Arxas Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Cześć, przymierzam się do zakupu hamulców slx br-m666 i zastanawiam się nad stosunkiem ceny do szajby jeśli chodzi o tarcze hamulcowe. Potrzebuję 160 i 180 na centerlock, więc skłaniam się ku produktom szitmano. Pierwszy wybór padł na slx sm-rt67, gdyż cena oscylująca w okolicy 80 zł za sztukę jest do przełknięcia i do tego mają aluminiowego pajączka. Kolejne są już chyba XT sm-rt81, ale cena już nieco odstraszająca - około 130 zł za sztukę. Ogólnie chciałbym zmieścić się w tych 100 zł za jedną tarczę, no chyba że rzeczywiście warto dołożyć. Hamulce kupuję z myślą o allmountain, chciałbym czuć się bezpiecznie na długich zjazdach i w razie, gdy trochę sobie pofolguję nie obawiać się, że się nie zatrzymam, jak to jest aktualnie w przypadku moich biednych m485 z tarczami 160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Tarcze shimano xt ice-tec to jedne z lepiej hamujących tarcz na jakich jeździłem, nie mam do porównania zwykłej bez ice-tec ani tańszej wersji ale generalnie te tarcze są warte swojej ceny, nie wychodzą z fabryki od razu krzywe ani podobne historie, nie gną się i generalnie pająk ładnie je usztywnia. Może nie są super lekkie ale super działają, na 180mm jakby ktoś przed przednim kołem ścianę postawił, są aż za mocne - polecam xt-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpeedyBandito Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Ja mam porównanie do ice-techów i możesz spokojnie brać zwykłe rt67. Ja mam wersję na 6 śrub (rt76) i z moimi hamulcami (m675) jest to prawdziwy killer na strome i długie zjazdy Poniżej stówy możesz też znaleźć rt68 z ice-techem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 RT 66 vs RT 76 vs Avid HS1 ?? Co polecacie z tych trzech tarcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Bierz RT76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Czy naprawde bede czul az taka roznice miedzy RT76 a 66? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 4 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Tarcze na alu pająku są sztywniejsze, trudniej je pokrzywić i lepiej odprowadzają ciepło. Czy naprawdę będziesz czuł przekonasz się dopiero jak sam porównasz. Są tu tacy co nic nie czują i tacy co czują nakrętki na wentylach. Odpowiedz sobie ile chcesz wydać a potem kup opcję która Cię lepiej urządza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jako posiadacz 76tek powiem że to jedne z najlepszych części jakie kupiłem do roweru, a po ich zakupie definitywnie skończyły się problemy z dzwonieniem i ocieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 RT 66 vs RT 76 vs Avid HS1 ?? Co polecacie z tych trzech tarcz? Sprawa jest prosta, RT76. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jednak polecialem w HS1, jesli bede mial z nimi problemy wymienie juz na pewno na 76 Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 5 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 hs1 hmm.... ja tam jestem zadowolony mam na tyle 203mm na hamplu tektro auriga comp i daje rade,wiadomo sam hampel jest slaby,ale w porównaniu z oryginalną tarczą to róznica jest mega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Hehe 4ppy.jpg Fakt faktem HS1 zbiera rownie dobre opinie. Kwestia ceny, za komplet nowych HS! 180/160 zaplacilem 120zl. Uwazasz ze nie bede zadowolony? Bylbym bardziej gdybym wydal 230 za komplet RT76 i uzywal ich pare razy w roku na stromych zjazdach? Jesli te tarcze mnie nie zadowola nastepnymi jakie kupie beda RT76. Wiec po co glupkowate odpowiedzi? Pytanie zadane 4.01 a dzis juz 6.01, niestety nie bede siedzial przed monitorem i czekal na Twoja odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 No tak bo my tu siedzimy 24/7 i czekamy tylko na twoje pytania. Z resztą jak bajkopisarz jest zadowolony to każdy będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie lubię kłócić sie z władza Władza zawsze ma rację Zreszta nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. Az tak bardzo nie licza sie dla mnie czyjes odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 W Avidach HS1 dzialają o niebo lepiej niż stare tarcze, ale i tak piszczą, krzywią się a w błocie masakrycznie wycinają klocki. Po sparowaniu z hamulcami XT a jeszcze lepiej XTR dostajemy jednak produkt idealny. Porównywałem siłę hamowania na tarczach Shimano i na HS1 i przy tarczach 160 mm działają mocniej, lepiej, jest lepsza modulacja właśnie HS1 a nie Ice. Kolejny plus że HS1 są tańsze i lżejsze. Minusem jest fakt że 99% tanich 160 na allegro to podróbki z aliexpress które tylko kształtem nawiązują do oryginałów, a "nadruk" jest wzięty z katalogu Srama... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Minusem jest fakt że 99% tanich 160 na allegro to podróbki z aliexpress które tylko kształtem nawiązują do oryginałów I takie pewnie zostały nabyte. Afidy nie Avidy bo komplet nowych HS1 w Harfie i innych sklepach kosztuje koło 3 stów. Ale gratuluję dobrego zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Hm tarcze zdjete z nowego roweru takze 100% oryginal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aflo Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Minusem jest fakt że 99% tanich 160 na allegro to podróbki z aliexpress które tylko kształtem nawiązują do oryginałów, a "nadruk" jest wzięty z katalogu Srama... Też stoję przed wyborem tarczy i zastanawiała mnie rozbieżność cenowa HS1 160mm: od 50 zł do 140 zł, więc już wszystko jasne. Za oryginały trzeba liczyć 100 zł- 140 zł, więc decyduję się na SM-RT86, które kupię za 122 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Lub czekac az pojawi sie cos z demontazu z pewnego zrodla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Nie można się też tak do końca sugerować tymi cenami z all... bo u jednego sprzedawcy ten sam towar kosztuje o 30-35% mniej czasami dlatego że po prostu się nie sprzedał i kasa jest zamrożona wiec puszczają go po kosztach by mieć kwit na nowy towar. Więc jak to jest z tymi rt 66? Warto je kupić czy nie, sprawdzą się w dłuższej eksploatacji z m 596, porównując je do hs1 np.? Dodam może że po górach nie latam ale mam zamiar zaliczyć w tym sezonie kilka maratonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.