MatiHG Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Witam, dręczy mnie myśl dlaczego części do roweru (np. piastę) jest sprzedawana bez oryginalnego pudełka a na innych aukcjach z pudełkiem. Pytałem się sprzedawców ale nie otrzymałem informacji może wy mi pomożecie rozwiązać tą zagadkę. Przepraszam jak nie w tym dziale napisałem post ale nie wiedziałem gdzie to napisać Z góry dziękuje
McWolf Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Zapewne jest to czesc OEM, wypuszczona przez producenta z zamyslem ze bedzie zamontowana na rowerze zanim trafi do klienta koncowego. Takie czesci na ogol sa tansze, najczesciej dostarczane z woreczku z instrukcja obslugi.
MatiHG Napisano 14 Listopada 2013 Autor Napisano 14 Listopada 2013 Zapewne jest to czesc OEM, wypuszczona przez producenta z zamyslem ze bedzie zamontowana na rowerze zanim trafi do klienta koncowego. Takie czesci na ogol sa tansze, najczesciej dostarczane z woreczku z instrukcja obslugi. To by się zgadzało dzięki
afly Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Tak samo z łańcuchami, tańsza opcja w woreczku - wersja OEM, droższa opcja w pudełku (oczywiście mowa o tym samym modelu).
mtbikeer Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 Czy takie produkty mają gwarancję producenta? W przypadku łańcuchów to nie robi różnicy, ale już przy amortyzatorach może być problem. Bo sklep sprzedający amortyzatory OEM też nie może realizować gwarancji u dystrybutora/producenta bo taki widelec jest przeznaczony do zamontowania w danym rowerze i tylko w nim ma gwarancję. Kilka lat temu jak chciałem zareklamować RockShox Judy w Harfie to dostałem informację, że sklep w którym go kupiłem, sprzedaje amortyzatory OEM właśnie bez jakiejkolwiek gwarancji. A sklep oczywiście odpisał "uszkodzenie powastałe w wyniku nieprawidłowego użytkowania" (czy jakoś tak). Ale to było kilka lat temu, ktoś wie jak jest teraz?
miskov17 Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 Postaram się opisać jak to wygląda, niestety nie jest to takie proste jak się wam wydaje Generalnie możemy podzielić części na 3 grupy: 1. Produkty "retail" czyli przeznaczone do handlu detalicznego Są to produkty posiadające oryginalne opakowanie producenta/dystrybutora na którym znajdują się informacje o marce/modelu, powinien być też kod ean. Sprzedaż ich oczywiście jest w pełni legalna, obowiązuje pełna gwarancja. Nie muszą być w pudełku, mogą być np. w folii (np. niższe modele komponentów shimano). 2. Produkty z opakowań zbiorczych Są to produkty z oficjalnej dystrybucji, pełnowartościowe, przeznaczone zazwyczaj dla serwisów - brak na nich cech identyfikacyjnych (ean itp), bez opakowań lub w opakowaniach zastępczych. Powinny być sprzedawany tylko jako całość (np 20 łańcuchów shimano). Oczywiście w kraju-raju dzieje się inaczej, i mniej uczciwi sprzedawcy sprzedają je jako normalny towar. 3. Produkty OEM Produkty przeznaczone do montażu, bez opakowań lub w opakowaniach zastępczych, ew. z instrukcją obsługi. Sprzedaż takich części na rynku detalicznym jest niedozwolona przez producenta/dystrybutora (zdarza się napis na opakowaniu "not for sale" itp.). Mogą się różnić specyfikacją od oryginalnych produktów. Brak gwarancji. Ale warto też przeczytać to: Ad 1. Może się zdarzyć produkt "retail" bez opakowania - np. powystawowy, uszkodzone opakowanie w czasie transportu itp. Oczywiście w takim przypadku gwara dalej obowiązuje, produkt jest pełnowartościowy. Ad 2. Ze względu na często i gęsto, trudną sytuację z rodzimymi dystrybutorami, sklepy ratują się kupnem części za granicą. One także posiadają gwarancję - w razie problemów taka część jest odsyłana lub naprawiana przez sam sklep. Jeśli dba o klienta, naprawi usterkę na własny koszt albo też generalnie będzie miał go w nosie i napisze standardową formułkę "uszkodzenie z winy użytkownika" z oczywistych względów rodzimy dystrybutor wypiera się takich części jak diabeł wody święconej. A allegro to już niestety 3 świat. Poza normalnymi sklepami oferującymi części w sposób, powiedzmy, legalny, mamy też prywatnych użytkowników z częściami mniej legalnymi. I tutaj co trafisz to istna loteria
tobo Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 2. Produkty z opakowań zbiorczych Są to produkty z oficjalnej dystrybucji, pełnowartościowe, przeznaczone zazwyczaj dla serwisów - brak na nich cech identyfikacyjnych (ean itp), bez opakowań lub w opakowaniach zastępczych. Powinny być sprzedawany tylko jako całość (np 20 łańcuchów shimano). Oczywiście w kraju-raju dzieje się inaczej, i mniej uczciwi sprzedawcy sprzedają je jako normalny towar. Zapomniałeś o najważniejszym - te produkty są TAŃSZE w zakupie dla sprzedawcy niż produkty w opakowaniach detalicznych - czysty zysk przy sprzedaży. Najczęściej spotykane produkty tego typu to: kasety, łańcuchy, klocki hamulcowe do v-brake, wsuwki/gumki do szufladek, klocki do tarczówek, linki. W opakowaniach zbiorczych oferowane są z reguły komponenty z niższych grup.
