Skocz do zawartości

[v-brake] Gdzie kupić gumki do hamulca Point?

cotynato

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam hamulec firmy Point Zdj_cie0038.jpg w którym zamiast sprężyny są cztery gumki. Gumki te są już zużyte i hamulec słabo lub wcale nie odbija.

1. Gdzie można kupić takie gumki?

2. Jak te gumki fachowo się nazywają?  

Dziękuje za informacje. 

Napisano

Ebay.de to chyba jedyne miejsce gdzie masz szansę. ewentualnie strona producenta. Obawiam się jednak że cena towaru i koszt przesyłki przekroczą cenę nowych canti.

Napisano

tobo, kupowanie zagranicą tych gumeczek na pewno nie będzie opłacalne. Zastanawiam się tylko z czego można by było takie gumki wyciąć, aby były tak elastyczne jak orginalne. 

Napisano

Kup odbój do malucha i z niego powycinaj. Chociaż nie jestem pewien jak ze sztywnością będzie. Możesz spróbować, bo to kosztuje grosze, a materiału będziesz miał na 10 takich zestawów hamulcowych. Prawdopodobnie musi to być jakiś elastomer, bo raczej jakiś dziwactw ta bym się nie spodziewał.

• Mod Team
Napisano

No to szukaj rozwiązania po sklepach ... możesz zrobić podkładki z dętki, najlepiej samochodowej bo jest gruba, z klocków miękkiej opony ... metod jest dużo, owocnych poszukiwań lub srogich wydatków :P Nie wiem czy przypadkiem elastomer z widelca by nie był dobry.

Napisano

Tam są elastomery, niestety trzeba sobie dorobić, już ten temat przerabiałem parę lat temu. Trzeba dociąć tak aby bardzo ciasno wchodziło jakieś 1 do 1,5 mm więcej na grubości.

Napisano

Spróbuj w papierniczym. Podchdzisz do półki i sobie tylko wybierasz twardość gumek do mazania od 20 aż do 100 ze skokiem co 20, tylko, że w przeciągu roku parcieją więc na dzieńdobry po wycięciu musiał byś nasmarować je wazeliną.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Napisano

Spróbuj w papierniczym. Podchdzisz do półki i sobie tylko wybierasz twardość gumek do mazania od 20 aż do 100 ze skokiem co 20, tylko, że w przeciągu roku parcieją więc na dzieńdobry po wycięciu musiał byś nasmarować je wazeliną.

Beznadziejny pomysł. Robiłeś tak kiedyś, czy wymyślasz? najlepsza opcja to nie bawić się tym, a kupić coś nowego, bo takie canti to nowe pewnie z 20-30. Byleby były na sprężynę. Nie ma co dziadować i wymyślać jakieś bezsensowne patenty. To jako nowe i dobrane parametrami pewnie nie działało rewelacyjnie. To jakieś zamienniki to już będzie całkowita katorga.

Napisano

Gumka - kilkadziesiąt groszy, przesyłka z niemiec kilkadziesiąt złotych - aż grzech nie spróbować. Co do parametrów, to tak jak wspomniałem - podchodzisz i sprawdzasz czy odpowiada, bo wybór szeroki i nie chodzi o kolor a właśnie o parametry. Są nawet gumki plastikowe do długopisów i maszyn do pisania. Można spróbować jeszcze z gumą na podeszwy butów - mieszanka elastyczna i wytrzymała. Co do bezsensownych patentów, to na forum jest wątek o "druciarstwie" i jak się okazuje spełniają swoją funkcje, więc może takie bezsensowne nie są.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...