bartek6622 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Hej, dzisiaj, po zakończeniu jazdy zauważyłem w swoim 7 miesięcznym Lazaro, którym przejechałem nieco ponad 4000km, pęknięcie na rurze podsiodłowej. Pęknięcie znajduje się pomiędzy zaciskiem sztycy, a spawem z górną rurą. Jest ono nie wielkie, jednak daje się zauważyć od wewnętrznej jak i zewnętrznej strony. Jutro postaram się podesłać zdjęcia tego defektu. Od razu mam pytanie, co mógł bym z tym faktem zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Gwarancja? Niezgodność towaru z umową? Ramy lazaro to wydmuszka. Miałeś poprawnie zamontowaną sztycę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Oddać na gwarancję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Obstawiam że miałeś za dużo wysuniętą sztycę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Właśnie sztyca była wysunięta, tak, że znacznik był schowany idealnie pod zaciskiem, tak że wydaje mi się że nie była za mocno wysunięta. Napisałem, do transroweru i zobaczymy co powiedzą na to. Zbliża się zima, to w sumie można by zdziałać coś z gwarancją, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PjeseczeQ Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Niezgodność towaru z umową? Po 7 miesiącach ? Będzie trudno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Podejrzewam, że wada nie powstała 7 miesięcy temu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PjeseczeQ Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Ale 7 msc od zakupu, teraz udowodnienie niezgodności z umową będzie sporo trudniejsze. Jak udowodnisz, że pęknięcie jest od wczoraj, a nie od dwóch miesięcy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 A jak udowodni, że nie wysunął sztycy na sam koniec ? Jak firma jest w porządku to wymienią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 No, tak jak mówiłem, czekam na odpowiedź. Jeżeli będzie negatywna, to raczej na spawanie się zdecyduję, Pęknięcie nie jest jakieś ogromne, tak że sądzę,że zapewne wystarczyła by jakaś długa sztyca i też było by git. Ale wiadomo, warto dmuchać na zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 @@PjeseczeQ, Masz 2 miesiące na zgłoszenie wady od momentu jej wystąpienia. Ochrona na podstawie niezgodności towaru z umową jest na okres 2 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Ale sztyce masz standardowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Tak, zoom aluminiowa która była z rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Gwarancja jest na dwa lata od sprzedawcy - ja reklamowalem u nich klamko manetki (co prawda nie w lazaro, ale u "nich") i nie było żadnej afery, przysłali mi nowe na podstawie zdjęć starych/uszkodzonych. Jedna uwaga, najlepiej zadzwonić tel. bo email u nich chyba nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Przysłali nowe, a co ze starymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Uszkodzone/stare zostały u mnie, to się im nie opłaca odbierać odemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 To nieźle, takie klamkomanetki to koszt ok 100zł Mi za free przysłali hak przerzutki ale to koszt znikomy. Jutro wykonam telefon do nich i zobaczymy co powiedzą. Tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Na szczęście w tym miejscu niczym to nie grozi, przynajmniej nie grozi rozpadnięciem się ramy. Pierwszy raz widzę pękniętą ramę w tym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 To dość popularny typ uszkodzenia ramy. Jeżeli sztyca była włożona zgodnie z ogranicznikiem, to producent zastosował zbyt słaby materiał lub źle dobrał sztycę. Wysłane z mojego OV-Steelcore10III przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 No nie do końca, zobacz pęknięcie jest z przodu nad rurą górną. Tak to raczej nie pęka, częściej pod rurą górną, tutaj musiał by mieć wsuniętą sztycę na głębokość 3 - 4cm W każdym bąć rzie to pierwsze doniesienie na temat pękniętej ramy w Lazaro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Ale rama własnie pęka w ten sposób, gdy długość sztycy jest źle dobrana do wytrzymałości ramy. Popatrz na google images. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 No u mnie jeszcze dobre 3 cm do ogranicznika minimum zastały. Jeżeli uda się nową ramę dostać w ramach gwarancji to zaraz inwestuję w nową sztycę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Moim zdaniem winę ponosi tu zacisk sztycy, przynajmniej w moim Lazaro był fatalny wymieniłem go na zakręcany imbusem, pomijając fakt wymiany sztycy na 400mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 No aktualnie kontaktuje się z nimi mailowo. Kazali wysłać kartę gwar, ale podesłałem dużo fotek i fakturę do tego, zobaczymy co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek6622 Napisano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Minęło trochę czasu i.... mam nową ramę. We wtorek dotarła nówka sztuka, nie jakaś tam z demontażu, nie ma żadnych śladów użytkowania, nowa prosto z produkcji. Zapomnieli niestety i miskach sterów i zacisku sztycy, który wysłałem razem ze starą ramą. Po kontakcie telefonicznym otrzymałem informację że dzisiaj wysyłają brakujące elementy. Mogę w 100% polecić interesy z BIkeFactor, żadnych problemów, czy tym podobnych. Jedyne poniesione przeze mnie koszty to wysłanie ramy do nich (12pln) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.