marcinusz Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 Kilka lat temu jak chciałem zareklamować RockShox Judy w Harfie to dostałem informację, że sklep w którym go kupiłem, sprzedaje amortyzatory OEM właśnie bez jakiejkolwiek gwarancji. Pozwolę sobie uściślić. Sklep nie może sprzedać towaru bez "jakiejkolwiek gwarancji". Może sprzedać bez gwarancji producenta/dystrybutora. Ale obowiązuje odpowiedzialność z tytułu niezgodności towaru z umową. Potocznie rzecz ujmując jest to dwuletnia "gwarancja" na produkt. Przy czym jedynym odpowiedzialnym jest sklep. Dalej jest zgodnie z tym co sie tu pisze. Taki sklep na głowie stanie, żeby reklamację odrzucić, bo sam za naprawę/wymianę będzie musiał zapłacić. W najlepszym wypadku - wyśle za granicę (o ile ma taką możliwość) i jeśli tam uznają, to sklep też uzna.
Fenthin Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 Zaś ujmując to poprawnie, NTzU nie ma nic wspólnego z gwarancją. Stąd nie dość, że czepiasz się słówek, to jeszcze jesteś w błędzie.
mklos1 Napisano 20 Listopada 2013 Napisano 20 Listopada 2013 Pytanie jak to jest z legalnością nabycia takiego produktu w wersji OEM. W przypadku oprogramowania używanie takiego softu na licencji OEM jest nielegalne (o ile licencja nie została zakupiona wraz ze sprzętem - np regenerowanym komputerem). Bardzo często zdarzało mi się, ze po nabyciu okazywało się, że suport czy np klocki były w wersji "OEM".
marcinusz Napisano 20 Listopada 2013 Napisano 20 Listopada 2013 Zaś ujmując to poprawnie, NTzU nie ma nic wspólnego z gwarancją. Stąd nie dość, że czepiasz się słówek, to jeszcze jesteś w błędzie. Nie jestem w żadnym błędzie. Jeśli uważasz, że jest inaczej to wskaż moje błędne twierdzenie. Oczywiście, że niezgodność to nie to samo co gwarancja. Są to jednak dwie podstawy prawne odpowiedzialności za sprzedawany towar, więc coś tam wspólnego mają. W praktyce większość reklamujących towar składa po prostu reklamację nie precyzując czy korzystają z gwarancji, rękojmi czy niezgodności towaru z umową. mklos1, nie stosowałbym analogii do softu, bo oprogramowanie to jednak coś innego. Korzystanie z oprogramowania bez ważnej licencji podpada pod przepisy karne. Użytkownik OEMowych klocków hamulcowych nie ma czego się obawiać - nie jest to karalne. Nabycie takich klocków niczym nie grozi. Co najwyżej sklep handlujący OEMem może naruszać swoją umowę z dystrybutorem i tu narażać się na sankcje. Ale to przy założeniu, że umowa mu tego zabrania i nie ma cichego przyzwolenia na taką praktykę zwiększania zyskowności handlu produktami danej firmy.
Offlon58 Napisano 21 Listopada 2013 Napisano 21 Listopada 2013 Czyli warto kupować czesci OEM gdyż sa tansze a nie ma z tego powodu zadnych nie przyjemnosci? tzn. braku gwarancji czy czegos takiego. wsumie pudelko to tylko ozdoba nie po to sie kupuje produkt.
Fenthin Napisano 21 Listopada 2013 Napisano 21 Listopada 2013 ...wskaż moje błędne twierdzenie. (...) niezgodność to nie to samo co gwarancja. Są to jednak dwie podstawy prawne odpowiedzialności za sprzedawany towar, więc coś tam wspólnego mają. W praktyce większość reklamujących towar składa po prostu reklamację nie precyzując czy korzystają z gwarancji, rękojmi czy niezgodności towaru z umową. I tu już masz rację
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.