Matyss89 Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Witam, Właśnie zamierzam kupić rower i mam na oku te dwa modele: http://www.kross.pl/pl/2014/mtb/hexagon-x5 - Kross Hexagon x5 http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/sport/3_series/3500_disc/#/pl/pl/model/details?url=pl/pl/bikes/mountain/sport/3_series/3500_disc - Trek 3500 Oba są w podobnym przedziale cenowym i nie wiem, który będzie odpowiedniejszy. Mam na myśli jakość osprzętu itp. Głównie śmigam po ulicy, rzadziej w lesie. Proszę Was o pomoc Jeśli popełniłem jakiś błąd to wybaczcie jestem nowym użytkownikiem forum Czy ktoś mógłby rzucić okiem na te rowery, zależy mi na czasie
tobo Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Najbardziej znacząca różnica to hamulce - trek ma tarczówki, hexagon v-brake - ani jedne ani drugie nie są rewelacyjne, jednak jeśli będziesz miał chęć posiadać lepsze hamulce to trek ma już koła do tarcz a hexagon nie - a to podnosi koszty wymiany. Oba rowery to "miejskie mtb" czyli rowery niekoniecznie do zaawansowanego użytkowania terenowego. Wagowo oba wypadają podobnie.
Matyss89 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Napisano 13 Listopada 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Rozmawiałem dzisiaj o tym w jednym ze sklepów, facet mi powiedział, że gdybym chciał założyc tarcze w Krossie to byłby to wydatek rzędu ok 500zl. Dlatego jestem sklonny bardziej ku Trekowi, móglbym zmienić hamulce po jakimś czasie. A co powiesz o reszcie osprzętu, w którym z rowerów wypada to lepiej?
Tadeus Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Oba rowery w cenie sugerowanej przez producenta są raczej słabe (trek zbliża się osprzętowo niemal do poziomu tanich supermarketowców). Szczególnie, że mamy sezon przecen i co chwila ktoś donosi, że udało mu się stargować rower o parę stówek w sklepie. Rozumiem, że zakup przez internet odpada? Jeśli tak to proponuję wycieczkę do najbliższego Decathlonu, tam za 1599 jest Rockrider 5.3 którzy jest praktycznie pod każdym względem o wiele, wiele lepszy. Przy okazji dostajesz dożywotnią gwarancję na ramę i rury.
Matyss89 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Napisano 13 Listopada 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Nie odpada, poprostu nie znam sie zbyt dobrze na rowerach i balbym sie, ze nie bylbym w stanie sam wyregulowac odpowiednio roweru gdyby ten przyszedl do mnie zamowiony A cos w tej cenie moglbys jeszcze zaproponowac?
Tadeus Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Jazda do Decathlonu też odpada? Przecen w żadnym ze swoich lokalnych sklepów nie widziałeś? Nie wiem, co tam u Ciebie mają. Może mają A2 z 2013 i mógłbyś trochę stargować? Dużo osób ostatnio stargowała w sklepie: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a2 Może masz Martes Sport bliżej niż Decathlon? Tam jest seria Kross Black Edition, która wychodzi trochę taniej.
Matyss89 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Napisano 13 Listopada 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Jazda do Decathlonu nie odpada, z Torunia do Bydgoszczy jest kawałek, także bym sie wybral Martes jest na miejscu
Tadeus Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 W takim razie bardzo polecam w Decathlonie Rockridera 5.3, a w Martes Sport Kross Black Edition 2. W obu nie ma się do czego przyczepić i kupiła je duża liczba użytkowników tego forum. Rockrider powinien być raczej zawsze na stanie, a z Black Edition może być różnie, bo weszły w sezonie letnim > http://pliki.martessport.com.pl/site_media/pobieranie/martes_sport_WIOSNA_LATO_13_small.pdf a nie wiem jak to u nich z sezonami wygląda. Może jeszcze je prowadzą? Jak masz na miejscu to możesz sprawdzić. Oba są o dwie-trzy klasy lepsze od tych proponowanych w pierwszym poście.
