Ciapus Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Witam, Posiadam hamulce magura MT-2 z oryginalnymi tarczami magury 180mm(Zakupione w maju wraz z Radonem ZR Race 29), od pewnego czasu odczuwam dziwne wibracje podczas hamownia z prędkości mniejszej niż 20 km/h. Gdy wciskam na hamulec przy większych predkosciach początkowo wibracja nie występuje dopiero gdy już trochę zwolnię cały przód zaczyna wibrować. Byłem w serwisie niestety nie potrafili rozwiązać mojego problemu. Tarcze są proste, klocki, jak nowe (2000km w tym tylko jeden wypad w góry i 2 wyścigi). Na początku myślałem że to może jakiś luz na amorku (Reba 2013) bo podczas hamowania lekko golenie się ruszają ale żadnych luzów nie ma... Spróbowałem z czyszczeniem tarczy specjalnym środkiem, też nic nie dało. Na klockach też raczej nic nie ma bo przejechałem na tych wibracjach jakieś 200km i jakby coś było to powinno się zetrzeć. Miał ktoś może taki problem, ew. pomysł co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Ja miałem taki objaw przy brudnych klockach hamulcowych, możesz spróbować je przetrzeć papierem ściernym, ewentualnie coś takiego występuje przy mocno pociętych tarczach - tych z dużymi otworami wentylacyjnymi np. dartmoor nano - takie tarcze także zużywają szybciej i nierównomiernie klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 ystępuje przy mocno pociętych tarczach - tych z dużymi otworami wentylacyjnymi np. dartmoor nano Mam takie tarcze tylko że 180 / 160 mm z zaciskami SLX M665 i nic takiego nie ma miejsca więc nie jest to reguła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Zobacz czy nie masz za dużych luzów na piaście koła może coś słabo skręcone lub za mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 To oczywiste, że nie jest to regułą ja miałem magury marty z tymi tarczami i niestety takie zjawisko występowało szczególnie z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Podmien tarcze z tylu na przod. Ja mialem taka sytuacje i winna okazala sie tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 chyba wiem o co Ci chodzi bo mam tarcze aligatora z zaciskiem m665 i też hałasuje to mocno - u mnie na 100% problemem są właśnie mocno wyrzeźbione tarcze. Sprawdzane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciapus Napisano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Przetarłem klocki papierem sciernym i wibrowanie ustąpiło, przynajmniej takie wyciągam wnioski po paru hamowaniach, dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 tylko jeden wypad w góry Pomogło bo prawdopodobnie były podpalone i po prostu to zdarłeś, podpaliłeś klocki na jakimś zjezdzie z góry.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.