Skocz do zawartości

[koła] jakie kupić?

aPa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wrzucam mój pierwszy temat.

mam rower kilku ponad pięcioletni. mam pokrzywione bardzo mocno obręcze a koła zjechane.

chciałbym zakupić komplet kół. wszystkie koła są przykręcane do ramy. z tego powodu mam kilka pytań:

1. jakie zakupić koła, za komplet nie chce dać wiecej niż 200zł. jeżdże okazyjnie raczej po "normalnym" terenie. obecnie mam koła chyba 26.

2. czy ma znaczenie jaka jest rama? bo widziałem ze koła są przymocowane na taki zamek, albo takie jak ja mam, czyli skręcone zwykłą nakrętką

3. czy kaseta będzie pasować do każdej piasty?

4. znalazłem na allegro koła (http://allegro.pl/item105313563_okazja_kola_alexrims_mavic_idealne_.html), ale na przednim była założona tarcza, czy to ma jakieś znaczenie? czy zamontuje do moich widełek?

mógłbym iść do sklepu i popytać ale pewno wcisnęliby mi jakieś dziadostwo.

za wszelkie informacje i podpowiedzi bardzo dziękuję

1. Na Twoim miejscu poszedłbym do rowerowego sklepu i kupił jakies koła przód + tył za max. 100zł, bo pod wolnobieg nic takiego specjalnego nie idzie dostac, a takie koła za te 100zł by Ci w zupełnosci wystarczyły, ja miałem w starym rowerku z tyłu koło za 50zł i przejechałem na nim dwa sezony w sumie jakies 15000km i padła piasta, ale to z mojej winy, tak by pewnie była dobra do dzis, tylko długo jeździłem z luzami na łożyskach i sie w koncu bieżnie wytarły.

2. Jaka jest rama to chyba nie ma znaczenia,, to tylko kwestia tego jak sie zakręca koło, wiadomo zamykacze sa wygodniejsze.

3. Kaseta bedzie pasować do kazdej paisty pod kasete.

4. Tarcza była założona ale obrecz jest chyba przystosowana pod v-ki. Tylko czy on sprzeda je za 200zł, i do tych kół musiałbym kupic kasete.

Jeszcze napisz czy masz kasete czy wolnobieg, ile zebatek ?

ja z mojej strony moge polecić koła polskiej firmy saiko!!

niby nic szczególnego a jednak sa dosyc mocne! w moim starym rowerze merida kalahari 510 mam takie własnie koła saiko 2 komorowe stozkowe i sa mocne!

na zmiane smigałem tym rowerem z moim ojcem który waży ponad 90 kg i wszystko ok z kołami

cena tez umiarkowana mozna je dorwac juz za 60 złoty!

adres strony ; http://www.saiko.pl/index2.html a jeździłem na Typ - profil obręczy 0-2004

bo kasete się nakłada i dokręca nakrętka a wolnobieg sie cały nakręca na gwint na piaście, skoro masz 6 zebatek to masz pewnie wolnobieg, bo raczej nie było kaset na 6 :P

wiec pewnie tez masz przerzutki na 6 i manetki, idź lepiej sie porozglądac do jakiegos sklepu rowerowego co maja na wolnobieg, tylko cos takie lepszego, i na aluminiowych piastach, bo czasami moga Ci wciś jakies niewiadomo co i sie rozpadnie po miesiącu

bo kasete się nakłada i dokręca nakrętka a wolnobieg sie cały nakręca na gwint na piaście, skoro masz 6 zebatek to masz pewnie wolnobieg, bo raczej nie było kaset na 6 :P

wiec pewnie tez masz przerzutki na 6 i manetki, idź lepiej sie porozglądac do jakiegos sklepu rowerowego co maja na wolnobieg, tylko cos takie lepszego, i na aluminiowych piastach, bo czasami moga Ci wciś jakies niewiadomo co i sie rozpadnie po miesiącu