Matyss89 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Napisano 13 Listopada 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Dziękuje bardzo za pomoc na pewno odwiedze sklep Martes, może uchował sie tam Kross
Matyss89 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Napisano 14 Listopada 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. A gdybym zdecydował się jednak na zakup przez internet to co w tej cenie byś mi mógł polecic? Chciałbym poznać wszystkie opcje
Mod Team Puklus Napisano 14 Listopada 2013 Mod Team Napisano 14 Listopada 2013 Na wstępie, nie cytuj ostatniej wypowiedzi ... no zwłaszcza swojej ... to przesada,... Jeżeli nie jesteś zrażony, możesz poszukać używki, w tej cenie wywiesz sztukę kilka klas wyższą która naprawdę będzie dawać przyjemność z jazdy ... Jak nie to można zejść z markowych rowerów na rzecz tych mniej znanych, które gorsze nie sa a w tej samej cenie mają lepszy osprzęt. Na allegro chociażby jest Kands, całkiem ciekawa opcja.
Tadeus Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Z tego, co widzę obecnie wiele promocji (np na Krossa A3) się skończyło, więc raczej w tym budżecie nowego nie znajdziesz nic lepszego od Rockridera 5.3. Oczywiście, używka mogłaby być dużo lepsza, ale imho, jak na twoje potrzeby, to 5.3 byłby zupełnie wystarczający. Kandsy/Lazaro (bo to jedna firma) są trochę słabsze, mógłbyś się nad nimi zastanowić, gdybyś chciał kupić rower typu cross, a nie MTB, co w sumie chyba bardziej pasowałoby do deklarowanego przez ciebie zastosowania. Wtedy modele Kands Maestro albo Lazaro Integral (oba koło 1100-1200zł). Edycja: Ten jest jeszcze bardzo fajny: http://allegro.pl/rower-mbike-renegade-vbr-2013-kola-26-rama-17-35-i3675637623.html Ale jeśli wierzyć plotkom, istnieje zagrożenie, że producent niebawem już nie będzie istniał, więc mogą być problemy z gwarancją
Matyss89 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Napisano 14 Listopada 2013 W takim razie zostane chyba przy tym RR 5.3, przejde się jeszcze do Masters obejrzec Krossa i wtedy zdecyduje dziekuje za podpowiedzi W Masters zostały wprowadzone nowe modele Krossa, Black Edition 3, przewyższający moje zdolności finansowe
Tadeus Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Pech. I ma stałą cenę mimo końca sezonu? A to uparciuchy. No to zostaje zadzwonić do Decathlonu i spytać się czy mają 5.3, byś nie jechał tam niepotrzebnie Opcja stargowania Krossa A2 z poprzedniego roku też się chyba oddala, bo nagle zniknęły wszędzie promocje na te rowery. Czyżby włączył się sam Kross, któremu się to nie podobało? Nie wiadomo, podobnie sprzedawcy i producenci mają jakieś tajemne umowy dotyczące cen
mrova Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Pech. I ma stałą cenę mimo końca sezonu? A to uparciuchy. No to zostaje zadzwonić do Decathlonu i spytać się czy mają 5.3, byś nie jechał tam niepotrzebnie Opcja stargowania Krossa A2 z poprzedniego roku też się chyba oddala, bo nagle zniknęły wszędzie promocje na te rowery. Czyżby włączył się sam Kross, któremu się to nie podobało? Nie wiadomo, podobnie sprzedawcy i producenci mają jakieś tajemne umowy dotyczące cen Ceny wyprzedażowe są wycofane ze stron, ale to tylko pozory. Kross faktycznie zainterweniował w sprawie wyprzedaży, ale sprzedawcy dalej jadą z ceną taką jak była więc nie ma co się tym zbytnio przejmować.
Matyss89 Napisano 16 Listopada 2013 Autor Napisano 16 Listopada 2013 Właśnie wróciłem z Decathlonu z rowerem przejechałem nim tylko póki co ok 4km (tyle co z dworca do domu) i jestem zadowolny jak pogoda dopisze to wybiore się na dłuższa wyprawe dziękuje za pomocną dłoń przy wyborze roweru
Tadeus Napisano 16 Listopada 2013 Napisano 16 Listopada 2013 Gratulacje. Myślę, że będziesz zadowolony. A jakby co to podobno Decathlon nie robi problemów z gwarancją
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.