Skocz do zawartości

[porównanie] który rower lepszy trek 3500 - kross hexagon x5

Matyss89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Właśnie zamierzam kupić rower i mam na oku te dwa modele:

http://www.kross.pl/pl/2014/mtb/hexagon-x5 - Kross Hexagon x5

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/sport/3_series/3500_disc/#/pl/pl/model/details?url=pl/pl/bikes/mountain/sport/3_series/3500_disc - Trek 3500

Oba są w podobnym przedziale cenowym i nie wiem, który będzie odpowiedniejszy. Mam na myśli jakość osprzętu itp. Głównie śmigam po ulicy, rzadziej w lesie. Proszę Was o pomoc :)

Jeśli popełniłem jakiś błąd to wybaczcie jestem nowym użytkownikiem forum :)

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na te rowery, zależy mi na czasie :)

Napisano

Najbardziej znacząca różnica to hamulce - trek ma tarczówki, hexagon v-brake - ani jedne ani drugie nie są rewelacyjne, jednak jeśli będziesz miał chęć posiadać lepsze hamulce to trek ma już koła do tarcz a hexagon nie - a to podnosi koszty wymiany. 

Oba rowery to "miejskie mtb" czyli rowery niekoniecznie do zaawansowanego użytkowania terenowego.

Wagowo oba wypadają podobnie. 

Napisano
2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora.

Rozmawiałem dzisiaj o tym w jednym ze sklepów, facet mi powiedział, że gdybym chciał założyc tarcze w Krossie to byłby to wydatek rzędu ok 500zl. Dlatego jestem sklonny bardziej ku Trekowi, móglbym zmienić hamulce po jakimś czasie. A co powiesz o reszcie osprzętu, w którym z rowerów wypada to lepiej?

Napisano

Oba rowery w cenie sugerowanej przez producenta są raczej słabe (trek zbliża się osprzętowo niemal do poziomu tanich supermarketowców). Szczególnie, że mamy sezon przecen i co chwila ktoś donosi, że udało mu się stargować rower o parę stówek w sklepie.

Rozumiem, że zakup przez internet odpada?

Jeśli tak to proponuję wycieczkę do najbliższego Decathlonu, tam za 1599 jest Rockrider 5.3 którzy jest praktycznie pod każdym względem o wiele, wiele lepszy. Przy okazji dostajesz dożywotnią gwarancję na ramę i rury.

Napisano

Nie odpada, poprostu nie znam sie zbyt dobrze na rowerach i balbym sie, ze nie bylbym w stanie sam wyregulowac odpowiednio roweru gdyby ten przyszedl do mnie zamowiony :)

A cos w tej cenie moglbys jeszcze zaproponowac? :)

Napisano

Jazda do Decathlonu też odpada? Przecen w żadnym ze swoich lokalnych sklepów nie widziałeś?

Nie wiem, co tam u Ciebie mają. Może mają A2 z 2013 i mógłbyś trochę stargować? Dużo osób ostatnio stargowała w sklepie:

http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a2

Może masz Martes Sport bliżej niż Decathlon? Tam jest seria Kross Black Edition, która wychodzi trochę taniej. 

Napisano

Jazda do Decathlonu nie odpada, z Torunia do Bydgoszczy jest kawałek, także bym sie wybral :) Martes jest na miejscu :)

Napisano

W takim razie bardzo polecam w Decathlonie Rockridera 5.3, a w Martes Sport Kross Black Edition 2. W obu nie ma się do czego przyczepić i kupiła je duża liczba użytkowników tego forum.

Rockrider powinien być raczej zawsze na stanie, a z Black Edition może być różnie, bo weszły w sezonie letnim > http://pliki.martessport.com.pl/site_media/pobieranie/martes_sport_WIOSNA_LATO_13_small.pdf a nie wiem jak to u nich z sezonami wygląda. Może jeszcze je prowadzą? Jak masz na miejscu to możesz sprawdzić.

Oba są o dwie-trzy klasy lepsze od tych proponowanych w pierwszym poście.

