Dremel, lub inna mała szlifiereczka i zrobić na łbie śruby nacięcie tak żeby pasowało pod płaski śrubokręt. Rozwiercanie bedzie ryzykowne, zwłaszcza ze ramię to amelinium i gwint może sie rozpłynąć w powietrzu:D

Wysłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 4

Bity są zwykle bardzo miękkie. Zniszczysz tylko bit, a pożądanego efektu możesz nie osiągnąć. Polecam wykrętaki. To takie lewe gwinty. Nawiercasz otwór w uszkodzonej śrubie i wkręcasz w lewą stronę. Jako że śruba ma prawy gwint będzie się wykręcać. Kosztują nic a mogą być pomocne.

http://allegro.pl/wykretaki-do-urwanych-zerwanych-srub-5-sztuk-w-wa-i3702318793.html

• Mod Team

Bity są zwykle bardzo miękkie

Ostatnio doświadczyłem  tej "miękkości", potrzeba mi było płaski z wycięciem na środku, brat mi zajumał szlifierkę wiec co ...brzeszczot ... i żebyście sie nie zdziwili jak brzeszczotem można bita przeciąć ... nawet rysy nie zrobiłem ... a żebym nie skłamał to bit pochodzący z jakiegoś badziewnego zestawu kluczy, dlatego miał iść na poświecenie ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...