Skocz do zawartości

[Rower] Pomoc w zakupie - rower z hamulcami v-brake

Stormiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od kilku lat objeżdzam rózne rowery od full-i po karbonowe cuda i jedno mnie najbardziej irytuje... hamulce tarczowe, ciągła ich regulacja po zdjęciu koła (  na miejscówke jadę zreguły autem i pakuje rower do bagaznika ) dziwne dzwięki podczas jazdy, ciagłe regulacje itd... próbowałem różnych rowerów, modeli chamulców  i ciągle to samo... a że śmigam w mazowieckim to tarcze tak naprawde nie sa mi potrzebne - do takiego doszedłem wniosku.

obecnie w rowerze mam zamontowane :

Hamulec przedni: Hayes Stroker Trail, hydrauliczne tarczowe 180mm

Hamulec tylny: Hayes Stroker Trail, hydrauliczne tarczowe 160mm

i dostaję szału poprzez ciągłe obcieranie lub dzwonienie :/

Dlatego decyzja o zakupie dobrego roweru ale z hamulcami v-brake , obecnie nie jest łatwo o taki rower nie mówie o krążownikach parkowych tylko o przyzwoitych rowerach w stylu np starego krossa level a6 z roku 2008. ;)

mam 192 cm wzrostu i wage 84- 86 kg

Na tą chwilę mam dwa pytania :

1. 26 cali czy 29 a może najnowszy trend 27,5 ? 

2. jaka firma produkuje coś sensownego na v-kach ? czy zostaje mi tylko zakup np cuba aim i totalna modyfikacja roweru żeby tojakoś jeżdziło i nie ważyło 16 kg ;)

bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam i dziekuje za poświęcony czas na moje wypociny ;)

Napisano

Commencal El Camino VB.
Na Mazowsze jak znalazł- nie wiem jak reszta osprzętu.... 

A w ogole PW Ci posłałam ze szczególami bo nie chcę żeby mnie o tu o reklamę posądzali(nie nie jestem tym dystry:P)

Napisano

Commencal El Camino VB.

Na Mazowsze jak znalazł- nie wiem jak reszta osprzętu.... 

A w ogole PW Ci posłałam ze szczególami bo nie chcę żeby mnie o tu o reklamę posądzali(nie nie jestem tym dystry:P)

Biore pod rozwage, ale jakoś specjalnie mnie nie powala i ta geometria jakaś taka dziwna sie wydaje..

Napisano

Powiedziałbym, że to raczej wina konkretnie Hayesów jest.

Seria Stroker czy to Ryde czy Trail ma niemożliwie mało miejsca między klockiem a tarczą.

Zamiast wywalać kasę na nowy rower przetestowałbym jakieś inne hamulce.

Najlepiej pożyczyć rower lub same hamulce od kogoś na dzień lub dwa i zrobić z nimi standardowy przejazd.

Napisano

Powiedziałbym, że to raczej wina konkretnie Hayesów jest.

Seria Stroker czy to Ryde czy Trail ma niemożliwie mało miejsca między klockiem a tarczą.

Zamiast wywalać kasę na nowy rower przetestowałbym jakieś inne hamulce.

Najlepiej pożyczyć rower lub same hamulce od kogoś na dzień lub dwa i zrobić z nimi standardowy przejazd.

jakie w takiem razie są sprawdzone hamulce tarczowe i nie mają takiego problemu ? nie dzwonią nie trą i po zdjęciu koła nie bede musiał niczego regulować . lub przynajmiej bez narzedziowo

Napisano

Takie pewnie cię nie interesują ja mam avid BB7 i nie mam problemów z ocieraniem i dzwonieniem, jak co to czasem trzeba po założeniu koła poluzować zacisk i prosto ustawićkoło- docisnąć ramę żeby koło weszło równo. Ale to są hamulce mechaniczne a ty byś chciał hydrauliki.

Napisano

Rada na Twój kłopot-Shimano BR-M 615

na jakiej podstawie proponujesz te hamulce , jeździsz na takich ?  przemyslalełm temat i ostatecznie moge zaryzykować około 500 zł i kupic jakies hamulce które pozwola mi uwolnic się od ciągłych regulacji, ocierania i dzwonienia.

Napisano

Załóż może temat w dziale o hamulcach. Ja mam niestety małe doświadczenie z różnymi modelami hamulców. Także pytaj kogoś bardziej doświadczonego, który model ma dużo miejsca na tarcze.

Napisano

Załóż może temat w dziale o hamulcach. Ja mam niestety małe doświadczenie z różnymi modelami hamulców. Także pytaj kogoś bardziej doświadczonego, który model ma dużo miejsca na tarcze.

masz rację, więc żeby nie odbiegać od tematu prosze tylko o odp na dwa pytania z pierwszego postu. temat hamulców tarczowych założe w odpowiednim dziale.

Napisano

dla przypomienia ;)

1. 26 cali czy 29 a może najnowszy trend 27,5 ? 

a) cube aim

B) kross level b2

2. jaka firma produkuje coś sensownego na v-kach ? czy zostaje mi tylko zakup np cuba aim i totalna modyfikacja roweru żeby tojakoś jeżdziło i nie ważyło 16 kg ;)

Napisano

A może złóż rower ze starego przelozysz gesty, z ram można kupić boplight marathon np. W wersji sport nowa za około 600 zł albo chiński karbon, po dołożeniu kilka stowek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...