mikolajpod Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Szukam jakiegoś budżetowego amorka pod 26" oś qr 9mm i zwykłą rurę sterową. Coś co przyzwoicie działa i nie kosztuje za dużo, bo możliwe że w przyszłym roku lub za 2 lata przesiądę się na 29era. Lepiej zostać przy Rebie rocznik 2008 czy może za podobną cenę zakupić Foxa RLC 2006r? Wideł trochę stary, warto go jeszcze kupować? Rozumiem, że Fit wszedł bodajże od 2009r, czy to oznacza że poradzę sobie sam z serwisem? Jaki jest jego koszt? A może dopłacić trochę grosza i za jakieś 1000zł jest Fox RLC Fit 2009? Z góry dzięki za pomoc
tobo Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Fit niekoniecznie wpływa pozytywnie na kulturę pracy - starsze modele miały kąpiel olejową w goleni z tłumikiem. Serwis był bardzo prosty. Nie ma znaczenia czy widelec jest z 2006 czy 2008 roku - tak czy inaczej jest to minimum 6 lat. Oba mogą być zużyte i wymagać serwisu, wymiany części itd.
mikolajpod Napisano 11 Listopada 2013 Autor Napisano 11 Listopada 2013 wymiana uszczelek i płynów by starczyła? czy może lepiej zostać przy sprawdzonej rebie prostej jak budowa cepa?
tobo Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Fox nie odbiega budową od Reby. Z elementów które mogą ulegać zużyciu bez zniszczenia widelca jako takiego mogą być ślizgi. To się da sprawdzić tylko namacalnie.
Mod Team Maniak Napisano 11 Listopada 2013 Mod Team Napisano 11 Listopada 2013 Ja tam brałbym RS'a ze względu na prostotę, łatwość zakupu i ceny części, praca będzie na zbliżonym wysokim poziomie. Prawie 8 letni fox będzie miał już pewnie zużyte i stwardniałe uszczelki, mam na myśli szczególnie kurzowe, pewnie pierwsze co to trzeba mu zrobić to serwis.
mikolajpod Napisano 11 Listopada 2013 Autor Napisano 11 Listopada 2013 http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-sid-race-100-26-manet-i3699818818.htmlta rysa ma jakieś duże znaczenie?
Mod Team Maniak Napisano 11 Listopada 2013 Mod Team Napisano 11 Listopada 2013 Raczej marginalne. Sid jest dosyć progresywny, rzadko wykorzystuje się pełen zakres skoku więc często ta rysa nie będzie się chować pod uszczelki a jest delikatna, nie powinna przeszkadzać ani się powiększać. Zastanów się tylko jakiej charakterystyki pracy szukasz, SID jest ogólnie nieco mniej komfortowy od reby i foxów, pracuje inaczej przy takim samym ciśnieniu jak reba.
mikolajpod Napisano 11 Listopada 2013 Autor Napisano 11 Listopada 2013 Głównie zależy mi na opinii o wpływie tej rysy na pracę amortyzatora i jego późniejszy serwis. Czy nie wpłynie na szybsze zużywanie uszczelek i czy nie spowoduje wycieków lub utraty ciśnienia.
Mod Team Maniak Napisano 11 Listopada 2013 Mod Team Napisano 11 Listopada 2013 Moim zdaniem : nie wpłynie, ani na pracę ani na zużycie, tym bardziej na wycieki. Amortyzatory z dużo większymi skaleczeniami działają zupełnie poprawnie, mam sida z większym przetarciem i pracuje zupełne normalnie. Może niech ktoś jeszcze się wypowie w tej kwestii.
severian Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Ja wziąłbym Rebę.6-7 lat dla rowerowego widła to bardzo dużo.A tak w ogóle to zacisnąłbym zęby i celował w jakąś nóweczkę.Mocno ograniczysz potencjalne problemy.
Mod Team durnykot Napisano 11 Listopada 2013 Mod Team Napisano 11 Listopada 2013 Nowy, z gwarancją, dobrze pracujący http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=309_379_397&products_id=3362 Kupno używanego amorka, to jak, wg opowieści, z prostytutką- z zewnątrz nieźle, a w środku.....
mikolajpod Napisano 11 Listopada 2013 Autor Napisano 11 Listopada 2013 Zawsze jest możliwość zwrotu. Jeśli kupię używanego RS'a to rozbiorę go na części i dokładnie sprawdzę.
Roonin Napisano 15 Listopada 2013 Napisano 15 Listopada 2013 to jak, wg opowieści, z prostytutką- z zewnątrz nieźle, a w środku..... A co do tematu to tak jak byś się kolegów przy piwie zapytał jaki samochód. Wyszło by że najlepiej hulajnoga bo każdemu coś innego nie przypasuje. A prawda jest taka że nie marka i rocznik są ważne a stan konkretnej sztuki. Jeśli coś jest ładne i zadbane to jak się o to dba to jest szansa że dalej takie będzie a jak coś jest zajechanym wykopkiem z garażu to żeby się nazywało Bentley to i tak będzie trupłem. I tu się robi trudno bo z fotki na alledrogo nie wszystko da się wywnioskować. Wiem że temat w tym konkretnym przypadku już nie aktualny ale tylko patrzeć jak będą takie następne.
mikolajpod Napisano 15 Listopada 2013 Autor Napisano 15 Listopada 2013 Kupiłem tego Sida Race Z zewnątrz wszystko super, ryska jest tak mała i tak płytka że nie ma znaczenia. Jutro rozbieram go na części i będę wiedział czy wszystko jest tak super jak z zewnątrz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.