Skocz do zawartości

[oś] łożyska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem rowerow wiec nie znam profesjonalnych okreslen poszczegolnych czesci rowerowych. (Dodam, ze mam klasyczny suport: os, miejsce na wianki, lozyska :]) Mam dwa problemy:

1. Chce wymienic lozyska ktore sa na osi z pedalami. No i w sklepie na haslo: "lozyska do osi" sprzedano mi dwa wianki. Jeden ma wiecej kulek, drugi mniej, ale wiekszych. No i ktory ma byc z ktorej strony? Jest jakas roznica? Zaznaczam, ze oba lozyska maja ta sama srednice.

2. Odkreca mi sie pedalo (te bez zebatek). Dawalem juz podkladke sprezynowa jednak po przejechaniu kilkunastu kilometrow znow zaczelo odkrecac sie... Czym moze to byc spowodowane?

• 3 tygodnie później...
Napisano
:) Po pierwsze łożyska z obu stron są takie same a co do ramienia (bo to nie pedał ci się odkręca tylo korba lewa ) wymień ramię bo jest wyrobione
Napisano

:( Po pierwsze łożyska z obu stron są takie same a co do ramienia (bo to nie pedał ci się odkręca tylo korba lewa ) wymień ramię bo jest wyrobione

Ty wiesz w ogóle o czym piszesz? Pedały mają z jednej strony większe łożysko, z drugiej mniejsze. Przykładowo w moich pedałach jest to 12 i 13 kulek (kulki osobno, nie w wianku)

Napisano

sprzedali ci chyba łożyska do osi... suportu a jeżeli masz luzy na pedałach to rozkręcasz, czyścisz szmarujesz i skręcasz wszystko załatwi

jeśli chodzi o pedał to czasami są w przyrodzie takie odchyły:D po prosty trzeba zastosować jakiś patent są takie kleje do gwintów na forum szanowany jest locktite czy jakoś tak powinno pomóc

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...