Skocz do zawartości

[tarcze] dobór tarcz pod hamulce slx br-m666

Arxas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do zakupu hamulców slx br-m666 i zastanawiam się nad stosunkiem ceny do szajby jeśli chodzi o tarcze hamulcowe. Potrzebuję 160 i 180 na centerlock, więc skłaniam się ku produktom szitmano. Pierwszy wybór padł na slx sm-rt67, gdyż cena oscylująca w okolicy 80 zł za sztukę jest do przełknięcia i do tego mają aluminiowego pajączka. Kolejne są już chyba XT sm-rt81, ale cena już nieco odstraszająca - około 130 zł za sztukę. Ogólnie chciałbym zmieścić się w tych 100 zł za jedną tarczę, no chyba że rzeczywiście warto dołożyć. Hamulce kupuję z myślą o allmountain, chciałbym czuć się bezpiecznie na długich zjazdach i w razie, gdy trochę sobie pofolguję nie obawiać się, że się nie zatrzymam, jak to jest aktualnie w przypadku moich biednych m485 z tarczami 160.

• Mod Team

Tarcze shimano xt ice-tec to jedne z lepiej hamujących tarcz na jakich jeździłem, nie mam do porównania zwykłej bez ice-tec ani tańszej wersji ale generalnie te tarcze są warte swojej ceny, nie wychodzą z fabryki od razu krzywe ani podobne historie, nie gną się i generalnie pająk ładnie je usztywnia. Może nie są super lekkie ale super działają, na 180mm jakby ktoś przed przednim kołem ścianę postawił, są aż za mocne - polecam xt-ki :)

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

Tarcze na alu pająku są sztywniejsze, trudniej je pokrzywić i lepiej odprowadzają ciepło.

Czy naprawdę będziesz czuł przekonasz się dopiero jak sam porównasz. 

Są tu tacy co nic nie czują i tacy co czują nakrętki na wentylach. Odpowiedz sobie ile chcesz wydać a potem kup opcję która Cię lepiej urządza.

Hehe 4ppy.jpg

Fakt faktem HS1 zbiera rownie dobre opinie.

Kwestia ceny, za komplet nowych HS! 180/160 zaplacilem 120zl.

Uwazasz ze nie bede zadowolony?

Bylbym bardziej gdybym wydal 230 za komplet RT76 i uzywal ich pare razy w roku na stromych zjazdach?

Jesli te tarcze mnie nie zadowola nastepnymi jakie kupie beda RT76.

Wiec po co glupkowate odpowiedzi?

Pytanie zadane 4.01 a dzis juz 6.01, niestety nie bede siedzial przed monitorem i czekal na Twoja odpowiedz :)

W Avidach HS1 dzialają o niebo lepiej niż stare tarcze, ale i tak piszczą, krzywią się a w błocie masakrycznie wycinają klocki. Po sparowaniu z hamulcami XT a jeszcze lepiej XTR dostajemy jednak produkt idealny. Porównywałem siłę hamowania na tarczach Shimano i na HS1 i przy tarczach 160 mm działają mocniej, lepiej, jest lepsza modulacja właśnie HS1 a nie Ice. Kolejny plus że HS1 są tańsze i lżejsze. Minusem jest fakt że 99% tanich 160 na allegro to podróbki z aliexpress które tylko kształtem nawiązują do oryginałów, a "nadruk" jest wzięty z katalogu Srama...

Minusem jest fakt że 99% tanich 160 na allegro to podróbki z aliexpress które tylko kształtem nawiązują do oryginałów

I takie pewnie zostały nabyte. Afidy nie Avidy bo komplet nowych HS1 w Harfie i innych sklepach kosztuje koło 3 stów. Ale gratuluję dobrego zakupu.

Minusem jest fakt że 99% tanich 160 na allegro to podróbki z aliexpress które tylko kształtem nawiązują do oryginałów, a "nadruk" jest wzięty z katalogu Srama...

Też stoję przed wyborem tarczy i  zastanawiała mnie rozbieżność cenowa HS1 160mm: od 50 zł do 140 zł, więc już wszystko jasne.

Za oryginały trzeba liczyć 100 zł- 140 zł, więc decyduję się na SM-RT86, które kupię za 122 zł.

• 4 tygodnie później...

Nie można się też tak do końca sugerować tymi cenami z all... bo u jednego sprzedawcy ten sam towar kosztuje o 30-35% mniej czasami dlatego że po prostu się nie sprzedał i kasa jest zamrożona wiec

puszczają go po kosztach by mieć kwit na nowy towar.

Więc jak to jest z tymi rt 66?

Warto je kupić czy nie, sprawdzą się w dłuższej eksploatacji z m 596, porównując je do hs1 np.?

Dodam może że po górach nie latam ale mam zamiar zaliczyć w tym sezonie kilka maratonów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...