Napisano

Dziękuje bardzo za pomoc :) na pewno odwiedze sklep Martes, może uchował sie tam Kross :)

Napisano

A gdybym zdecydował się jednak na zakup przez internet to co w tej cenie byś mi mógł polecic? :) Chciałbym poznać wszystkie opcje :)

• Mod Team
Napisano

Na wstępie, nie cytuj ostatniej wypowiedzi ... no zwłaszcza swojej ... to przesada,...

Jeżeli nie jesteś zrażony, możesz poszukać używki, w tej cenie wywiesz sztukę kilka klas wyższą która naprawdę będzie dawać przyjemność z jazdy ...

Jak nie to można zejść z markowych rowerów na rzecz tych mniej znanych, które gorsze nie sa a w tej samej cenie mają lepszy osprzęt. Na allegro chociażby jest Kands, całkiem ciekawa opcja.

Napisano

Z tego, co widzę obecnie wiele promocji (np na Krossa A3) się skończyło, więc raczej w tym budżecie nowego nie znajdziesz nic lepszego od Rockridera 5.3. Oczywiście, używka mogłaby być dużo lepsza, ale imho, jak na twoje potrzeby, to 5.3 byłby zupełnie wystarczający. 

Kandsy/Lazaro (bo to jedna firma) są trochę słabsze, mógłbyś się nad nimi zastanowić, gdybyś chciał kupić rower typu cross, a nie MTB, co w sumie chyba bardziej pasowałoby do deklarowanego przez ciebie zastosowania. Wtedy modele Kands Maestro albo Lazaro Integral (oba koło 1100-1200zł).

Edycja: Ten jest jeszcze bardzo fajny:

http://allegro.pl/rower-mbike-renegade-vbr-2013-kola-26-rama-17-35-i3675637623.html

Ale jeśli wierzyć plotkom, istnieje zagrożenie, że producent niebawem już nie będzie istniał, więc mogą być problemy z gwarancją :)

Napisano

W takim razie zostane chyba przy tym RR 5.3, przejde się jeszcze do Masters obejrzec Krossa i wtedy zdecyduje :) dziekuje za podpowiedzi :)

W Masters zostały wprowadzone nowe modele Krossa, Black Edition 3, przewyższający moje zdolności finansowe :P

Napisano

Pech. I ma stałą cenę mimo końca sezonu? A to uparciuchy. No to zostaje zadzwonić do Decathlonu i spytać się czy mają 5.3, byś nie jechał tam niepotrzebnie :)

Opcja stargowania Krossa A2 z poprzedniego roku też się chyba oddala, bo nagle zniknęły wszędzie promocje na te rowery. Czyżby włączył się sam Kross, któremu się to nie podobało? Nie wiadomo, podobnie sprzedawcy i producenci mają jakieś tajemne umowy dotyczące cen :)

Napisano

Pech. I ma stałą cenę mimo końca sezonu? A to uparciuchy. No to zostaje zadzwonić do Decathlonu i spytać się czy mają 5.3, byś nie jechał tam niepotrzebnie :)

Opcja stargowania Krossa A2 z poprzedniego roku też się chyba oddala, bo nagle zniknęły wszędzie promocje na te rowery. Czyżby włączył się sam Kross, któremu się to nie podobało? Nie wiadomo, podobnie sprzedawcy i producenci mają jakieś tajemne umowy dotyczące cen :)

Ceny wyprzedażowe są wycofane ze stron, ale to tylko pozory. Kross faktycznie zainterweniował w sprawie wyprzedaży, ale sprzedawcy dalej jadą z ceną taką jak była więc nie ma co się tym zbytnio przejmować. 

Napisano

Właśnie wróciłem z Decathlonu z rowerem :) przejechałem nim tylko póki co ok 4km (tyle co z dworca do domu) i jestem zadowolny :) jak pogoda dopisze to wybiore się na dłuższa wyprawe :) dziękuje za pomocną dłoń przy wyborze roweru :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...