Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] co polecacie?

rosol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Znajomy zastanawia się nad kupnem nowych hamulców hydraulicznych.

Obecnie posiada Avid Juicy Three jednak popsuły się i jest zmuszony kupić nowe.

Co polecacie kupić?

Zastanawia się nad zestawem Shimano Alivio model M445 P+T

Dobry wybór czy polecacie coś lepszego?

Cena do ok 300-350 zł.

Jazda typowo rekreacyjna.

• Mod Team
Napisano

zamontowałem dwa zestawy hampli do rowerów i w obu w trakcie jazdy rekreacyjnej działają bezproblemowo. Wg mnie są OK. Można za ok. +100 szukać kompletu deore  i ten jest dużo miększy i mocniejszy. Ja problemu w jeździe z 445/446 nie widzę. Dają radę nawet na maratonach. Czasami wydaje mi się, że takie klamki lepiej oddają warunki i moc hamowania, wiem co robię i z jaką mocą, w przeciwieństwie do nowych klamek.

Napisano

Osobiście jeżdżę od ponad dwóch sezonów na M455. Jeżdżę rekreacyjnie, ale dla mnie są rewelacyjne. Siły hamowania nigdy mi nie braknie (postawienie roweru na przednim kole na asfalcie przy 35+ km/h nie jest żadnym problemem (ważę niecałe 70kg + 14kg rower). Modulacja według mnie jest bez zarzutów bo zarówno przedni hamulec jak i tylny bardzo łatwo się wyczuwa ten moment gdy zaczyna hamować i precyzyjnie dozuje się siłę hamowania do zablokowania koła. Wyższy model Deore zapewne będzie lepszy, jednak ja swoim M445 naprawę nie potrafię nic zarzucić. Bardzo polecam te hamulce :) W razie pytań udzielę info na ich temat :) Pozdrawiam.

Napisano

Od siebie polecam 596. Bardzo dobry hamulec jak za te pieniądze. Przy tarczy 160mm i metalach XTRa mocy jest w nadmiarze, modulacja też na dobrym poziomie.

Jeżeli 615 to tak samo udana konstrukcja to nic tylko brać i się nie zastanawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...