vitesse Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 dostałem do roweru opony specialized borugh zwijane w rozmiarz 700x42problem polega na tym ze po zalozeniu sa strasznie krzywe, az zastosowałem wode z plynem do maczyn, jest lepiej ale opona dalej nie jest okragla, obręcze, sa proste nie miałem problemu z zalozeniem innych opon czy opona zwijana mogla się odksztalcic od lezenia ?
szliri Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Jeśli była pozwijana na rantach to jak najbardziej mogła się odkształcić, możesz też spróbować zamontować te opony i podczas pompowania co jakiś czas poprawiaj oponę na obręczy. Jak dalej nic to nie da to po prostu pojeździj trochę, może z czasem się to unormuje.
derwisz Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Sprawdź czy opaska nie siedzi przypadkiem w rowkach obręczy. U mnie przez to opona, też speca, fast track, nie chciała się ułożyć. Ostatecznie wyciągnąłem szeroką opaskę i owinąłem obręcz dwukrotnie taśmą izolacyjną, tak żeby rowki zostały odkryte. Opona praktycznie sama teraz wskakuje.
kundello Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Płyn do mycia naczyń z wodą to nie jest najlepszy pomysł. Najlepiej zastosować talk i wtedy guma nie przykleja się do obręczy i dobrze się układa. Warto pojeździć i po jakimś czasie ułożyć ją na nowo.
afly Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Napompuj do maksymalnego ciśnienia podanego na oponie, następnie spuśc trochę i dopompuj do swojego ćiśnienia preferowanego - u mnie problem wtedy znika (opony np. Continetala tylko w taki mi się układają)
vitesse Napisano 15 Listopada 2013 Autor Napisano 15 Listopada 2013 Dzięki za odpowiedzi, trochę pomogły, zobaczę co z ta opaska oponę pompuje oczywiście do maksymalnego ciśnienia, talku używam wewnątrz opony by nie sklejka się z detka, płyn z woda mimo wszystko pomaga na rantach. opaski raczej nie wydaja mi się problemem, tutaj zrobiłem dwie fotki https://picasaweb.google.com/114784718399507604624/Specialized02?authkey=Gv1sRgCML2k97K3OyfEQ#5946450477892332066 problemem wydaje mi się prujaca się oslona "druta" cos widać na zdjęciu. Może to trzymać opone i niechce wyskoczyć ? dziś się przejadę może mnie nie wybuja za bardzo
vitesse Napisano 25 Listopada 2013 Autor Napisano 25 Listopada 2013 Przednia opona przy okazji kapcia wskoczyła na swoje miejsce, tylnia muszę sprawdzić, ale chyba były zbyt długo zwinięte
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.