Skocz do zawartości

[opony] niechca sie ulozyc na obreczy

vitesse

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dostałem do roweru opony specialized borugh zwijane w rozmiarz 700x42problem polega na tym ze po zalozeniu sa strasznie krzywe, az zastosowałem wode z plynem do maczyn, jest lepiej ale opona dalej nie jest okragla, obręcze, sa proste nie miałem problemu z zalozeniem innych opon czy opona zwijana mogla się odksztalcic od lezenia ?

Napisano

Jeśli była pozwijana na rantach to jak najbardziej mogła się odkształcić, możesz też spróbować zamontować te opony i podczas pompowania co jakiś czas poprawiaj oponę na obręczy. Jak dalej nic to nie da to po prostu pojeździj trochę, może z czasem się to unormuje.

Napisano

Sprawdź czy opaska nie siedzi przypadkiem w rowkach obręczy. U mnie przez to opona, też speca, fast track, nie chciała się ułożyć. Ostatecznie wyciągnąłem szeroką opaskę i owinąłem obręcz dwukrotnie taśmą izolacyjną, tak żeby rowki zostały odkryte. Opona praktycznie sama teraz wskakuje.

Napisano

Płyn do mycia naczyń z wodą to nie jest najlepszy pomysł. Najlepiej zastosować talk i wtedy guma nie przykleja się do obręczy i dobrze się układa. Warto pojeździć i po jakimś czasie ułożyć ją na nowo.

Napisano

Napompuj do maksymalnego ciśnienia podanego na oponie, następnie spuśc trochę i dopompuj do swojego ćiśnienia preferowanego - u mnie problem wtedy znika (opony np. Continetala tylko w taki mi się układają)

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, trochę pomogły, zobaczę co z ta opaska :) oponę pompuje oczywiście do maksymalnego ciśnienia, talku używam wewnątrz opony by nie sklejka się z detka, płyn z woda mimo wszystko pomaga na rantach.

opaski raczej nie wydaja mi się problemem, tutaj zrobiłem dwie fotki

https://picasaweb.google.com/114784718399507604624/Specialized02?authkey=Gv1sRgCML2k97K3OyfEQ#5946450477892332066

problemem wydaje mi się prujaca się oslona "druta" cos widać na zdjęciu. Może to trzymać opone i niechce wyskoczyć ? dziś się przejadę może mnie nie wybuja za bardzo :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...