Skocz do zawartości

[piasta] Shimano Alfine 8

thetere

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak napisałem wcześniej wszystko jest kwestią transmisji mocy i 48/25 będzie łatwiej się kręciło jak 36/19. Przy alfine należy pamiętać że zębatki są pod łańcuch singlowy, więc blat od normalnej korby nie będzie pasował do łańcucha, a raczej będzie pasował, tylko zęby się zaczną szybko piłować. Zębatki do SRAMa są w wersjach na obydwa rodzaje łańcuchów, więc warto mieć je na uwadze, nie koniecznie 25z ale również te z zakresu 18z-23z

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka

Napisano

A co tu uzasadniać. Spójrz na tabelkę 4 posty wyżej i widać zakresy przełożeń. Im bardziej miękko tym będziesz miał łatwiej na podjazdach. 11z przy 29'' praktycznie nie wykorzystasz, więc w 18z nie ma co się pchać. Grupa Alfine ma dwie korby 45z i 39z, więc w zależności którą opcję wybierzesz bardziej przypasuje ci 20z lub 23z z tyłu. A dlaczego SRAM? Ponieważ niektórych blatów nie dostaniesz pod łańcuch 11/32, a jeżeli już, to nie w rozmiarach które byś mógł chcieć, np. jaja od DOVAL.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak jak napisałem wcześniej wszystko jest kwestią transmisji mocy i 48/25 będzie łatwiej się kręciło jak 36/19.

O to się rozchodzi.

Na korbach Alfine świat się nie kończy, jest dużo większy wybór jednorzędówek.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Przecież wzór w tym arkuszu jest prosty: przełożenie piasty * przełożenie korba tylna zębatka * rozmiar koła

W wyniku otrzymujemy ekwiwalent średnicy koła dla przełożenia 1:1.

Rozmiar koła ma dużo. Załóżmy, że mamy napęd 1:1 i koło o obwodzie 1m. Wtedy przy jednym obrocie korby pokonujemy 1m. Jeżeli zmienimy koło na większe o obwodzie 2m, to przy jednym obrocie korby przejedziemy 2m, czyli faktycznie mamy przełożenie 2:1 (mocno upraszczając, bo faktycznie trzeba też uwzględnić długość korby).

Zazwyczaj ten aspekt się pomija, bo porównuje dla jednego roweru, jednak przy porównaniach różnych wielkości kół lub opon warto uwzględnić i ten czynnik.

Jak ktoś jeszcze nie zna: http://sheldonbrown.com/gears/

Napisano

Przy alfine należy pamiętać że zębatki są pod łańcuch singlowy, (...)

Nie. Zębatki są dedykowane pod wąskie łańcuchy (Chain Compatibility - Super Narrow HG).

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć łańcucha singlowego i/lub zamienić zębatkę na taką z grubszymi zębami.

Napisano

Przecież wzór w tym arkuszu jest prosty: przełożenie piasty * przełożenie korba tylna zębatka * rozmiar koła W wyniku otrzymujemy ekwiwalent średnicy koła dla przełożenia 1:1.

Czyli wzór nie pokazuję nam ilości zębów na kasecie tylko co? Co nam daje wynik? Jaki ekwiwalent średnicy koła?

Napisano

Wpisz przednią i tylną zębatkę o takim samym rozmiarze oraz rozmiar koła 10.

Przykład dla Inter/Alfine 8

0,527	0,644	0,748	0,851	1	1,223	1,419	1,615
5	6	7	9	10	12	14	16
Pierwszy rząd to przełożenia piasty, drugi wynikowy rozmiar koła. Czyli dla jednego obrotu korby mamy jeden obrót koła o średnicy z drugiego rzędu (wartości są zaokrąglone do wartości całkowitych).

Ten arkusz nie wylicza żadnych rozmiarów zębatek.

Napisano

użeracie sie co do przełożeń ale zapominacie o ergonomi (alfine 8) 

manetka niewygodna(projektowali ją chyba po libacji) grip z nexusa nietrwały

sama piasta odczuwalnie ciężej się kręci po 2 sezonach przesiadłem sie na xt i jest o niebo lepiej

ciężką piaste niewygodnie się nawet podrzuca np. krawężnik

Napisano

A konkretnie co jest nie tak z manetką?

Mi jedynie brakuje możliwości skakania po kilka biegów za jednym pociągnięciem, a tak jest ok.

Owszem piasty wielobiegowe są mniej sprawne, ale to nie sprzęt do ścigania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...