czyli wychodzi ze mam kasete, bo mam dość sporą nakrętke ;] generalnie razem z zakupem kół musze zrobić gruntowne czyszczenie. piasta z tyłu wygląda raczej dobrze. no ale jak bede kupował koła no to razem z piastami bo nie będe sie bawił w zakładanie szprych. gdybym wymienial korbe (bo przydałoby sie to zrobić) musze wymienić suport? czy każda korba będzie pasować do każdego suportu i do mojego rowerq? :P

nie, nie ma kasety:

tj. kaseta: http://www.allegro.pl/item104898058_kaseta...najtaniej_.html

tam jest ta nakrętka,

a tj. wolnobieg: http://www.allegro.pl/item104674516_wielot...ano_od_ss_.html

i jaka masz nakrętke, z takimi dwomi dziurkami do rozkręcania ?

wydaje mi sie ze nie było nigdy kaset na 6 zębatek, a co do korby to podobno do różnych korb sa różne długości suportów, ale do jakich korb jakie suporty to nie wiem

Przede wszystkim zastanów się czy w ten rower warto inwestować kolejne pieniądze. Z tego co na razie napisałeś to można mieć wątpliwości. Może napisz coś więcej plus jakieś zdjęcia.

właśnie wróciłem z pracy i jak napisałem wcześniej wrzucam fotki:

1. hpim05141lz.th.jpg

2. hpim05163kk.th.jpg

3. hpim05207tu.th.jpg

4. hpim05150bb.th.jpg

czy warto inwestować? rama dobra. hamulce też. tylne zębatki wyglądają znośnie. korba wyjechana. widełki okej. siodełko okej. koła masakrycznie pokrzywione (nie da rady ich podciągnąć ;) ) kierownica okej. przerzutki trzeba wyregulować i jeszcze przeżyją jeden sezon (ewentualnie wymiana). jak kupowałem ten rowerek (1998) to był wtedy bardzo drogi i naprawde szkoda mi go.

tak zrobiłem sobie rachunek to wychodzi że trzeba wymienić koła + ewentualnie korba (no chyba że ktoś zauważy coś czego ja nie widze :D wkoncu nie jest specem ;)). szkoda mi dawać wiecej kasy na rower z którego korzystam raz na jakiś czas. na razie musze go doprowadzić do stanu używalności bo w najbliższym czasie zaczynam rehabilitacje kolana. jak będzie się dobrze sprawował to w nagrode może coś mu jeszcze wymienie :huh:

A więc na allegro komplet kół możesz kupić za ok 100zł ewentualnie samo koło tylne od wolnobieg za ok 40zł + sam wolnobieg to daje jakieś 60zł ;).

BTW te koła która odałeś z allegro. . . raz nie wiem do czego one służą bo niby na komponentach dobrych ale ten zaplot jest dość wątpliwy i wymiana jednej szprychy będzie się wiązała z wymianą innych poza tym to waży trochę :D.

A więc na allegro komplet kół możesz kupić za ok 100zł ewentualnie samo koło tylne od wolnobieg za ok 40zł + sam wolnobieg to daje jakieś 60zł ;).

BTW te koła która odałeś z allegro. . . raz nie wiem do czego one służą bo niby na komponentach dobrych ale ten zaplot jest dość wątpliwy i wymiana jednej szprychy będzie się wiązała z wymianą innych poza tym to waży trochę :D.

aha. właśnie chodzi mi o lekkie i wytrzymałe koła. te miają 8 lat :huh: czy ewntualnie powieniem coś jeszcze wymienić?

@aPa łoł ^^ . . . może sprostuje lekkich i wytrzymałych szybko za małą cenę nie znajdziesz. .. może ku tylko wytrzymałe to prędzej coś ciekawego znajdziesz. A wymień najleiej oba mimo ,że moga Ci się jeszcze przydać dobre nowe nie jest złe ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...